Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Ντόμινο αυξήσεων σε βασικά προϊόντα διατροφής

Η απόφαση των βιομηχάνων για καπέλο 25% στην τιμή του αλευριού προκαλεί μεγάλες ανατιμήσεις


Σε ασφυκτικό «πρέσινγκ» βρίσκονται από το περασμένο Σάββατο οι αλευροβιομηχανίες,  για την απόφασή τους να αυξήσουν από χθες κατά 25% τις τιμές των αλεύρων, γεγονός το οποίο προκαλεί - εκ των πραγμάτων - ένα «ντόμινο» ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα διατροφής (όπως ψωμί, ζυμαρικά, αρτοσκευάσματα) τουλάχιστον κατά 20%, αλλά και σε κρέατα και γαλακτοκομικά λόγω της αύξησης της τιμής των ζωοτροφών. 

Το υπουργείο Οικονομίας, και κυρίως η Γενική Γραμματεία Εμπορίου, απειλεί τις αλευροβιομηχανίες με κοστολογικούς ελέγχους και παραπομπή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, συνεπικουρούμενο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με το οποίο δεν συντρέχει κανένας λόγος να ανατιμηθεί όχι μόνο το αλεύρι, αλλά ούτε η ...αλυσίδα των προϊόντων που η παρασκευή τους εξαρτάται από αυτό.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι της αρτοποιίας, βιοτεχνικής και βιομηχανικής, κατελήφθησαν εξαπίνης και αμήχανοι δήλωναν πως δεν περίμεναν τόσο νωρίς την ανατίμηση των αλεύρων, δεδομένου ότι, όπως έλεγαν, «δεν έχει σταθεροποιηθεί η διεθνής αγορά».

Και οι αλευροβιομήχανοι «απολογούμενοι» τόνιζαν ότι δεν έχουν κανένα περιθώριο απορρόφησης των αυξήσεων των τιμών των σιτηρών, «δείχνοντας» την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα χρηματοοικονομικά τους.

Σε διάστημα τριών ημερών ο Σύνδεσμος Αλευροβιομηχάνων Ελλάδος εξέδωσε ισάριθμες ανακοινώσεις, ενώ στην τρίτη ανακοίνωσή του, η οποία είναι επί της ουσίας προσωπική δήλωση του προέδρου του Συνδέσμου κ. Κ. Λούλη, χωρίς να αποσύρει την απόφασή του- ίσως να μετατεθεί λίγες ημέρες αργότερα- και φοβούμενος την ενδεχόμενη εμπλοκή της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τονίζει ότι «κάθε μύλος έχει τα δικά του αποθέματα, τα δικά του κοστολόγια και τις δικές του συμφωνίες για παραλαβές σιτηρών από παραγωγούς ή εμπόρους τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό».

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος προανήγγειλε τις ανατιμήσεις των αλεύρων σημειώνοντας: «Οι τιμές των αλεύρων παρέμειναν σταθερές- ειδικά το τελευταίο δίμηνο- λόγω υπάρξεως αποθεμάτων ασφαλείας. Ομως από τη θεαματική εκτίναξη των τιμών του σίτου που διαμορφώθηκε τις τελευταίες 40-50 ημέρες επιβάλλεται η άμεση αναπροσαρμογή των τιμών των αλεύρων» .

Δεν υπάρχουν σχόλια: