“The world is turnin’, I hope it don’t turn away. All my pictures are fallin’, from the wall where I placed them yesterday. The world is turnin’, I hope it don’t turn away” Neil Young
Η αγορά έχει βουίξει κατά το προηγούμενο διάστημα ότι η Πειραιώς βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και χρειάζεται άμεσα ρευστότητα που μάλλον θα την οδηγήσει σε συγχώνευση με μεγαλύτερο εγχώριο τραπεζικό ίδυμα.
Και ξαφνικά ο όμιλος «χτυπάει» ATEbank και Τ.Τ…με μια πρόταση discount, 30% κάτω από την τρέχουσα τιμή των δύο χρηματοπιστωτικών ομίλων!
Μία μόλις μέρα αργότερα (δηλαδή την Παρασκευή) ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P τοποθετεί την μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Τράπεζας Πειραιώς σε καθεστώς παρακολούθησης με πιθανές αρνητικές συνέπειες…κοινώς στέλνει επίσημο σήμα κινδύνου ότι ο όμιλος έχει προβλήματα. Επιπλέον, αναφέρει ότι η εξαγορά των δύο κρατικών τραπεζών θα μπορούσε να αποδυναμώσει το χρηματοοικονομικό προφίλ της Πειραιώς. Και, όμως, η είδηση περνάει στα ψιλά!
- Μα καλά, που τα βρήκε ο Σάλλας τα χρήματα να πάει να κάνει αυτό το deal;
- Μη σε νοιάζει, ο Σάλλας τα έχει εδώ και καιρό τα λεφτά και έχει μεριμνήσει.
- Αν τα ‘χει, δεν πάει να γεμίσει τα ΑΤΜ να μπορούμε να πάρουμε και εμείς τα λεφτά μας;
Εξυπακούεται, ότι κάθε υπερβολή γίνεται χάριν εμφάσεως…όπως συμβαίνει συνήθως στις κουβέντες μεταξύ δημοσιογράφων. Είναι όμως όλα ενδεικτικά του κλίματος που επικρατεί.
Η αγορά αναφέρει ότι αν τελικά συναινέσει η κυβέρνηση στο deal, θα πρόκειται για στημένη και προσυμφωνημένη δουλειά, και για μια σαφή ένδειξη ότι το δημόσιο αδυνατεί να βρει αγοραστές για ορισμένα από τα «φιλέτα» του (όπως είναι το Τ.Τ.). Και πραγματικά δεν ξέρω τι τριγμούς θα επιφέρει τελικά στο τραπεζικό σύστημα η ευόδωση της πρότασης.
Είναι ενδεικτικό ότι, παρά τις σχετικά θετικές στην πλειοψηφία τους εκτιμήσεις των διεθνών επενδυτικών οίκων για την κίνηση της Πειραιώς, μια δεύτερη ανάγνωση των εκθέσεών τους αποκαλύπτει αρκετές σελίδες αναλύσεων των προβλημάτων, των δυσκολιών και των ρίσκων που θα κομίσει η ολοκλήρωση του deal.
Επίσης, δε μου βγαίνει από το μυαλό ότι η κίνηση είναι χρονικά ύποπτη, καθώς έρχεται λιγότερο από δέκα μέρες πριν τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stress test των ευρωπαϊκών τραπεζών (στις 23 του Ιούλη). Είναι κοινό μυστικό ότι, κατά πάσα πιθανότητα, τα αποτελέσματα θα δείξουν ότι αυτός ο δυναμικός και υγιής επιχειρηματικός κλάδος της εγχώριας οικονομίας (για τον τραπεζικό μιλάω) είναι διάτρητος μετά τη χρηματοοικονομική κρίση και την τρέχουσα ύφεση. Αν τα συνυπολογίσετε όλα αυτά, είμαι σίγουρος ότι θα καταλάβετε πολλά για το timing της πρότασης, τη βιωσιμότητά της, ενδεχομένως το σκοπό της και την πιθανή κατάληξή της..
Γράφει ο Αρμαγεδδών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου