Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Η αγορά στέγνωσε από ρευστότητα

Σε δραματική κατάσταση βρίσκονται χιλιάδες εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις της χώρας. 
Σύμφωνα με έρευνα του ΕΒΕΑ, εννιά στις δέκα δεν δανειοδοτούνται από τις τράπεζες και οκτώ στις δέκα συναντούν δυσκολίες στις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις.
Στέγνωσαν… από ρευστό οι εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις της Αθήνας, καθώς η οικονομική ύφεση… στέρεψε όλες τις πιθανές «πηγές» χρηματοδότησης.
Τα γκισέ των τραπεζών παραμένουν κλειστά ακόμη και για τις οικονομικά εύρωστες εταιρείες, ενώ με δυσκολίες εντάσσονται στα κοινοτικά προγράμματα. 
Ούτε δάνεια, ούτε ευρωπαϊκά κονδύλια και ενώ οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων διογκώνονται αφού οι πελάτες τους δεν έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν σε αυτές τις οφειλές τους. 
Τα φέσια πέφτουν βροχή…
Στέγνωσαν από ρευστότητα
Την… τραγική κατάσταση της αγοράς αποτυπώνει έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας στις εταιρείες μέλη του, με τα αποτελέσματα να είναι αποκαρδιωτικά… Στις μετρήσεις έλαβαν μέρος 523 επιχειρήσεις και τα ευρήματα ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος.
Περίπου εννιά στις δέκα δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας. Το 86%, για την ακρίβεια, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα τόνισε ότι δεν διαθέτει χρήματα για να κινηθεί. Από αυτό το ποσοστό το 51% είναι στο «κόκκινο», μια και στην ερώτηση «Αντιμετωπίζετε πρόβλημα ρευστότητας στην επιχείρησή σας;» απάντησε «πολύ», το 35% «αρκετά», το 9% «λίγο», ενώ βρέθηκαν κι επιχειρηματίες -μόλις 5%- οι οποίοι είπαν ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα.
Εμποροι και βιομήχανοι στην προσπάθειά τους να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και να πληρώσουν τα έξοδα, τους φόρους, τους λογαριασμούς, τους μισθούς κ.λπ. καταφεύγουν στις τράπεζες. Τα δάνεια αποτελούν… σωτηρία στην παρούσα ύφεση. Μάταια, όμως. Γυρίζουν από τράπεζα σε τράπεζα και εισπράττουν άρνηση. Εννιά στους δέκα φεύγουν με άδεια χέρια από τα γκισέ. Το 89% δηλώνει «δυσκολίες στην πρόσβαση της επιχείρησής του σε τραπεζική χρηματοδότηση». Από αυτούς το 58% απαντά πως είναι «πολύ» μεγάλο το πρόβλημα, το 31% «αρκετά», το 9% «λίγο» και το 2% βρίσκει… κρουνούς ανοιχτούς.
Καθυστερήσεις
Η επόμενη διέξοδος για χρηματοδότηση είναι τα κοινοτικά και ειδικά προγράμματα ενίσχυσης. Ωστόσο, και αυτή η… πηγή δεν δίνει τη ρευστότητα που θα ήθελαν. Ετσι, σύμφωνα με την έρευνα του ΕΒΕΑ, οκτώ στους δέκα επιχειρηματίες -το 82%- διαπιστώνουν δυσκολίες ή και καθυστερήσεις στην ένταξή τους σε ευρωπαϊκές δράσεις. Αν επιμεριστεί το 82%, προκύπτει πως το 51% κάνει λόγο για «πολλές» δυσκολίες, το 31% για «αρκετές», το 16% λέει ότι είναι «λίγες» οι δυσκολίες ή «μικρή» η καθυστέρηση, ενώ μόνο το 2% απαντά πως «όλα βαίνουν καλώς» στον τομέα της κοινοτικής χρηματοδότησης.
Οι επιχειρηματίες ρωτήθηκαν και αν έπεσε ο κύκλος εργασιών λόγω της οικονομικής κρίσης. Οι καταναλωτές έχουν περιορίσει δραστικά τις δαπάνες τους, καθώς οι μισθοί τους είτε άμεσα (δημόσιοι υπάλληλοι) είτε έμμεσα (εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα) μειώθηκαν. Ταυτόχρονα οι άνεργοι αυξήθηκαν, όπως και τα νοικοκυριά που χρωστούν σε τράπεζες.
Στην ερώτηση αυτή, λοιπόν, το 93% των επιχειρηματιών καταγράφει πτώση του τζίρου. Μία στις δύο επιχειρήσεις -το 51%- απαντά ότι η μείωση είναι «πολύ» μεγάλη, το 42% «αρκετά», το 5% «μικρή» και το 2% δεν είδε να υποχωρούν οι πωλήσεις.
«Βραχνάς» για τους εμπόρους και τους βιομηχάνους είναι και οι οφειλές πελατών τους. Αλλες επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με εκείνους (π.χ. αγορές πρώτων υλών, προμηθεύονται εμπορεύματα κ.λπ.) δεν πληρώνουν. Εννιά στους δέκα -91%- δηλώνουν ότι οι πελάτες τους δεν τους αποπληρώνουν τις οφειλές τους. Είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης πως σε αυτήν την ερώτηση δεν βρίσκεται ούτε ένας επιχειρηματίας που να λέει ότι δεν αντιμετωπίζει «κανένα» πρόβλημα στην αποπληρωμή οφειλών πελατών του. Το 42% κρίνει «πολύ» μεγάλο το πρόβλημα, το 49% «αρκετά» σοβαρό και το 9% «λίγο».
Δεινή κατάσταση
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, τονίζει: «Η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων βρίσκεται σε δεινή κατάσταση. Σε αυτό το αρνητικό αποτέλεσμα, βέβαια, εκτός της ύφεσης που πλήττει την αγορά, σημαντικό ρόλο παίζει και η αδυναμία των επιχειρήσεων να χρηματοδοτηθούν από τις τράπεζες, αλλά και να επωφεληθούν από τα κοινοτικά προγράμματα».
Ο κ. Μίχαλος, αναφερόμενος στη στάση των τραπεζών, δίνει τη δική του εξήγηση: «Δυστυχώς το τραπεζικό μας σύστημα είναι αποκλεισμένο από τις διεθνείς αγορές χρήματος και εκ του λόγου αυτού αδυνατεί σήμερα να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια στις ιδιωτικές επιχειρήσεις». Ασκεί και κριτική προς την κυβέρνηση: «Από την πλευρά του το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης συνεχίζει να κινείται προς λάθος κατεύθυνση, καθώς η πολιτική που εφαρμόζει περιορίζεται μόνο στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των δανειστών μας, αγνοώντας τα μεγάλα προβλήματα της αγοράς αλλά και γενικότερα της κοινωνίας».
Γ. Κασιμάτης
Μεγάλο λάθος η μετάταξη σε ΦΠΑ 23%
Μεγάλο λάθος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Γ. Κασιμάτης τη μετάταξη του 30% των προϊόντων και υπηρεσιών τα οποία βρίσκονται στον μεσαίο και χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, στον υψηλό συντελεστή του 23%.
Ο κ. Κασιμάτης επισημαίνει ότι η απόφαση αυτή έρχεται σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την αγορά, όταν μία στις τέσσερις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα ρευστότητας και ο αριθμός αυτός αναμένεται να ανέβει μέχρι τέλους του χρόνου στο 50% του συνόλου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ – Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: