Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Κρατικά ακίνητα στο σφυρί για να σωθεί ο προϋπολογισμός

Σχέδιο μαζικής εκμίσθωσης «φιλέτων» του δημοσίου σε ιδιώτες με στόχο να «κλείσουν» οι τρύπες του προϋπολογισμού με 1 δισ. ευρώ, επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την ΚΕΔ.
Ήδη έχουν εντοπίσει  εκτάσεις περίπου 5.500 στρεμμάτων που μπορούν να έχουν άμεση τουριστική αξιοποίηση, ενώ σχεδιάζουν την μακροχρόνια εκμίσθωσή τους σε ιδιώτες (για 25 - 50 έτη).

Ο χρόνος τρέχει πιεστικά αφού η μίσθωση ακινήτων, όπως και κάθε έσοδο που μπορεί να αντλήσει το δημόσιο (π.χ. από συμμετοχή σε εταιρείες) δεν καταλήγει λογιστικά στη μείωση του χρέους (όπως τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις), αλλά στον περιορισμό του ελλείμματος.
Ως εκ τούτου, αν η κυβέρνηση καταφέρει να πετύχει τον στόχο του 1 δισ. ευρώ φέτος και το 2011 (ή ακόμη καλύτερα τον ενισχύσει), τότε περιορίζει:
1. Την ανάγκη λήψης «διορθωτικών» μέτρων φέτος τα οποία όπως επισήμανε χθες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην αποτίμηση της προόδου της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ πιθανά αφού τα έσοδα καταρρέουν.

2. 
Το ενδεχόμενο αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ από το 11% στο 23% το 2011 και το 2012. Το «καλό» σενάριο πορείας του προϋπολογισμού που επεξεργάζεται η κυβέρνηση αναφέρει ότι θα αναζητηθούν εναλλακτικές πηγές εσόδων (π.χ. από φοροδιαφυγή ή αξιοποίηση περιουσίας) για να μην υποχρεωθεί η Ελλάδα να λάβει το πρόσθετο αυτό μέτρο που θα πλήξει καίρια την αγορά.    

Ουσιαστικά η ΚΕΔ «επανέρχεται» με νέα.. ονομασία, ακολουθώντας επί της ουσίας το σχέδιο της ΝΔ για sale and lease back  ακινήτων που ουδέποτε... προχώρησε. Στην αρχή έκαναν λόγο για έσοδα 1,4 δισ. ευρώ για να τα περιορίσουν σταδιακά σε κάποια εκατ. ευρώ που και αυτά δεν ήρθαν.

Αυτή τη φορά αρμόδια στελέχη δηλώνουν αισιόδοξα ότι τα «φιλέτα» που έχουν επιλεγεί είναι «καθαρά» από νομικής και χωροταξικής πλευράς και ότι μπορεί κάποια από τα ακίνητα να μισθωθούν από φέτος.
Το ΙΟΒΕ σε πρόσφατη μελέτη του εκτιμά ότι οι δυνατότητες άντλησης εσόδων από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας είναι πολύ μεγάλες. Στο σύνολό της ξεπερνά τα 300 δισ. ευρώ εκ των οποίων το ένα τρίτο σε αξία είναι αξιοποιήσιμο.

Αν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν προ  εβδομάδων από  τον επιστημονικό διευθυντή του Ιδρύματος Γιάννη Στουρνάρα πλησιάζουν την πραγματικότητα, τότε η κυβέρνηση μπορεί μόνο με τα ακίνητα να στηρίξει μεγάλο μέρος της μείωσης του χρέους (μέσω πωλήσεων) και του ελλείμματος (μέσω ενοικιάσεων).

Ως πρώτη κίνηση προωθείται  η ταχεία απορρόφηση από την  ΚΕΔ, της ΕΤΑ και της Ολυμπιακά Ακίνητα, ενώ παράλληλα χαρτοφυλάκια ακινήτων θα εισαχθούν στο Χ.Α. 

Όσο για τα πρώτα  «φιλέτα» που ξεχώρισε το δημόσιο πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές και υπάρχει ήδη επενδυτικό ενδιαφέρον.  Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται εκτάσεις  στην  Σιθωνία  Χαλκιδικής (133 στρέμματα), στο νέο λιμάνι του Λαυρίου (30 στρέμματα), στο Βαθύ της Σάμου  (1.160 στρεμ.)  στις Αλυκές της Ζακύνθου (170 στρέμματα),  κοντά στην γέφυρα  Ρίου  Αντιρρίου,  στον Δήμο Μελιτειέων της Κέρκυρας,  στην λίμνη  Πετρών στο Αμύνταιο Φλωρίνης και  στο Δήμο Αιγείρου στη Ροδόπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: