Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Πού θα μπει «πωλείται» στο ελληνικό δημόσιο


Τι θα γίνει με τα λεγόμενα «φιλέτα» 
* Οι περιπτώσεις του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, των Ελληνικών Ταχυδρομείων, των υποδομών, αλλά και της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας

Στο μικροσκόπιο της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής μπαίνει μέσα στις επόμενες ώρες η δεύτερη φάση των αποκρατικοποιήσεων, που προωθεί η κυβέρνηση. 
Η συνεδρίαση της, ...κανονικά, είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη, αλλά λόγω της αναχώρησης του υπουργού Οικονομικών για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής, συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό, δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή, αργά, σήμερα. 
Αλλά αυτό μικρή σημασία έχει. Το σημαντικότερο έχει να κάνει με το γεγονός ότι στην κυβέρνηση έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν στην «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας, ως μέσου για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι στο πακέτο, εκτός των υποδομών (λιμάνια, μαρίνες κλπ), θα μπει επίσης και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ), του οποίου το ποσοστό που ελέγχει το δημόσιο θα γίνει προσπάθεια να πωληθεί.

Επίσης, την ίδια τύχη θα έχουν και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ), υπό την προϋπόθεση βεβαίως, ότι και στην μία αλλά και στην άλλη περίπτωση θα εκφρασθεί αγοραστικό - επενδυτικό ενδιαφέρον, κάτι το οποίο, υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα. Προσπάθεια θα γίνει να πουληθούν και μια σειρά από θυγατρικές της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ), ενώ σε ό,τι αφορά στις λεγόμενες συμμετοχές-φιλέτα, όπως, για παράδειγμα, σε ΟΠΑΠ, ΔΕΗ κ.ά. εκτιμάται ότι θα πάνε για αργότερα, όταν το κλίμα στην αγορά θα έχει φτιάξει και κατά συνέπεια οι αποτιμήσεις θα είναι καλύτερες.

Όσον αφορά στην αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του δημοσίου η διυπουργική επιτροπή αναμένεται να λάβει σήμερα αποφάσεις, προκειμένου να επιλυθούν σημαντικά προβλήματα που εμποδίζουν την πώλησή τους Όπως είναι γνωστό το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων ύψους 7 δισ. ευρώ έως το 2013  θα  προέλθει από την αξιοποίηση των ακινήτων του δημοσίου. 
Η επίλυση των προβλημάτων που θα αποφασίσει η διυπουργική επιτροπή αφορούν σε περιβαλλοντικά, πολεοδομικά, ιδιοκτησιακά, καθώς και σε ζητήματα υποδομών. Στα ακίνητα που αναμένεται να αξιοποιηθούν άμεσα περιλαμβάνεται και η έκταση του Ελληνικού, για την οποία η κυβέρνηση έχει ήδη υπογράψει με το  Κατάρ «συμφωνία προθέσεων» για επενδύσεις στην περιοχή αυτή.

Παράλληλα η επιτροπή  μέχρι τα τέλη του Ιουνίου 2011 θα   πρέπει να έχει ολοκληρώσει την καταγραφή όλων των ακινήτων του Δημοσίου. Στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι η πρόσληψη συμβούλου που θα αναλάβει τη μελέτη για την καλύτερη αξιοποίηση των μεγάλων ακινήτων του δημοσίου. Στη σημερινή της συνεδρίαση η διυπουργική επιτροπή θα προσλάβει συμβούλους  αποκρατικοποίησης για την ΔΕΠΑ και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα  (ΕΑΣ, πρώην ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ). Για την ΔΕΠΑ προβλέπεται ο διαχωρισμός της  από τον ΔΕΣΦΑ, αλλά και η πώληση του 30% της επιχείρησης εντός του 2011. Για τα ΕΑΣ, θα προχωρήσει πρώτα το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της  εταιρίας και έπειτα θα αναζητηθεί επενδυτής που θα αγοράσει το 66% των ΕΑΣ και θα αναλάβει και το μάνατζμεντ της επιχείρησης. Ο στόχος των εσόδων για το 2011 κυμαίνεται μεταξύ των 830 εκατ. ευρώ  και το 1,085 δισ. ευρώ.
voria

Δεν υπάρχουν σχόλια: