Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

«Σχέδιο εξόδου» από την Ευρωζώνη ζητά ο πρόεδρος του Σλοβακικού Κοινοβουλίου

Με άρθρο γνώμης στη σλοβακική οικονομική εφημερίδα Hospordaske τη Δευτέρα, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ρίχαρντ Σούλικ υποστήριξε πως η χώρα πρέπει να ετοιμάσει «ένα εναλλακτικό σχέδιο για την επιστροφή στη σλοβακική κορόνα».
Η Σλοβακία, υποστήριξε ο Ρ.Σούλικ, είναι πολύ μικρή ώστε ...να μπορεί να επηρεάσει τη χάραξη της οικονομικής πολιτικής των Βρυξελλών και πρέπει να είναι έτοιμη να «υπερασπιστεί τουλάχιστον τις αξίες που έχουν υιοθετήσει όσοι ζουν στη χώρα».
“Είναι καθήκον μας να σταθεροποιήσουμε το ευρώ”, δήλωσε, ενώ ανέφερε επίσης ότι υποστηρίζει τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού εφόσον αυτός περιλαμβάνει κυρώσεις. 
Η Σλοβακία, η οποία υιοθέτησε το ευρώ το 2009, είναι η μόνη χώρα στην ευρωζώνη που δεν δέχθηκε να συμμετάσχει στο μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας.
Η χώρα είναι το πιο πρόσφατο μέλος της Ευρωζώνης, έχοντας υιοθετήσει το κοινό νόμισμα μόλις την 1η Ιανουαρίου του 2009 ενώ εκτιμάται έχει ωφεληθεί σημαντικά από το ευρώ, καθώς η ανάπτυξή της αναμένεται στο 4,1% φέτος.
Αντίθετη η κυβέρνηση
Ωστόσο η κυβέρνηση του νέου μέλους της ευρωζώνης “δεν εξέτασε ούτε για ένα δευτερόλεπτο” την επιστροφή στην σλοβάκικη κορώνα, σύμφωνα με την πρωθυπουργό της χώρας.
Η Σλοβακία ποτέ δεν σκέφθηκε να εγκαταλείψει το ευρώ και οι συζητήσεις σχετικά με την επιστροφή χωρών στα εθνικά τους νομίσματα είναι “εξαιρετικά επικίνδυνες” καθώς υπονομεύουν τις προσπάθειες σταθεροποίησης στην περιοχή, ανέφερε η πρωθυπουργός της χώρας Ιβέτα Ραντίκοβα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press




Δεν υπάρχουν σχόλια: