Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Όλο το παρασκήνιο του deal της "Πειραιώς" με την κυβέρνηση

Και ξαφνικά... εγένετο πρόταση εξαγοράς!


1.--- Τι προσπάθησε να κάνει χθες η κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Οικονομικών με την πρόταση Σάλλα; 
Γιατί περί αυτού πρόκειται. 
Χωρίς την έγκριση Παπακωνσταντίνου, ο Σάλλας δεν θα κατέθετε ούτε τα ...σέβη του. Το υπουργείο Οικονομικών, λοιπόν, ήθελε, να ξεκινήσει τον τζόγο. 
Βάζει λοιπόν την Πειραιώς να κινηθεί και να καταθέσει μια προσφορά, με τέτοιο discount στην περίπτωση της ΑΤΕ, που υπό κανονικές συνθήκες ούτε που θα τη συζητούσε. 
Και τί λέει; "Σας ευχαριστώ πολύ για την προσφορά, θα την εξετάσουμε"
Και παράλληλα κάνει την προσευχή του μπας και φιλοτημηθεί και κανένας τρίτος και καταθέσει κάποια άλλη προσφορά.
Και για όσους πιστεύουν ότι όλα τα παραπάνω είναι απλές φαντασιώσεις διαβάστε και παρακάτω...

2.--- Την Τετάρτη το βράδυ, εκεί γύρω στις 7.00, ο Μ.Σάλλας σήκωσε το τηλέφωνο και κάλεσε τον Γ.Παπακωνσταντίνου. 
Τί του είπε; Οτι η προσφορά για ΑΤΕ και ΤΤ είναι έτοιμη κι ότι προγραμματίζει να την ανακοινώσει την επομένη. 
Ο υπουργός, που είχε ενημερωθεί - και θα σας πούμε πως παρακάτω - συγκατάνευσε και του άναψε το πράσνο φως. Ακολούθως, φόρεσε το σακάκι του, έλεγξε το blackberry του για τίποτα μηνύματα και κατευθύνθηκε προς τη Βουλή, για να προγραμματισμένη κοιβοβουλευτική δουλειά. Εκεί, μη μπορώντας προφανώς να κρύψει τη χαρά του, επανέλαβε την πρόβλεψη ότι αργά ή γρηγορα θα πάμε σε νέο κύκλο συγκέντρωσης στον τραπεζικό χώρο.
3.--- Ποιος ενημέρωσε τους κ. Θ.Πανταλάκη και Κλ. Παπαδόπουλο; 
Προχθες το απόγευμα ο κ.Παπακωνσταντίνου. Χθες το πρωί ο κ.Σάλλας. 
Αλλη ερώτηση: Επεσαν από τα σύννεφα; Απάντηση: ΟΧΙ, και το γράφουμε με κεφαλαία, γιατί είναι "μεταξικό". Τόσο κατηγορηματικό δηλαδή. Οι πληροφορίες της στήλης επιμένουν ότι οι συζητήσεις ξεκίνησαν πριν από μια εβδομάδα. 
Η πρώτη κουβέντα μάλιστα έγινε επί αγγλικού εδάφους, μεταξύ τρίτων.  
Ο μύθος λέει ότι αρχικά το δημόσιο μιλούσε για την περίπτωση της Αγροτικής και μόνο. Ομως, η πλευρά της Πειραιώς πρόσθεσε και την περίπτωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, για ευνόητους λόγους. 
Τελικώς, προστέθηκε και το ΤΤ. Κι έτσι καταλήξαμε στα χθεσινά.
4.--- Το Μέγαρο Μαξίμου τι ρόλο έπαιξε σε αυτή την ιστορία;  
Μετά την μάλλον χλιαρή υποδοχή της οποίας έτυχε η πρόταση Πειραιώς, ισχυρίζεται πως αγνοούσε τα πάντα. Ομως, είναι δυνατόν τον τελευταίο καιρό ο πρωθυπουργός, σχεδόν σε κάθε παρέμβαση του να αναφέρεται στην ανάγκη συγκέντρωσης στο τραπεζικό σύστημα και να αγνοεί τα πάντα;  
Δύσκολο. 
Εστω κι αν ο κ.Χάρης Παμπούκης, σε όποιον τον ρωτούσε χθες, δήλωνε πλήρη άγνοια. Στο Μαξίμου γνώριζαν τα πάντα , με ονόματα και διευθύνσεις.  
Απλώς πονηρά σκεπτόμενοι, φροντίζουν να βγάλουν την ουρά τους απ' έξω, αφήνοντας τον Παπακωνσταντίνου να κάνει όλη τη βρώμικη δουλειά.
5.--- Τέλος υπάρχει και μια φήμη ότι στην υπόθεση αυτή παίχθηκε διπλό παιχνίδι.  
Οτι δηλαδή front man ήταν ο υπουργός Οικονομικών, αλλά ιθύνων νούς ήταν άλλος ή καλύτερα άλλη υπουργός. 
Αλλά αυτά ανήκουν στη σφαίρα του λυκόφωτος και είναι αρμοδιότητα άλλων και πάντως όχι αυτής εδώ της στήλης. 
Τις επόμενες μέρες ωστόσο είναι σίγουρο ότι θα χυθεί άπλετο φως σε όλες τις διαστάσεις του ζητήματος. 
Και είναι πολλές και ορισμένες - ακόμα - δυσεξήγητες. 
Στο τρίγωνο Μαξίμου - πλατεία Συντάγματος - στοά Σπηρομίλιου έχουν όμως σίγουρα όλες τις απαντήσεις...
parapolitika

2 σχόλια:

Stathis είπε...

Οι πρώτες αντιδράσεις των τραπεζιτών στην πρόταση Σάλλα

Σαν να περίμεναν κάποιος να κάνει την αρχή. Αυτό αποκομίζει κανείς από τις πρώτες αντιδράσεις των τραπεζιτών στην κίνηση της Τράπεζας Πειραιώς να προτείνει συνδυασμένη εξαγορά των ποσοστών του Δημοσίου στην Αγροτική (77,31%) και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (33,04%).

Ταυτόχρονα, ωστόσο, θέτουν το «ανορθόδοξο» μιας τέτοιας πρότασης, αφού το Δημόσιο δεν μπορεί να την αποδεχτεί ή όχι, αλλά υποχρεώνεται για λόγους διαφάνειας να κινήσει τις διαδικασίες διεθνούς ανοιχτού διαγωνισμού στον οποίο, ευλόγως, θα εμφανιστούν και άλλοι ενδιαφερόμενοι. Αυτό σημαίνει ότι το Δημόσιο πρέπει να αποφασίσει το ίδιο τι ακριβώς πουλάει, πώς το αποτιμά και στη συνέχεια να προκηρύξει ανοιχτό διαγωνισμό.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, με την πρόταση της Πειραιώς ξετυλίγεται το «κουβάρι» των εξελίξεων στο εγχώριο τραπεζικό σκηνικό και απομένει απλά να δούμε το ρυθμό της επιτάχυνσής τους. Οι τραπεζίτες συμφωνούν ότι σε 6 – 12 μήνες από σήμερα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα έχει αλλάξει εντελώς μορφή και δηλώνουν ανοιχτά ότι συζητούν κάθε πιθανή συμμαχία εντός ή εκτός Ελλάδος.

Σημειώνεται ότι και οι δύο τράπεζες – στόχοι της Τράπεζας Πειραιώς είχαν άγνοια των εξελίξεων. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Πειραιώς κ. Μιχ. Σάλλας ενημέρωσε χθες το πρωί τόσο τον διοικητή της ΑΤΕBank κ. Θ. Πανταλάκη, όσο και τον πρόεδρο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κ. Κλ. Παπαδόπουλο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση Σάλλα διαφέρει από την εισήγηση που έχει κάνει στην κυβέρνηση για την Αγροτική ο κ. Πανταλάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση του κ. Πανταλάκη ήταν για δημιουργία ενιαίου σχήματος από Αγροτική – Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο – Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων – Τράπεζα Αττικής.

Στο χρονικό σημείο της πρότασης της Πειραιώς, συμπτωματικά η Αγροτική Τράπεζα είχε πραγματοποιήσει διοικητικό συμβούλιο, ενώ την ερχόμενη Τρίτη είναι προγραμματισμένο να συνέλθει το δ.σ. του Τ.Τ. Ωστόσο, λόγω του αναβρασμού που επικρατεί και στις δύο τράπεζες (σήμερα απεργούν οι εργαζόμενοι και των δύο), είναι πολύ πιθανό να αναβληθεί το δ.σ. του Τ.Τ. «για να μην δοθούν λάθος εντυπώσεις».

Πηγές από την Εθνική Τράπεζα προϊδεάζουν ότι στο πλαίσιο ενός αναμενόμενου πλειοδοτικού διαγωνισμού από πλευράς Δημοσίου, η Εθνική δεν μπορεί να μείνει αμέτοχη καθώς ελέγχει ποσοστό 6% στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. «Εφόσον το Δημόσιο θέσει θέμα πώλησης του Τ.Τ. είτε θα κινηθούμε προς αύξηση του ποσοστού μας, είτε θα αποφασίσουμε να το πουλήσουμε σε τίμημα που να θεωρούμε συμφέρον».

Την ίδια τακτική πρόκειται να ακολουθήσει και η Eurobank που ελέγχει επίσης 6% στο Τ.Τ., όπως δηλώνουν πηγές της τράπεζας.

Εκ του μακρόθεν βλέπει τις εξελίξεις η Marfin. Πηγές από την τράπεζα επισημαίνουν στο Capital.gr ότι η Marfin δεν «παίζει» στο παιχνίδι των συγχωνεύσεων. «Δεν μας ενδιαφέρει καμία τράπεζα. Περιμένουμε τη «σφραγίδα» από τα stress tests, δεν έχουμε πάρει από το πακέτο του Δημοσίου ούτε από τις επιπλέον εγγυήσεις των 15 δισ. ευρώ, δεν έχουμε διάθεση να προσφύγουμε στα κεφάλαια του Ταμείου Σταθερότητας», αναφέρουν με νόημα πηγές της τράπεζας, εκτιμώντας ότι πολύ καλώς κινούνται με αφορμή την πρόταση της Πειραιώς οι διαδικασίες στις τράπεζες με στόχο τον έλεγχο του κόστους χρηματοδότησης (cost of funding).
Capital

Stathis είπε...

Αντιδράσεις προκαλεί η πρόταση της Πειραιώς

Κλίμα αναστάτωσης στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, μετά την πρόταση της τράπεζας Πειραιώς για ταυτόχρονη και συνδυασμένη εξαγορά του 77,3% της ΑΤΕ και του 33,04% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που κατέχει το δημόσιο με συνολικό τίμημα τα 701 εκ. ευρώ. Πολλοί είναι οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που υποστηρίζουν ότι και μετεκλογικά ενώ μιλούσαμε για έναν ισχυρό δημόσιο τομέα τώρα κάνουμε ακριβώς το αντίθετο. Μεγάλη άνοδος 2,22% για το γενικό δείκτη στο ΧΑΑ, με το τζίρο να ανέρχεται στα 163,54 εκ. ευρώ με φόντο την πρόταση Σάλλα.

Τα πυρά συγκεντρώνει ο υπουργός Οικονομικών και αρκετοί είναι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που προειδοποιούν ότι, εάν επιχειρήσει η κυβέρνηση να περάσουν κάτι τέτοιο με αδιαφανή τρόπο, θα το καταψηφίσουν στη Βουλή.

"Η προσφορά του κ. Σάλλα εξετάζεται. Υπάρχουν θεσμοθετημένες διαδικασίες. Η όποια απόφαση θα ληφθεί με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τη βιωσιμότητα των Τραπεζών", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής.