Το εγχείρημα της Ντόρας Μπακογιάννη για τη δημιουργία νέου πολιτικού οργανισμού επιχείρησαν στο παρελθόν τουλάχιστον έξι στελέχη των δύο μεγαλύτερων κομμάτων.
Η ιστορία διδάσκει ότι τα μεν κόμματα αποδείχτηκαν αδύναμα, για να διατηρηθούν στο πολιτικό σκηνικό, οι δε αρχηγοί τους, στη μεγάλη πλειονότητά τους, έζησαν νέες δόξες είτε επιστρέφοντας στο «μαντρί» από το οποίο έφυγαν είτε όχι.
Φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις στον κανόνα.
Κέρδισαν προσωπική δόξα
Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του Κωστή Στεφανόπουλου, ο ...
οποίος από πρόεδρος της εξωκοινοβουλευτικής ΔΗΑΝΑ βρέθηκε στον υψηλότερο πολιτειακό θώκο, στην προεδρία της Δημοκρατίας.
οποίος από πρόεδρος της εξωκοινοβουλευτικής ΔΗΑΝΑ βρέθηκε στον υψηλότερο πολιτειακό θώκο, στην προεδρία της Δημοκρατίας.
Ο κ. Στεφανόπουλος το 1985 διεκδίκησε χωρίς επιτυχία την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και κατόπιν αποχώρησε από το κόμμα, για να ιδρύσει στις 6 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους τη Δημοκρατική Ανανέωση.
Η ΔΗΑΝΑ εκπροσωπήθηκε αρχικά στο κοινοβούλιο, αλλά ανέστειλε τη δράση της τον Ιούνιο του 1994, όταν δεν κατόρθωσε να εκπροσωπηθεί ούτε στο ευρωκοινοβούλιο. Έναν χρόνο μετά ο Αντώνης Σαμαράς (σ.σ. πρόεδρος της ΠΟΛΑΝ τότε) πρότεινε τον Κ. Στεφανόπουλο για το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας και την πρόταση αυτή στήριξε το ΠΑΣΟΚ, οπότε στις 8 Μαρτίου 1995 ανακηρύχθηκε πέμπτος πρόεδρος Δημοκρατίας κατά την τρίτη ψηφοφορία και με 181 ψήφους.
O αείμνηστος Αντώνης Τρίτσης, στέλεχος και πετυχημένος υπουργός του ΠΑΣΟΚ, ίδρυσε δικό του κίνημα και τελικά έγινε δήμαρχος Αθηναίων με τη στήριξη της ΝΔ, νικώντας μάλιστα τη Μελίνα Μερκούρη.
Το Ελληνικό Ριζοσπαστικό Κίνημα, όπως...
λεγόταν το κόμμα του, το ίδρυσε στις 14 Μαΐου 1989, αλλά ελάχιστοι θυμούνται την ύπαρξή του.Ο Αντώνης Τρίτσης έγραψε τη δική του ιστορία στα υπουργεία από τα οποία πέρασε και βέβαια στο δήμο της Αθήνας, τα ηνία του οποίου ανέλαβε το 1991, κερδίζοντας τις εκλογές της 14ης Οκτωβρίου 1990. Δυστυχώς στις 7 Απριλίου 1992 έχασε τη ζωή του από οξύτατο εγκεφαλικό επεισόδιο.
Υπουργός πριν και μετά
Το Ελληνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα το θυμούνται ελάχιστοι, όμως ο Γεράσιμος Αρσένης, που ήταν ο ιδρυτής του, είναι γνωστός στο πανελλήνιο.
Ο πρώην υπουργός μπήκε στην κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου το 1982 και πέρασε από αρκετά κυβερνητικά πόστα.
Τρία χρόνια αργότερα διαφώνησε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και το 1986 υποχρεώθηκε να «κατεβεί από το τρένο της αλλαγής», διότι ασκούσε κριτική στην κυβερνητική πολιτική με ομιλίες του ανά την Ελλάδα.
Μετά τη διαγραφή του από το ΠΑΣΟΚ δημιούργησε το Ελληνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο όμως δεν κατάφερε να εκπροσωπηθεί στη Βουλή και διαλύθηκε. Ο κ. Αρσένης επέστρεψε στο ΠΑΣΟΚ το 1989 και έκτοτε ανέλαβε επίσης πολλά κυβερνητικά πόστα, ενώ μετά το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου διεκδίκησε ανεπιτυχώς την προεδρία του ΠΑΣΟΚ με συνδιεκδικητές τους Α. Τσοχατζόπουλο και Κ. Σημίτη.
Ηγεμονεύουν στο «μαντρί»
Ο σημερινός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, πριν να αναλάβει το τιμόνι της, διετέλεσε πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης.
Τον Οκτώβριο του 1992 ο Αντώνης Σαμαράς έφυγε από τη ΝΔ, αφού ήδη είχε αποπεμφθεί από το ΥΠΕΞ από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για τους χειρισμούς του στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Στις 30 Ιουνίου του 1993 ίδρυσε την ΠΟΛΑΝ, που άντεξε μέχρι το 1996, οπότε έμεινε εκτός Βουλής.
Ο κ. Σαμαράς επανήλθε στη ΝΔ, όταν ο Κώστας Καραμανλής το 2004 τον έθεσε επικεφαλής του «γαλάζιου» ευρωψηφοδελτίου, στη συνέχεια εκλέχθηκε βουλευτής Μεσσηνίας και ανέλαβε το ΥΠΠΟ.
Στις 29 Νοεμβρίου του 2009 αναδείχθηκε πρόεδρος της ΝΔ έχοντας αντίπαλο την Ντόρα Μπακογιάννη.
Τη διαδρομή του κ. Σαμαρά, από άλλα μονοπάτια, ακολούθησε ο σημερινός αντιπρόεδρος της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος, ενόσω ήταν δήμαρχος Αθηναίων, έφυγε από τη ΝΔ και ίδρυσε το 2001 το Κίνημα Ελευθέρων Πολιτών.
Το κόμμα του κ. Αβραμόπουλου κατέβασε ρολά δεκαπέντε μήνες αργότερα και πριν να δοκιμαστεί στις κάλπες.
Επανήλθε στη ΝΔ και το 2004 ο Κ. Καραμανλής τον ενέταξε στην κυβέρνησή του. Δήλωσε υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ μετά την αποχώρηση του Κώστα Καραμανλή, αλλά απέσυρε την υποψηφιότητά του υπέρ του Αντώνη Σαμαρά.
Κάποιοι απλώς ιδιωτεύουν...
Ο Δημήτρης Τσοβόλας ανήκει στις περιπτώσεις των πολιτικών που έφυγαν από ένα μεγάλο κόμμα, ίδρυσαν δικό τους, και όταν αυτό «εξατμίστηκε», εγκατέλειψαν την ενεργή πολιτική.
Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ τον Οκτώβριο του 1995 ίδρυσε το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα, το οποίο εκπροσωπήθηκε στη Βουλή έναν χρόνο μετά. Όμως στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει το απαιτούμενο 3%, και ενώ ο ίδιος ο Δ. Τσοβόλας ανακοίνωσε τη διάλυση του κόμματος, στελέχη του δεν αποδέχτηκαν την εξέλιξη και διεκδίκησαν δικαστικά τον τίτλο και τη συνέχειά του. Ο κ. Τσοβόλας επέστρεψε στη δικηγορία.
Ο Στέφανος Μάνος, μεγαλοστέλεχος, βουλευτής και υπουργός της ΝΔ, δημιούργησε όχι ένα, αλλά δύο πολιτικά κόμματα και τώρα ιδιωτεύει μέχρι νεοτέρας.
Το Κόμμα των Φιλελευθέρων με έμβλημα τον ταύρο το ίδρυσε το 1999, όταν ήδη είχε διαγραφεί από τον Κώστα Καραμανλή, διότι διαφώνησε με τη στάση της ΝΔ στο νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ που είχε φέρει το ΠΑΣΟΚ.
Δέκα χρόνια αργότερα (17.3.99) ίδρυσε τη «Δράση», που επίσης δεν είχε καμία τύχη.
Στο ενδιάμεσο διάστημα ο κ. Μάνος ήταν συνεργαζόμενος βουλευτής της ΝΔ και βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.
Πηγή:
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Της Μαρούλας Πλήκα
1 σχόλιο:
Από την στιγμή που τα κοπάδια οδηγούνται στον γκρεμό, δεν χρειάζονται και τα μαντριά. Ο δικομματισμός στην Ελλάδα πνέει τα λίσθια. Η κυβέρνηση γκρουπούσκουλων είναι καθ' οδόν. Η κ. Μπακογιάννη προορίζεται ως η Πρωθυπουργός. Ας προσέξουμε: Προορίζεται να είναι και η τελευταία αυτής της χώρας στα όρια που την ξέρουμε.
Δημοσίευση σχολίου