Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Γιόγκα δια πάσα... νόσο

Ο διαλογισμός και η γιόγκα, στις ποικίλες μορφές τους, έχουν πολλαπλά οφέλη σε νοητικό, ψυχικό και σωματικό επίπεδο, σύμφωνα με νέες επιστημονικές μελέτες.  
Μια νέα έρευνα από επιστήμονες του καναδικού πανεπιστημίου του Μόντρεαλ,  δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Emotion» του Αμερικανικού Ψυχολογικού Συλλόγου και έδειξε ότι ο διαλογισμός ζεν, που προέρχεται από τον κινεζικό και τον ιαπωνικό βουδισμό, βοηθά τους ανθρώπους να μειώνουν μέχρι 18% την ευαισθησία τους στον πόνο, διογκώνοντας το τμήμα εκείνο του εγκεφάλου που ρυθμίζει το συναίσθημα και τις οδυνηρές ...αισθήσεις.

Οι ερευνητές, με τη βοήθεια τεχνικών νευροαπεικόνισης (MRI), σύγκριναν τη φαιά ουσία του εγκεφάλου σε 17 διαλογιζόμενους και σε 18 μη διαλογιζόμενους και διαπίστωσαν ότι η χρόνια άσκηση αυξάνει σημαντικά το πάχος του φλοιού σε ορισμένα σημεία, τα οποία σχετίζονται με την ευαισθησία στον πόνο.

  
Προηγούμενη έρευνα από τους ίδιους ερευνητές είχε δείξει ότι όσοι είχαν εμπειρία άνω των 1.000 ωρών διαλογισμού, είχαν αρκετά μεγαλύτερη αντοχή στον σωματικό πόνο, όπως φάνηκε από πειράματα τοποθέτησης μιας ζεστής πλάκας πάνω στο σώμα τους.

Η βραδύτερη αναπνοή των διαλογιζόμενων (12 αναπνοές ανά λεπτό σε σχέση με 15 για τους μη διαλογιζόμενους) επέτρεψε κυρίως στους πρώτους να αντέξουν πάνω τους ένα σώμα με θερμοκρασία μέχρι 53 βαθμούς Κελσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: