Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Ο Πούτιν προτείνει μία «ΕΟΚ» ως το Βλαδιβοστόκ

Ο Ρώσος πρωθυπουργός κάλεσε την ΕΕ να δεσμευτεί για στενότερη οικονομική συνεργασία με τη Μόσχα, για να δημιουργηθεί ένας χώρος ελεύθερων συναλλαγών «από τη Λισαβόνα μέχρι το Βλαδιβοστόκ» και ζητά ένταξη της Ρωσίας στον ΠΟΥ.

Σε άρθρο του στη γερμανική “Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ” και ενώ φτάνει για επαφές στη Γερμανία, ο Πούτιν προτείνει «κατ’ αρχάς τη δημιουργία μιας εναρμονισμένης κοινότητας οικονομιών  … και στο μέλλον, γιατί όχι, ζώνες ελεύθερων συναλλαγών και πιο προωθημένες μορφές οικονομικής ολοκλήρωσης. Θα έχουμε μια ηπειρωτική αγορά όγκου χιλιάδων δισεκατομμυρίων ευρώ».
Το σημερινό επίπεδο συνεργασίας ανάμεσα στη Ρωσία και την ΕΕ δεν ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του μέλλοντος, εκτιμά ο Ρώσος ...πρωθυπουργός. «Η Ρωσία παραμένει πολύ εξαρτημένη από τη συγκυρία των αγορών των πρώτων υλών. Η ΕΕ, η οποία πληρώνει το τίμημα μιας μακράς περιόδου αποβιομηχάνισης, βρέθηκε μπροστά στην πραγματική απειλή μιας εξασθένησης των θέσεών της στη βιομηχανική αγορά και την αγορά των τεχνολογικών νεωτερισμών» παρατηρεί.

«Για να αλλάξει η κατάσταση πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα πραγματικά πλεονεκτήματα και οι δυνατότητες που έχουν η Ρωσία και η ΕΕ. Θα ήταν μια πραγματικά φυσική σύνθεση δύο οικονομιών, μιας κλασικής στην ΕΕ, και μιας άλλης, νέας, σε ανάπτυξη, στη Ρωσία. Με αναπτυξιακούς παράγοντες που αλληλοσυμπληρώνονται”
, σημειώνει ο Πούτιν.
Η ένταξη της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και η αμοιβαία κατάργηση του καθεστώτος των αδειών εισόδου (βίζες) είναι προϋποθέσεις απαραίτητες γι’ αυτή τη συνεργασία, υπογραμμίζει. «Σήμερα, σε νέες ιστορικές συνθήκες, έχουμε μια ευκαιρία να οικοδομήσουμε μια Ευρώπη ενοποιημένη και ανθούσα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: