Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Οι «Εφτά αλήθειες για την οικονομία» ...

...από την Θεσσαλονίκη



Κριτική στην κυβέρνηση, με αναλυτική αναφορά παράλληλα στις θέσεις της ΝΔ για την Οικονομία (τις οποίες συνοπτικά χαρακτήρισε «επτά αλήθειες») περιελάμβανε η ομιλία του προέδρου του κόμματος Α. Σαμαρά στις παραγωγικές τάξεις στη Θεσσαλονίκη. 
«Πολιτική δεν είναι η τέχνη να κερδοσκοπείς με το ψέμα, τοκίζοντας την αφέλεια όσων σε ακούν. Πολιτική είναι η Αρετή να ... διαχειρίζεσαι την αλήθεια που πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες. Όχι για να τους κολακέψεις. Ούτε για να τους τρομάξεις» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σαμαράς στις αιχμές του προς την κυβέρνηση.
Όσον αφορά τις «επτά αλήθειες» ξεκίνησε την αναφορά του με τον ισχυρισμό ότι η κρίση δεν είναι τωρινή και δεν είναι μόνον Ελληνική.
«Πληρώνουμε αμαρτίες πολλών δεκαετιών και ψευδαισθήσεις που κυριάρχησαν όχι μόνο στην Ελλάδα. Είχαμε ένα οικονομικό σύστημα το οποίο στηριζόταν σε αναδιανομή δανεικών» ανέφερε ο κ. Σαμαράς, αλλά συμπλήρωσε ότι σε διαφορετικό βαθμό το ίδιο συνέβη και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης «και δεν ήταν, ασφαλώς, αποτέλεσμα μιας διακυβέρνησης».
Δεύτερη αλήθεια κατά τον κ. Σαμαρά, το γεγονός ότι η ...
κρίση που ξέσπασε ειδικά στην Ελλάδα, αφορά την ελλειμματικότητα και την υπερχρέωση του Δημοσίου.
«Ενός Δημοσίου που το έχτισε τις τελευταίες τρείς δεκαετίες το ΠΑΣΟΚ, όταν βρισκόταν στην κυβέρνηση, που εμπόδιζε κάθε αλλαγή του όταν βρισκόταν στην Αντιπολίτευση και που δεν μπόρεσε ή δεν τόλμησε να αλλάξει η Νέα Δημοκρατία τα λίγα χρόνια που κυβέρνησε εκείνη» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Τρίτη αλήθεια σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ ότι το «να αντιστρέψεις απότομα ένα λάθος, μπορεί να είναι κι αυτό λάθος και μάλιστα χειρότερο από το αρχικό» εκφράζοντας την πλήρη διαφωνία του με τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα.
«Αλήθεια τέταρτη: Η Νέα Δημοκρατία είναι σήμερα το κόμμα της Ανάπτυξης. Δεν μπορεί να συμφωνήσει σε μια πολιτική που οδηγεί σε φαύλο κύκλο συνεχούς συρρίκνωσης, επίμονων ελλειμμάτων, ακόμα σκληρότερων μέτρων, ακόμα μεγαλύτερης συρρίκνωσης, ακόμα πιο επίμονων ελλειμμάτων» ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς .
Παραδέχθηκε πάντως ότι «κι εμείς κάναμε τέτοιες σκέψεις αρχικά» σχετικά με την στάση της ΝΔ απέναντι στον Μηχανισμό Στήριξης. «...Αλλά όταν ήλθε η ώρα της κρίσης και μας έφεραν για ψήφιση το Μνημόνιο, διαπιστώσαμε ότι δεν ήταν "φάρμακο για την ασθένεια". Ήταν "δηλητήριο" που έβλαπτε περισσότερο απ' ό,τι η ίδια η "ασθένεια"». .
Αλήθεια πέμπτη για τον κ. Σαμαρά ότι το Μνημόνιο δεν είναι απλώς μια «δανειακή σύμβαση» αλλά έχει δεσμεύσει τη χώρα «όχι μόνο στο τι θα κάνουμε, αλλά και στο πως θα το κάνουμε».
Αλήθεια έκτη είναι ότι η ΝΔ δεν διαφώνησε ποτέ με την ανάγκη της δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά με τον τρόπο επίτευξής της. «Με τη μέθοδο που μας επέβαλε το Μνημόνιο, περισσότερο βαθαίνουμε την ύφεση, παρά μειώνουμε το έλλειμμα» υποστήριξε.
Αλήθεια έβδομη κατά τον αρχηγό της ΝΔ είναι ότι η Ελλάδα μπορεί και τώρα να αρχίσει να βγαίνει από την κρίση με ένα πακέτο μέτρων.
Πακέτο που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές,αποκλιμάκωση των ασφαλιστικών εισφορών, «αντισταθμιστικά» μέτρα τόνωσης της αγοράς, μηδενικού ή ελαχίστου κόστους, όπως η επιδότηση από το κράτος στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας κατά 2% για δέκα χρόνια, επιστροφή των χρεωστούμενων από το Κράτος στις επιχειρήσεις, στοχευμένο χτύπημα στις σπατάλες του Δημοσίου, αξιοποίηση της ανενεργού ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου κ.α.
Κατά τον κ. Σαμαρά «όλες οι διαρθρωτικές αλλαγές που έγιναν δεν σώζουν σήμερα την Ελληνική Οικονομία, αν δεν υπάρξει Ανάκαμψη». 
parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: