Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Το τέλος της μεταπολίτευσης σε ένα ...μνημόνιο

Γιατί αλλάζει σελίδα η ελληνική οικονομία και κατ’ επέκταση η κοινωνία

Η λέξη «κατακλυσμός» είναι ίσως η μοναδική, η οποία μπορεί να περιγράψει την επόμενη μέρα στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, μετά τη δημοσιοποίηση των βασικών παραμέτρων που αφορούν στη συμφωνία Ελλάδας - ΔΝΤ και Ευρωζώνης, για την ενεργοποίηση του σχεδίου σωτηρίας της πρώτης. 
Ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη μέρα της μετά - μεταπολίτευσης.
Οι αλλαγές σε όλα τα επίπεδα (φορολογικό, ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό, εργασιακό κι όχι μόνο) κρίνονται και είναι συστημικές, καθώς, πέραν όλων των άλλων, όπως αποκαλύπτεται μόλις τώρα, για να πάρουμε τα 110 δισ. ευρώ, θα πρέπει:
α) να μειώσουμε τις συντάξεις,
β) να κόψουμε τα δώρα,
γ) να εξαφανίσουμε τις πρόωρες,
δ) να εξαλείψουμε τα όποια επιδόματα, ακόμα κι αυτά που αφορούν στους άνεργους
ε) να ελαστικοποιήσουμε τις εργασιακές σχέσεις,
στ) να αυξήσουμε τα όρια ηλικίας,
ζ) να επιμηκύνουμε το βίο εργασίας
η) να μάθουμε να ζούμε με τις τακτικές κι έκτακτες εισφορές,
θ) να περικόψουμε τις αποζημιώσεις και
ι) να αυξήσουμε το πλαφόν των απολύσεων στις επιχειρήσεις.


Αυτές είναι μόνο μερικές από τις μεγάλες αλλαγές που προβλέπονται στο μνημόνιο «συνεργασίας», το οποίο υπέγραψαν οι δύο πλευρές και με το οποίο αλλάζει ουσιαστικά και οριστικά η εικόνα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. 
Προηγουμένως, όμως, θα πρέπει να «περάσει» από τη Βουλή, όπου το κλίμα είναι ιδιαιτέρως θερμό. Η ΝΔ θα το καταψηφίσει, όπως και τα κόμματα της Αριστεράς, ενώ άγνωστο παραμένει μέχρι αυτή τη στιγμή το τι θα κάνει ο ΛΑΟΣ. 
Ζητούμενο, τέλος, αποτελεί και η ίδια η στάση βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, καθώς οι φωνές διαμαρτυρίας είναι ήδη πολλές κι αναμένεται ότι θα γίνουν περισσότερες μέσα στις επόμενες ώρες.
voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: