Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Μάιος: «ο μοιραίος μήνας της ανεξαρτησίας μας»

«Το προτεκτοράτο»*

Είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του Κώστα Κόλμερ.
Σταχυολογούμε ορισμένα σημεία ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα που αξίζουν τον κόπο:
«Το Μνημόνιο» έφθειρε την εθνική ανεξαρτησία μας.
Τελικώς ο Μάιος απεδείχθη ο μοιραίος μήνας της ανεξαρτησίας της Ελλάδος:
Μάιο έπεσε η Κωνσταντινούπολις (1453) και 1η Μαΐου του 1843  οι αντιπρόσωποι των τριών «προστάτιδων δυνάμεων» (Αγγλίας, Ρωσίας, Γαλλίας) υπερχρέωσαν την νεώτερη Ελλάδα, στο Λονδίνο, να δεχθεί μνημόνιο(!) με το οποίον η τότε κυβέρνηση  Χρηστίδη περιέκοψε μισθούς, συντάξεις και κρατικές δαπάνες, κατά 30%, δια να αποφύγει την πτώχευση (που τελικώς δεν απέφυγε).
Επίσης 1η Μαΐου του 1932 ο Ελευθέριος Βενιζέλος αναγκάζεται να κηρύξει το ... χρεοστάσιο των κρατικών δανείων εις χρυσόν και ουσιαστικώς την Πέμπτη πτώχευση του νεώτερου ελληνικού κράτους.
Στις 10 Μαΐου 2010 , κατόπιν αδυναμίας εξυπηρετήσεως του ελληνικού δημοσίου χρέους υπογράφεται το νεώτερο «Μνημόνιο» υπό της κυβερνήσεως Γ. Α. Παπανδρέου, με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σημείωση: Η πρώτη πτώχευση έγινε την 1η Μαΐου του 1843, η δεύτερη το 1859, η Τρίτη το 1893, η τέταρτη το 1922-23, η Πέμπτη το 1932 και η έκτη de facto τον Μάιο του 2010»

* Στο Διεθνές Δίκαιο ή την Πολιτική ο όρος Προτεκτοράτο (Protectorate) σημαίνει κάποια εδαφική κατοικήσιμη περιοχή που ελέγχεται (ή κυριαρχείται κατά διάφορους βαθμούς) από μία ή περισσότερες "προστατεύουσες" [προστάτιδες] (protecting) Δυνάμεις. Και άλλες φορές προσδιορίζει συνήθως τη προστατευόμενη οντότητα, ενώ άλλες φορές, τη σχέση μεταξύ προστάτιδος και προστατευομένου.
Γενικά τα Προτεκτοράτα είναι δημιουργήματα συνθηκών του Διεθνούς Δικαίου οι οποίες και καθορίζουν τις σχέσεις μεταξύ αυτών και του κράτους ή των κρατών που ασκούν την προστασία. Συνεπώς τα προτεκτοράτα αποτελούν υποκείμενα του Διεθνούς Δικαίου.

Οικονομολόγος
πρ. Βουλευτής

Δεν υπάρχουν σχόλια: