Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Θα μας τρελάνει η Μέρκελ - Από μαύρο πρόβατο γίναμε παράδειγμα προς μίμηση

Κατά καιρούς, η Άγκελα Μέρκελ έχει... σούρει πολλά στην Ελλάδα. 

Μέχρι και την ένταξή μας στο ευρώ χαρακτήρισε «ανεύθυνη απόφαση»

Αυτή τη φορά όμως, είμαστε παράδειγμα προς μίμηση!

Όπως για τη Γερμανίδα καγκελάριο η Γερμανία είναι πρότυπο αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, η Ελλάδα είναι το παράδειγμα για το τι πρέπει να κάνει μια χώρα προκειμένου να επιστρέψει στην οδό της αρετής, δηλαδή τη δημοσιονομική σταθερότητα.
Σε ομιλία της στη γερμανική Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2011, η Μέρκελ επανέλαβε την απόφασή της να επιβάλει στην ευρωζώνη την «κουλτούρα της σταθερότητας» και σε αυτό το πλαίσιο, δεν παρέλειψε μάλιστα να δώσει εύσημα στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την έξοδο της χώρας από την κρίση...
Οι προσπάθειες αυτές «επιβραβεύτηκαν», όπως είπε, στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές. Αυτό είναι δείγμα ότι «ο λαός θέλει να λέγονται τα πράγματα με το όνομά τους, δεν θέλει στρουθοκαμηλισμούς, αλλά θέλει να παίρνονται οι αποφάσεις που απαιτούνται».

Η Άγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε εκ νέου στην "πολιτική", όπως τη χαρακτήρισε, απόφαση του 2000 για ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ. Αυτή τη φορά όμως, περιορίστηκε στη διατύπωση ότι «αποδείχτηκε πως ήταν μια περίπλοκη απόφαση», αποφεύγοντας αναφορές όπως εκείνη της περασμένης εβδομάδας για την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη, θέλοντας προφανώς να μη ρίξει λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης με την Αθήνα.

Πάντως, η κυβέρνηση Σρέντερ δε γλίτωσε τον... εξάψαλμο τόσο για την απόφασή της, το 2004, να χαλαρώσουν τα κριτήρια του Συμφώνου Σταθερότητας όσο και στη στάση αποχής που τήρησε το SPD κατά την ψήφιση της βοήθειας στην Ελλάδα από τη γερμανική βουλή την περασμένη άνοιξη.

Όσον αφορά στην Ιρλανδία, η Γερμανία θα απαντήσει θετικά στο αίτημα για βοήθεια, αλλά «υπό το πρίσμα των βημάτων που πρέπει να κάνει η χώρα για να επιστρέψει στην οδό της σταθερότητας». Το μείζον όμως για τη Γερμανίδα καγκελάριο είναι η διαμόρφωση ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης του ευρώ μετά το 2013. Και σε αυτόν θα πρέπει να συμμετέχουν οπωσδήποτε και οι ιδιώτες επενδυτές.

«Δεν είναι δυνατόν η αγορά κρατικών ομολόγων να είναι ο μόνος τομέας που οι ιδιώτες επενδυτές δεν θα έχουν κανένα ρίσκο» είπε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ. Οι αποφάσεις που πρόκειται να ληφθούν είναι «κομβικής σημασίας» για την κοινωνική οικονομία της αγοράς στον 21 αιώνα.

Οργισμένη επίθεση από τον Σταϊνμάιερ

Την πρώτη του εμφάνιση στη Μπούντεστακ μετά τη δωρεά νεφρού στη σύζυγό του έκανε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ και από το βήμα της Βουλής εξαπέλυσε οργισμένη επίθεση στην Άγκελα Μέρκελ.

Εμφανίστηκε ανήσυχος «για την οργή και αποστροφή που δείχνουν στο μεταξύ πολλοί ευρωπαίοι εταίροι στη Γερμανία». Η καγκελάριος, είπε, θα πρέπει να ανησυχεί «ακόμη και όταν διαφαίνεται η υποψία ότι η Γερμανία έχει χάσει το ενδιαφέρον της για την Ευρώπη, ή ακόμα χειρότερα, ότι λόγω οικονομικών συμφερόντων δείχνει ενδιαφέρον για επανεθνικοποίηση». Κατηγόρησε τη Μέρκελ για υπεροπτική συμπεριφορά έναντι των εταίρων, που ενισχύει τις προκαταλήψεις που χρησιμοποιούν κατά καιρούς λαϊκά έντυπα της χώρας, όπως έκανε στην περίπτωση της Ελλάδας η εφημερίδα Bild.

Επικαλούμενος μάλιστα και την εμπειρία του ως πρώην υπουργός Εξωτερικών, ο Σταϊνμάιερ θύμισε στη Μέρκελ ότι μπορεί να επιβάλει τη θέση της στην Ευρώπη αλλά παρόλα αυτά να ηττηθεί, «όπως συμβαίνει όταν αφήνεις πίσω σου πολλούς τραυματισμένους».
newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια: