Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

O Aνδρέας Ανδριανόπουλος εφ' όλης της ύλης

Στο Parapolitika

Πιστεύετε ότι το Μνημόνιο ήταν τελικά μονόδρομος;
Η εφαρμογή του σήμερα, ναί. 
Πριν υπογραφεί είχαμε και άλλες εναλλακτικές λύσεις. Εξ ίσου όμως επίπονες. Όπως αν είχαμε περικόψει δημόσιες δαπάνες μόνοι μας και έγκαιρα. 
Τα επιτόκια τότε θα είχαν μείνει σταθερά και οι αγορές δεν θα μας εξοστράκιζαν.
Θα μπορούσαμε επίσης έγκαιρα να είχαμε κάνει στάση πληρωμών, να είχαμε έλθει σε συνεννόηση μόνο με το ΔΝΤ, δίχως....
ανάμιξη της ΕΕ, και προτείνοντας την έκδοση ενός νέου ομόλογου με την στήριξη του Ταμείου πιθανώς να γλιτώναμε την χρεοκοπία.
Στην χειρότερη περίπτωση θα ήμασταν υποχρεωμένοι να αφήσουμε από μόνοι μας το ευρώ για να τυπώσουμε χρήμα αλλά με την Ευρώπη στο κατόπιν μας, δίχως να μπορεί να μας επιβάλει τις καταστρεπτικές νέες φορολογίες, λόγω ανοίγματος των Τραπεζών τους στα τοξικά ελληνικά ομόλογα. 
Τα είχα πει και τα είχα γράψει αυτά από τον περασμένο Φεβρουάριο-Μάρτιο. Αλλά ποιός μ' άκουγε...
Πως κρίνετε τα σκληρά μέτρα (τελευταία, διαφαίνεται η κατάργηση των ευρωπαϊκών κεκτημένων στα εργασιακά δικαιώματα) που έχουν παρθεί μέχρι στιγμής από την Κυβέρνηση;Προοιωοίζουν το στραγγαλισμό της ελληνικής οικονομίας;
Στην Ευρώπη τέτοια μέτρα ισχύουν από δεκαετίες.  
Ιδιαίτερα σε χώρες του βορρά (Βρετανία, Δανία κλπ). Μόνο εμείς, με δανεικά λεφτά πάντα, είχαμε τόσο μεγάλη προστασία. Εμάς μας ένοιαζε πάντα πρώτα η προστασία και τα δικαιώματα και μετά οι υποχρεώσεις και η δουλειά.
Πάντως στον ιδιωτικό τομέα παρά τις αρχικές εντυπώσεις δεν θα αλλάξουν πολλά πράγματα. Τα περισσότερα από αυτά ίσχυαν de facto. Στις ΔΕΚΟ θα αλλάξουν πολλά. Και δικαίως. Διότι εκεί ήταν το άντρο της κοινωνικής αδικίας και της οικονομικής πρόκλησης για τους υπόλοιπους έλληνες.
Επειδή η κυβέρνηση δεν τολμάει να τις ακουμπήσει απ ευθείας το κάνει μέσω ενός νόμου για τον ιδιωτικό υποτίθεται τομέα (και οι ΔΕΚΟ «ιδιωτικές» θεωρούνται, εξ ου και το Προεδρείο της ΓΣΕΕ απασχολείται σε τέτοιες επιχειρήσεις).
Δεν προβλέπω δηλ λόγω αυτού ειδικά του νόμου τραγικές αλλαγές στην αγορά. Πάντως είναι μέτρο αντι-φιλελεύθερο μιας και παρεμβαίνει στις ελεύθερες διαπραγματεύσεις. Που κανονικά δεν χρειάζονται ειδικούς νόμους να τις διευθετούν.
Οδηγούμαστε σε ελεγχόμενη ή ανεξέλεγκτη πτώχευση ή αποδίδετε αυτούς τους ισχυρισμούς σε Κασσάνδρες;
Τα περί ελεγχόμενης πτώχευσης είναι ελληνικές επικοινωνιακές εφευρέσεις. Η πτωχεύεις η όχι. 
Ουσιαστικά, έχουμε ήδη πτωχεύσει μιας και ζούμε με τα δανεικά που μας δίνουν το ΔΝΤ, η ΕΕ και η ΕΤ.
Αυτό που δεν καταλαβαίνουν, η κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν οι αντι-μνημονιακοί, είναι πως κανείς δεν ήρθε με προθυμία στην Ελλάδα για να μας σώσει ή, κατ άλλους, να μας εκμεταλλευθεί. Ακόμα και τώρα που μιλάμε ξοδεύουμε περισσότερα από όσα κερδίζουμε.
Αν δεν έρχονταν οι ξένοι θα είχαμε ήδη επίσημα χρεοκοπήσει. Με όλες τις εφιαλτικές συνέπειες μιας τέτοιας προοπτικής. Αυτοί που καταγγέλλουν την τρόικα οφείλουν να εξηγήσουν πως θα πληρώσουν μισθούς και συντάξεις, πως θα εισάγουν αέριο και πετρέλαιο και πως θα εξασφαλίσουν εισαγόμενα τρόφιμα για τους έλληνες, αν αποχωρήσουν οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ.
Ο διακεκριμένος οικονομολόγος Νούριελ Ρουμπινί, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Ελλάδα, σε συνέντευξή του δήλωσε πως στο εγγύς μέλλον ο άξονας Ινδίας-Κίνας θα ηγηθεί της παγκόσμιας τάξης πραγμάτων. Θεωρείτε ένα τέτοιο σενάριο εφικτό κι ως εκ τούτου πιθανό;
Εγώ το υποστηρίζω αυτό και εγγράφως (δείτε την ιστοσελίδα μου) από το 2007. Η Δύση πνέει περίπου τα λοίσθια. Ιδιαίτερα η Ευρώπη. Οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να έχουν κάποιο παγκόσμιο ρόλο αλλά ουσιαστικοί πρωταγωνιστές θα είναι οι χώρες του ΒΡΙΚ (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα).
Εξ άλλου κατά το παρελθόν, πριν από την βιομηχανική επανάσταση και πάλι η Ασία κυριαρχούσε. Δέστε τα αποτελέσματα στην παιδεία. Η Κίνα ήρθε πρώτη στις αξιολογήσεις της Πιζα για την εκπαίδευση. Ο kινέζος καθηγητής Γυμνασίου παίρνει 1100 ΡΜΒ, δηλαδή 124 ευρώ τον μήνα.
Το επίπεδο ζωής στην Κίνα είναι περίπου 6 φορές χαμηλότερο από το ελληνικό. Άρα παίρνει το ισόποσο των 744 ευρώ τον μήνα. Δεν κάνει και ιδιαίτερα. Δεν είναι λοιπόν οι αμοιβές που εξασφαλίζουν καλύτερη απόδοση. Αλλά η αφοσίωση, η σοβαρότητα και το πάθος για την εκπλήρωση κάποιας αποστολής.
Ποια η γνώμη σας για την κατασκευή τεμένους στην Αθήνα;
Δεν είναι κακή ιδέα. Φτάνει να μην συνοδεύεται από ισλαμικό πολιτιστικό κέντρο. Και να ελέγχεται απόλυτα από την κυβέρνηση. Θα πρέπει επίσης οι μετανάστες να συμβάλουν στο κόστος της κατασκευής του. Δεν αποτελεί αυτό φυσιολογικά υποχρέωση του έλληνα φορολογούμενου.
Δεν τους υποχρέωσε κανείς να έλθουν δια της βίας στην Ελλάδα. Ούτε και υπήρξαμε ποτέ αποικιακή δύναμη που εκμεταλλευόμαστε ντόπιους πληθυσμούς, Ώστε τώρα να πρέπει να ξεπληρώσουμε υποχρεώσεις.
Εξισλαμίζεται μόνο η Ελλάδα, ως δεξαμενή υποδοχής μεταναστών, ή ολόκληρη η Ευρώπη;
Αυτό είναι τεράστιο θέμα και δεν αναλύεται στα πλαίσια μιας απάντησης σε μιά σύντομη συνέντευξη. Είναι ζήτημα που αφορά πρωτίστως τις σχέσεις μας με την Τουρκία αλλά και τις ειλικρινείς κουβέντες μας με τις αρχές της ΕΕ.
Αν δεν ελέγξουμε κατ' αρχήν τα σύνορά μας, για να μην πώς πως είναι ήδη αργά, θα αντιμετωπίσουμε τραγικές καταστάσεις στο μέλλον. Ίσως μόνο η οικονομική εξαθλίωση θα μας σώσει από τους χιλιάδες εισερχόμενους αυθαίρετα στην χώρα.
Ποιά η θέση του Ανδρέα Ανδριανόπουλου στη "Δημοκρατική Συμμαχία";
Δεν έχω πουθενά κομματική ένταξη αλλά έχω αναλάβει την προεδρία του φόρουμ, αυτού του think tank, με στόχο την αποτύπωση δημόσια προτάσεων πολιτικής και την διάδοση των ιδεών της οικονομίας της αγοράς και της ανοιχτής κοινωνίας.  
Αυτά τα έλεγα βέβαια από αρκετά παλιά. 
Αν ακούγανε κάποιοι, τώρα δεν θα βρισκόμασταν στα απίστευτα σημερινά οικονομικά αδιέξοδα.
H συνέντευξη δόθηκε στη Νίνα Τσιμπούλη και στον Αντώνη-Μάριο Παπαγιώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια: