Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Τι θα προβλέπει η νέα «σκληρή» περαίωση


Τι αλλάζει για τους ελεύθερους επαγγελματίες. 
Διαβάστε αποκλειστικά  τη βασική φιλοσοφία της νέας περαίωσης που δεν θα έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες

Έσοδα από κάθε κατεύθυνση αναζητάει το υπουργείο Οικονομικών, κάτι που φαίνεται από τη νέα- «σκληρή» περαίωση που ετοιμάζει και η οποία δεν θα έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες περαιώσεις, καθώς θα είναι ουσιαστικά σχεδόν υποχρεωτική για όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες (με τζίρους μέχρι 9 εκατ. Ευρώ). 
Και λέμε «σχεδόν υποχρεωτική» διότι όποιος αρνηθεί να πληρώσει το απαιτούμενο ποσό θα δεχθεί αυστηρούς και εξαντλητικούς ελέγχους από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες (γιατρούς, δικηγόρους κ.α.), οι οποίοι μέχρι ...
σήμερα κατέβαλαν χαμηλά ποσά με τις σχετικές ρυθμίσεις, το ΥΠΟΙΚ σχεδιάζει μέχρι και τον τριπλασιασμό των καταβαλλόμενων ποσών σε σχέση με τις περαιώσεις που έχουν προηγηθεί.  
Η απόφαση για την περαίωση θα έχει ισχύ μέχρι 31/12/2010, γεγονός ενδεικτικό της άμεσης ανάγκης του ΥΠΟΙΚ  για αύξηση των εσόδων.
Η εν λόγω ρύθμιση αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ ο μοναδικός προβληματισμός της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής έγκειται στη δυνατότητα ένταξης η μη στην περαίωση των ληπτών εικονικών τιμολογίων. Η διεύθυνση  ελέγχων του ΥΠΟΙΚ, με επικεφαλής τον Δημήτρη Σταματόπουλο, εργάζεται με πυρετώδεις ρυθμούς προκειμένου η νέα περαίωση να είναι τόσο λειτουργική ως προς την είσπραξη των εσόδων όσο και κατά το δυνατόν δίκαιη.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, με τη νέα ρύθμιση που ετοιμάζει το ΥΠΟΙΚ έρχεται για μία ακόμα φορά στην επιφάνεια η τεράστια ανάγκη του οικονομικού επιτελείου για να εισπράξει  έσοδα «εδώ και τώρα».  
Παράλληλα, βέβαια, τίθεται ξανά το ζήτημα των ασαφειών της φορολογικής νομοθεσίας, όπως και το ακόλουθο εύλογο ερώτημα:
Με το ισχύον καθεστώς (με τα παραθυράκια και τις δυνατότητες ποικίλων ερμηνειών), ποιος επιχειρηματίας, έστω και αν θεωρεί ότι δεν έχει υποπέσει σε καμία φορολογική παράβαση, θα τολμήσει να μην αποδεχθεί την περαίωση;
VORIA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: