Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Το… προξενιό της Ντόρας

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο για τη συγκρότηση μιας συμμαχίας των προθύμων για τη στήριξη του μνημονίου και της πολιτικής Παπανδρέου. 

Η ίδρυση του κόμματος της Ντόρας Μπακογιάννη, υπό την επωνυμία Δημοκρατική Συμμαχία και η αποσκίρτηση ορισμένων βουλευτών της ΝΔ που προσχωρούν στις γραμμές του ήρθε να συμπληρώσει το σχετικό πάζλ από τα δεξιά, αφού στα αριστερά του βρίσκεται ήδη η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη.
Η νέα στρατηγική Παπανδρέου, που ονομάστηκε στρατηγική συναίνεσης, τέθηκε επί τάπητος αμέσως ...
μετά τις δημοτικές εκλογές και βρήκε ισχυρή υποστήριξη στο πρόσωπο της τρόικας, έρχεται να διασφαλίσει την επιβολή μιας πολιτικής που υπαγορεύεται από δυνάμεις εκτός Ελλάδας και εξυπηρετεί κυρίως τα δικά τους συμφέροντα, όσο κι αν ο πρωθυπουργό κάνει λόγο συνεχώς για πατριωτισμό και πατριωτικές επιλογές. Με τη στρατηγική αυτή, στην οποία όπως δείχνουν τα πράγματα η Ντόρα Μπακογιάννη καλείται να παίξει το ρόλο της, ο Γιώργος Παπανδρέου και οι ξένοι φίλοι του επιδιώκουν:
Πρώτον να ανακόψουν την ανοδική πορεία της ΝΔ, η οποία καταγράφηκε σαφώς στις δημοτικές εκλογές, προκαλώντας πονοκεφάλους στην κυβέρνηση και τους ξένους υποστηριχτές της. Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο η τρόικα, όσο και η κυρία Μέρκελ, παρεμβαίνοντας άκομψα στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας ερμήνευσαν το εκλογικό αποτέλεσμα ως επιτυχία του Γιώργου Παπανδρέου και επιβράβευση της πολιτικής του από τον ελληνικό λαό, χωρίς να κάνουν καμιά αναφορά στη σημαντική ενίσχυση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Δεύτερον να ακυρώσουν τη δυνατότητα της ΝΔ να προβάλει ως εναλλακτική κυβερνητική λύση, αποδυναμώνοντας όχι μόνο την επιρροή της στο λαό, αλλά και την πολιτική της απέναντι στο μνημόνιο. Αυτή η πολιτική είναι ο κύριος στόχος τον οποίο πυροβολούν τόσο η Ντόρα Μπακογιάννη, όσο και οι βουλευτές που παίρνουν την άγουσα προς το κόμμα της. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο κ. Κοντογιάννης, που δήλωσε στη Βουλή ότι δεν μπορεί να ακολουθεί πλέον την πολιτική Σαμαρά, καθώς αυτή στρέφεται κατά της συναίνεσης!
Τρίτον να υποστυλώσουν όσο γίνεται την πολιτική του μνημονίου, καθώς από τις δημοτικές εκλογές προέκυψε μια σοβαρή διάβρωσή της, που λαμβάνει διαστάσεις κινδύνου για την περαιτέρω εφαρμογή της εάν ληφθούν υπόψη και τα τεράστια ποσοστά λευκού και άκυρου.
Και τέταρτον να προλάβουν τις πολύ πιθανές κοινωνικές εκρήξεις εξαιτίας των νέων μέτρων, τα οποία στρέφονται αυτή τη φορά εναντίον εκατομμυρίων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, καταργώντας επί της ουσίας τις συλλογικές συμβάσεις και αντικαθιστώντας τες με επιχειρησιακές, ή και ατομικές ακόμα.
Το αποτέλεσμα της εφαρμογής αυτού του μέτρου θα είναι η δραματική συρρίκνωση των αμοιβών και στον ιδιωτικό τομέα, μετά το δημόσιο και φυσικά, όπως καταγγέλλουν όλες οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, η μεγαλύτερη ύφεση που θα  προκαλέσει πρωτοφανή αποσάθρωση της ελληνικής κοινωνίας.
Το προξενιό της Ντόρας
Η απόφαση της Ντόρας Μπακογιάννη να προχωρήσει στην ίδρυση «μνημονιακού» κόμματος δεν είναι ασφαλώς άσχετη με τα παραπάνω δεδομένα και τις εξελίξεις μετά τις εκλογές. Η αρχηγός της Δημοκρατικής Συμμαχίας υπολογίζει ότι είναι σε θέση να αποδυναμώσει τη ΝΔ, όχι μόνο στρατολογώντας βουλευτές της, αλλά κυρίως ανακόπτοντας το ρεύμα ενίσχυσής της που τον τελευταίο καιρό δημιουργείται, κάτω και από την πίεση της αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής. Πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν ότι το νέο κόμμα έχει εκ γενετής τόσο  πρόβλημα στρατηγικής, όσο και πρόβλημα αξιοπιστίας και εικόνας, καθώς:
1. Η ίδια η ιδρύτρια και αρχηγός του είναι από τα πιο παλιά και τα πιο σκληρά στελέχη του παλιού πολιτικού συστήματος, που τώρα διακηρύσσει ότι θέλει να αλλάξει.
2. Η στρατηγική του κόμματος ταυτίζεται σχεδόν με τη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ από το οποίο απλώς ζητά ταχύτερες και πιο «άγριες» από άποψη επιπτώσεων στον πολύ κόσμο αλλαγές.
3. Η στιγμή και ο τρόπος που εμφανίστηκε στην πολιτική ζωή το καθιστούν ύποπτο ότι ήρθε για να στηρίξει την πολιτική του μνημονίου και τον Γιώργο Παπανδρέου
4. Η διακήρυξη ότι έχει ίσες αποστάσεις από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ έχει ελάχιστη αξιοπιστία και εκθέτει την κυρία Μπακογιάννη, η οποία χτες μόλις ήταν υποψήφια για αρχηγός της ΝΔ και συνεπώς για αρχηγός της αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Αλέξανδρος Παπασταθόπουλος είναι δημοσιογράφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: