Κυριακή, 16 Μαΐου 2010

Ερντογάν: Τα πήρε όλα κι έφυγε... μετά τους "εκβιασμούς", τις "ιταμές υποδείξεις" και τις "προαναγγελίες"

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από προχθές έχει κάθε λόγο να αισθάνεται σουλτάνος
Η επίσκεψή του στους Έλληνες υποτελείς του στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία και ήδη έγινε το πρώτο μεγάλο βήμα προς τη σύσταση της νεο-Οθωμανικής Αυτοκρατορίας του.
Πριν από την επίσκεψη πολλοί ήταν αυτοί που θεωρούσαν ότι υπάρχει ένα σοβαρό περιθώριο διαπραγμάτευσης εκ μέρους του Γ. Παπανδρέου και της κυβέρνησής του. 
Όμως τα κατεβασμένα σώβρακα που βρήκε στην Αθήνα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας διέλυσαν κάθε παρόμοια αυταπάτη. 
Συμβολικότερος όλων ο Πάγκαλος, ο οποίος άρπαξε τον «φερετζέ» της μείωσης των εξοπλισμών για να ...κάνει μια ακόμη επίδειξη πολιτικού κυνισμού: «Νιώθω εθνική ντροπή να αγοράζουμε όπλα για φανταστικούς κινδύνους»
Άλλο ντροπή, όμως, και άλλο τσίπα
Έτσι, κύριε αντιπρόεδρε;

Το μέγα όφελος του Ερντογάν απ’ αυτή την επίσκεψη ήταν βεβαίως το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας, με τη συμμετοχή των δύο πρωθυπουργών και υπουργών – μια διαδικασία η οποία θα εγκαθιδρύσει τη συμμετοχή της Τουρκίας σε κάθε επίπεδο άσκησης πολιτικής από την Ελλάδα. Προφανώς – αυτό θα φανεί σε πολύ λίγο καιρό – θα χρειαστεί αυτή η διαδικασία να «υποστηριχθεί» από τη δημιουργία θεσμών «συνεργασίας» στο εσωτερικό των ελληνικών υπουργείων.

Η ευφορία του Ερντογάν είναι αλήθεια ότι του επέτρεψε και μια δόση (μαύρου για μας) χιούμορ, όταν ανήγγειλε ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας «θα αλλάξει την οπτική γωνία που βλέπουμε το μέλλον. 
Πρόκειται για ένα σημείο καμπής. Οι ευτυχισμένες στιγμές που έχουν βιώσει στο παρελθόν κάτοικοι των ελληνικών και τουρκικών πόλεων θα έρθουν και πάλι». 
Για να μην μείνει όμως η αναφορά του αυτή ως ένα απλώς κακόγουστο αστείο, έβαλε πάραυτα τα πράγματα στη θέση τους: 
«Η δουλειά δεν πρέπει να μείνει στα λόγια. Απαιτούμε από τους υπουργούς να προχωρήσουν σε πράξεις, διότι η συνέργεια έχει μεγάλη σημασία».
Με απλά λόγια η Τουρκία μπαίνει καθαρά σε ρόλο ελεγκτή της κυβερνητικής πολιτικής στην Ελλάδα. 
Σε συνδυασμό με την υπογραφή των μνημονίων και συμφωνιών που επικυρώνουν τη διείσδυση της τουρκικής επιχειρηματικότητας σε κάθε τομέα της ελληνικής οικονομίας – όπου δηλαδή παράγεται έστω και ένα ευρώ κέρδος – το τελικό αποτέλεσμα της επίσκεψης του Ερντογάν είναι η επικύρωση αυτού που οι υποψιασμένοι περίμεναν: ότι η Ελλάδα μετατρέπεται πλέον και επισήμως σε προτεκτοράτο της Τουρκίας. 
Εξ άλλου τι διαφορετικό από συμπεριφορά επικυρίαρχου θα μπορούσε να είναι:

● Ο εκβιασμός ότι πρέπει να είμαστε πειθήνιοι στην εποπτεία του ΔΝΤ, τηρώντας τα μέτρα που αυτό επιβάλλει, προκειμένου να έρθει να... επενδύσει.

● Η ιταμή υπόδειξη προς την ελληνική αντιπολίτευση «να συνεργάζεται με την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του θέματος» (σ.σ.: της οικονομίας και της «στήριξής» της από την Τουρκία).

● Η προαναγγελία ότι «τελικά θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα» ως προς την ελληνική επικύρωση των μουφτήδων που εκλέγει το τουρκικό προξενείο στη Θράκη, εξέλιξη που σημαίνει ότι η μουσουλμανική μειονότητα θα τελεί υπό τον απόλυτο έλεγχο της Άγκυρας, αλλά πλέον με την ελληνική υπογραφή – και με τη σαρία να εφαρμόζεται απρόσκοπτα σε ένα κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τι άλλο από συνειδητό εξευτελισμό του Γιωργάκη θα μπορούσε να είναι η απαίτηση του Ερντογάν να πετάνε τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη άοπλα πάνω από την ελληνική επικράτεια;

Κι όσο για τη στάση (ή μάλλον τις στάσεις) της ελληνικής κυβέρνησης στην επίδειξη ισχύος του Ερντογάν, δεν έχετε παρά να αναζητήσετε στο διαδίκτυο την πρώτη ταινία της υπ' αριθμόν δύο τσοντοστάρ της χώρας, η οποία, όλως συμπτωματικώς, κυκλοφόρησε κι αυτή προχθές. 
Θα λυθούν όλες οι απορίες σας... 
 
Το σκίτσο του Soloup δημοσιεύτηκε στο Ποντίκι, 13.05.2010

1 σχόλιο:

Stathis είπε...

Είναι γεγονός ότι η Ν.Δ. δεν έβλεπε με καλό μάτι την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα υπό τις συγκεκριμένες περιστάσεις.
Η οικονομική στενωπός της χώρας οδήγησε τον Αντώνη Σαμαρά να επαναλάβει την «κόκκινη γραμμή» της Ν.Δ.:
«Καμία διαπραγμάτευση εθνικής φύσεως όσο η χώρα είναι αδύναμη».
Παραμονές της επίσκεψης του τούρκου πρωθυπουργού ο στενός συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ. Χρύσανθος Λαζαρίδης προχώρησε σε ακόμη σκληρότερη τοποθέτηση: «άκαιρη η επίσκεψη».
Επιστρέφοντας στη χώρα του ο Τούρκος πρωθυπουργός, δεν είχε στις αποσκευές του μόνον τα 21 σύμφωνα συνεργασίας και τα κυβερνητικά φιλέματα -ενθύμιο της ελληνικής φιλοξενίας.
Αλλά κι έναν κατακόκκινο μαρκαδόρο, πεσκέσι αυτή τη φορά από τη Ν.Δ.
Μελάνι ανεξίτηλο για να μην ξεχνά τις… κόκκινες γραμμές.
Προχθές η -λιγότερο από μια ώρα- συνάντηση που πραγματοποίησε ο Ταγίπ Ερντογάν με τον Αντώνη Σαμαρά οδήγησε ουσιαστικά στην ενημέρωση του Τούρκου αξιωματούχου για τις προθέσεις της Ν.Δ.:
«Η μόνη διαφορά που αναγνωρίζουμε μεταξύ των δυο χωρών είναι η υφαλοκρηπίδα».
Λάδι στην ήδη… πυρακτωμένη εστία της Ρηγίλλης έριξε με τις δηλώσεις του περί .φανταστικών προβλημάτων και «εδαφικών λεπτομερειών» που ταλανίζουν τις όμορες χώρες ο Θόδωρος Πάγκαλος, προκαλώντας την οργίλη αντίδραση της Ν.Δ. που κάλεσε τον Γιώργο Παπανδρέου να επαναφέρει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του στην τάξη καθώς «η ανευθυνότητά του έχει ξεπεράσει κάθε όριο».
Σφοδρή ενόχληση πάντως στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε με τις δηλώσεις του και ο Ταγίπ Ερντογάν.
Ακούγοντας στη Ρηγίλλης τον Ερντογάν να… παραινεί «όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συναινέσουν στην εθνική προσπάθεια της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης», στενοί συνεργάτες του προέδρου αντέδρασαν έντονα: «Κουμάντο να κάνει στο σπίτι του»!
Τελικώς από το γραφείο Τύπου του κόμματος εκδόθηκε μια διπλωματικά ευπρεπέστερη αλλά ομοίως αυστηρή σε περιεχόμενο ανακοίνωση, που επεσήμανε μεταξύ άλλων για να κόψει τον τουρκικό βήχα:
«Τα εσωτερικά θέματα της Ελλάδος είναι αποκλειστική υπόθεση του ελληνικού λαού και των πολιτικών κομμάτων της χώρας μας».