Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Συγκίνηση για την Παναγία Σουμελά

Χθες, πρωί της Κυριακής 15 Αυγούστου 2010, πραγματοποιήθηκε η πρώτη μετά το 1922, Θεία Λειτουργία, στην ιστορική ιερά μονή Παναγίας Σουμελά, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Χωρίς να μπορεί να κρύψει τη συγκίνησή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης έστειλε μήνυμα Ειρήνης και συμφιλίωσης από την Ιστορική Μονή. 
Ο κύριος Βαρθολομαίος ευχαρίστησε εκ νέου τις ...
Τουρκικές Αρχές για την άδεια που έδωσαν να λειτουργήσει η Μονή μετά από 88 χρόνια και τη χαρακτήρισε σημείο αναφοράς όλων των Ορθοδόξων Χριστιανών.
Ευχήθηκε η θρησκευτική τελετή στην Παναγία Σουμελά να γίνει γέφυρα επικοινωνίας και εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο λαών - Ελλήνων και Τούρκων - και η Παναγία να γίνει εγγυήτρια για ένα καλύτερο μέλλον μεταξύ τους.
Το πρωί, οι πύλες της μονής άνοιξαν στις επτά το και πλήθος ορθοδόξων από την Ελλάδα, τη Ρωσία και άλλα μέρη πήραν το δρόμο για το χιλιοτραγουδισμένο μοναστήρι. Σε κάποια σημεία του μονοπατιού που οδηγεί στη μονή Πόντιοι με την παραδοσιακή λύρα υποδέχονταν με τραγούδια τους προσκυνητές.
Οι προσκυνητές πήραν το δρόμο προς τη μονή με κεριά και μάτια δακρυσμένα. 
Οι τουρκικές αρχές έχουν λάβει αυστηρά μέτρα ασφαλείας ενώ μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των τουρκικών και ξένων μέσων ΜΜΕ για να καλύψουν το γεγονός.
Η Θεία Λειτουργία τελείται στον αύλιο χώρο της μονής γιατί το καθολικό της είναι πολύ μικρό και δεν μπορεί να χορέσει περισσότερα από περίπου 100 άτομα.
Την πεποίθησή του ότι ο μωαμεθανικός πληθυσμός της Τουρκίας δείχνει τον ίδιο σεβασμό με τους ορθοδόξους χριστιανούς προς την εορτή της Παναγίας, διατυπώνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Σαμπάχ", που δημοσιεύετηκε την παραμονή της θείας λειτουργίας.
"Στη μονή Σουμελά έδειξαν σεβασμό οι σουλτάνοι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, συνεχίζοντας το σεβασμό που έδειξαν στο μοναστήρι οι προηγούμενοι χριστιανοί αυτοκράτορες", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη μεγάλης κυκλοφορίας τουρκική εφημερίδα.
Δείτε τα video:



Δεν υπάρχουν σχόλια: