Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Συνάντηση τρόικας Παπακωνσταντίνου για το Μνημόνιο 3


Σε εξέλιξη βρίσκεται από το μεσημέρι του Σαββάτου η συνάντηση της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με αντικείμενο τη συμφωνία των δύο πλευρών επί της δεύτερης επικαιροποίησης του μνημονίου, προκειμένου να εκταμιευθεί χωρίς προβλήματα η τρίτη δόση του δανείου, ύψους 9 δισ. ευρώ, προς τη χώρας μας.
Πληροφορίες που μετέδωσε το Mega αναφέρουν πως στη διάρκεια της συνάντησης έντονες είναι οι διαφωνίες τόσο μεταξύ της Αθήνας και της τρόικας όσο και μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων αξιωματούχων.
Επισήμως, πάντως, δεν υπάρχει ενημέρωση για την εξέλιξη και τα αποτελέσματα της μαραθώνιας συνάντησης.
Το Μνημόνιο Νο 3 αναμένεται να ...
παρουσιαστεί τη Δευτέρα, στις 2 το μεσημέρι, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που θα δώσουν οι αξιωματούχοι της τρόικας πριν αναχωρήσουν από την Αθήνα.
Σύμφωνα με Τα Νέα, μέσω του νέου αναθεωρημένου Μνημονίου τα μέτρα του προϋπολογισμού εξειδικεύονται και αποκτούν συγκεκριμένο δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα, για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητά τους.
Ταυτόχρονα, η τρόικα αναμένεται να απευθύνει τη Δευτέρα εμμέσως πλην σαφώς τελεσίγραφο στην κυβέρνηση, με το οποίο θα την καλεί να λάβει πρόσθετα μέτρα, αν χρειαστεί, για να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα στη συνέχιση της δανειοδότησης της χώρας.
Το επόμενο ραντεβού είναι σε τρεις μήνες και αυτό δεν είναι μεγάλο διάστημα για να αρχίσει η κυβέρνηση να υλοποιεί τις δεσμεύσεις που ανέλαβε.
Η τρόικα θα δέχεται στο νέο αυτό Μνημόνιο ότι η Ελλάδα σημείωσε ικανοποιητική πρόοδο και έτσι θα αφήνει να εννοηθεί ότι δικαιούται να πάρει την τρίτη δόση του δανείου της.
Ωστόσο, πίσω από τις γραμμές θα μπορεί να διαβάσει κανείς ότι ο ενθουσιασμός της πρώτης έκθεσης έχει ξεθυμάνει και ότι η έγκριση της επόμενης δόσης εξασφαλίστηκε με μεγαλύτερη δυσκολία.
Η υπέρβαση του στόχου για το έλλειμμα του 2010 δεν ήταν κάτι που ξεπεράστηκε εύκολα, αν και τελικά έγινε δεκτό ότι αυτή οφειλόταν κατά κύριο λόγο στις αναθεωρήσεις της Εurostat.
Πάντως, θα γίνεται αναφορά και στην υστέρηση εσόδων που σημειώθηκε και για την οποία η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα αντισταθμιστεί με καλύτερες επιδόσεις στον τομέα της περικοπής των δαπανών.
Σε κάθε περίπτωση θα επισημαίνεται ότι αυτή η υπέρβαση θα καλυφθεί με τα πρόσθετα μέτρα που συμφωνήθηκαν για το 2011 και τα οποία για την τρόικα ανέρχονται σε περίπου 4,5 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα
Το αναθεωρημένο Μνημόνιο θα επιχειρεί να δεσμεύσει την κυβέρνηση για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων σε συγκεκριμένες χρονικές προθεσμίες.
Χαρακτηριστικά, θα αναφέρεται μεταξύ άλλων στα σχέδια ανασυγκρότησης του ΟΑΣΑ και του ΟΣΕ, στη νέα τιμολογιακή τους πολιτική και στις προοπτικές για το προσωπικό τους, αλλά και στο νέο πλαίσιο εποπτείας και εσωτερικού έλεγχου των ΔΕΚΟ..
Καθώς και στη δημιουργία ενός κεντρικού συστήματος καταγραφής, μέσω του οποίου θα παρακολουθούνται τα οικονομικά στοιχεία όλων των ΔΕΚΟ. Επίσης, θα αναφέρεται στον τρόπο εξοικονόμησης δαπανών στον χώρο της υγείας, με την καθιέρωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και την εφαρμογή συστημάτων διπλογραφικού λογιστικού ελέγχου στα νοσοκομεία.
Συγκεκριμένες δεσμεύσεις και χρονοδιαγράμματα θα περιέχει επίσης το νέο Μνημόνιο και για άλλα διαρθρωτικά θέματα, που δεν έχουν άμεσο οικονομικό αποτέλεσμα, όπως η κατάργηση της γραφειοκρατίας και η δυνατότητα ίδρυσης επιχειρήσεων σε μια μέρα.
Τρία κεφάλαια
Όπως και το προηγούμενο, το Μνημόνιο Νο 3 θα έχει τρία κεφάλαια. Ένα για τα δημοσιονομικά αποτελέσματα και τους στόχους, ένα για τα διαρθρωτικά μέτρα και ένα για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά, η τρόικα δεν θα κρύβει ότι η Ελλάδα δεν ήταν συνεπής στις δεσμεύσεις της, αφού το έλλειμμα του 2010 ανέβηκε σε υψηλότερα επίπεδα από τα προβλεπόμενα.
Θα αποδίδει όμως την απόκλιση αυτή κυρίως στην αναθεώρηση των στοιχείων του 2009, σημειώνοντας ότι αν αυτή δεν υπήρχε το αποτέλεσμα θα ήταν πολύ πιο κοντά στον στόχο του 8,1% του ΑΕΠ. Δεν θα παραλείπει πάντως να αποδίδει και ένα μέρος της ευθύνης στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας την υστέρηση που σημειώθηκε.
Όμως στο τέλος η παρέκκλιση θα συγχωρείται καθώς θα επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση κατάφερε να μειώσει το έλλειμμα κατά 6% του ΑΕΠ, που είναι μεγαλύτερο ποσοστό από την αρχική της δέσμευση.
parapolitika.gr

1 σχόλιο:

Μποτίλια στο Πέλαγος είπε...

Όταν πάρει ένας ασθενής την επόμενη δόση φαρμάκου βάσει ιατρικής συνταγής, αυτό συμβάλλει στην θεραπεία της ασθένιάς του. Όταν πάρει την επόμενη δόση ναρκωτικών ένας ναρκομανής, αυτό αυξάνει την εξάρτησή του μέσα σε συνθήκες αθλιότητος.
Ο στρατός τον ΗΠΑ μεταφέρει τα ναρκωτικά από το Αφγανιστάν στην βάση Φορτ Μπόντστιλ του Κοσόβου. Οι Αλβανοί του UCK αναλαμβάνουν την διοχέτευσή τους στην Ευρώπη.
Αν ρωτήσετε τον σκύλο σας, κατά πόσο τα δάνεια του ΔΝΤ. είναι φάρμακο ή ναρκωτικό, αυτός θα σας απαντήσει κοφτά: Φόλα.