Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για τα εργασιακά εν μέσω απεργιακού μπαράζ

«Παραλύουν» τα μέσα μεταφοράς με απεργίες και στάσεις εργασίας καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας  

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος αρχίζει σήμερα το μεσημέρι  στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων η συζήτηση τουπολυνομοσχεδίου , που περιλαμβάνει σαρωτικές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και περικοπές μισθών στις ΔΕΚΟ. 
Σε θέσεις μάχης βρίσκονται αντιπολίτευση και συνδικάτα.  
Αρχίζει «καυτή» απεργιακή εβδομάδα με κορύφωση τη γενική απεργία της... Τετάρτης.
Πριν εισαχθεί το πολυνομοσχέδιο προς συζήτηση στη Βουλή θα συνεδριάσουν οι αρμόδιοι κοινοβουλευτικοί τομείς του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να ενημερωθούν σχετικώς οι βουλευτές από τους υπουργούς Οικονομίας Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Απασχόλησης Λούκα Κατσέλη.
Το πολυνομοσχέδιο για τα εργασιακά αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής το βράδυ της Τρίτης· περιλαμβάνει αλλαγές στο εργασιακό δίκαιο, με την εισαγωγή επιχειρησιακών συμβάσεων και ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, αλλαγές και περικοπές μισθών στις ΔΕΚΟ και φορολογικά μέτρα.
Το πρωί της ίδιας ημέρας συναντάται διαδοχικά ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς, κατόπιν πρόσκλησης που απηύθυνε ο Γιώργος Παπανδρέου με ζητούμενο την οικοδόμηση κλίματος συναίνεσης εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στα τέλη της εβδομάδας.
Ο πρωθυπουργός συναντάται 10:00 με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντ.Σαμαρά, στις 11:15 με την γγ του ΚΚΕ Αλ.Παπαρήγα και στις 12:30 με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρη. Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Τσίπρας δεν αποδέχθηκε την πρόσκληση, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν ο κ. Παπανδρέου να θυμάται τη συναίνεση την ώρα που στη Βουλή συζητείται το πολυνομοσχέδιο».

Εν όψει της ψήφισης ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πραγματοποιηθούν στάση εργασίας (12:00 - 15:00) στην Αττική την Τρίτη και συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος στις 13:00. Την Τετάρτη πραγματοποιείται η πανελλαδική απεργία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ενώ καθ' όλη την εβδομάδα υπολειτουργούν τα μέσα μεταφοράς και απεργούν πολλοί κλάδοι.


Υπεραμύνεται του πολυνομοσχεδίου η κυβέρνηση

«Είμαστε σε δύσκολο περιβάλλον και έχουμε σκληρές μάχες να δώσουμε. Όμως έχουμε μπροστά μας μία επιλογή: ή θα σώσουμε τις θέσεις εργασίας ή θα πιεστούν οι επιχειρήσεις να απολύσουν εργαζομένους ή να κλείσουν. Δικό μας πρώτο μέλημα είναι η διατήρηση και η εξασφάλιση της δουλειάς, ώστε περνώντας το τούνελ να μπορέσουμε, έχοντας τις μικρότερες απώλειες, να μπούμε και πάλι στην ανάπτυξη» δήλωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός στη Βουλή.

«Ανεκτό και όχι ικανοποιητικό» χαρακτήρισε η υπουργός Απασχόλησης Λούκα Κατσέλη το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα για τις επιχειρησιακές συμβάσεις.

Σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό Mega δήλωσε ότι κλήθηκε να εφαρμόσει συγκεκριμένες διατάξεις που είχαν υπογραφεί στο Μνημόνιο, «οι οποίες θα αποδομούσαν πλήρως το σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα».

«Μετά από 2,5 μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων φτάσαμε σε ένα σημείο το οποίο νομίζω ότι είναι ανεκτό» δήλωσε η υπουργός Απασχόλησης. «Δώσαμε μία μάχη την οποία αυτή τη στιγμή την έχουμε φέρει σε ένα ανεκτό επίπεδο και αυτό νομοθετούμε» επισήμανε.

Η κ. Κατσέλη είπε ότι η ουσία και η φιλοσοφία της ρύθμισης δεν θα αλλάξει, αλλά άφησε μικρό περιθώριο για βελτιώσεις στη συζήτηση στη Βουλή. Πάντως, η υπουργός Απασχόλησης τόνισε ότι για να υπάρξουν ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις απαιτείται η συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων.

Ανέφερε ακόμη ότι κανείς από τους εταίρους, «συμπεριλαμβανομένου και του ΣΕΒ», στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων δεν ζήτησε μείωση μισθών «διότι όλοι όσοι είναι στην αγορά καταλαβαίνουν και κατανοούν ότι μια μείωση μισθών δε θα έχει τζίρο».

Πυρ ομαδόν από την Αντιπολίτευση

Η Αντιπολίτευση έχει επιτεθεί με σφοδρότητα εναντίον της κυβέρνησης για το πολυνομοσχέδιο, που επιφέρει ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, καταδεικνύοντας τη στάση που θα τηρήσει κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή. Η Αντιπολίτευση κάνει λόγο για «καθεστώς εργασιακής ζούγκλας», για «χατίρια στους εργοδότες μετά από συνεννόηση», καθώς και για «ψευδείς δηλώσεις περί σκληρών διαπραγματεύσεων με την τρόικα».

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ.Σαμαράς μίλησε για «βαριά κοινωνική και πολιτική ατμόσφαιρα, γιατί η κυβέρνηση προωθεί ένα πολυνομοσχέδιο που -αιφνιδιαστικά και κατεπειγόντως- αλλάζει χωρίς διάλογο, χωρίς συναίνεση, χωρίς σοβαρό προγραμματισμό και με εντεινόμενες ενδοκυβερνητικές τριβές, τους όρους ζωής για εκατομμύρια Έλληνες πολίτες».

Εν όψει του ραντεβού της Τρίτης με τον πρωθυπουργό ο αρχηγός της ΝΔ τόνισε ότι «δεν θα γίνει συνένοχος σε αδιέξοδα». Μιλώντας στον Τύπο της Κυριακής ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι ««όταν μου ζητείται να στηρίξουμε μια λανθασμένη πολιτική, ουσιαστικά μου ζητούν να γίνω συνένοχος σε ένα αδιέξοδο. Που τώρα γίνεται και ορατό από όλους. Τέτοια συνενοχή δεν πρόκειται να τη δεχτώ».

Η Αλ.Παπαρήγα τόνισε την Παρασκευή στη Βουλή ότι «έχουμε να κάνουμε με την πιο επικίνδυνη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης», ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «επικίνδυνη είναι η κατάσταση που παρέλαβε η νέα κυβέρνηση, της οποίας έλαχε ο κλήρος να αναλάβει την ευθύνη να αλλάξει τη χώρα».

Σε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ επισημαίνει: «Είμαστε εντελώς αντίθετοι στην περαιτέρω μείωση των μισθών. Οι επιχειρηματίες μπορούν να συνεννοηθούν με τους εργαζόμενους ώστε να λαμβάνουν ένα μέρος του μισθού τους σε μετοχές, διασφαλίζοντας έτσι όλοι μαζί την επιβίωση των επιχειρήσεων».

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε «παραβίαση κάθε κανόνα κοινοβουλευτικής δεοντολογίας, καθώς κάθε φορά που θέλει να περάσει αντιλαϊκά μέτρα ενεργοποιεί τη διαδικασία του κατεπείγοντος».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: