στέρηση επιδοτήσεων και
έξοδος από την Ευρωζώνη για τις ασυνεπείς χώρες,
είναι μερικές από τις σκληρές προτάσεις που αναμένεται να καταθέσει η Γερμανία, στη σημερινή συνάντηση της λεγόμενης “ομάδας κρούσης”.
Όπως σας είπαμε χθες: Δημιουργείται μηχανισμός εξόδου από την ευρωζώνη
Η συνεδρίαση γίνεται υπό τον πρόεδρο της Ε.Ε. Χέρμαν φαν Ρόμπαϊ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων και υπουργών οικονομικών των 27 καθώς και του επιτρόπου Όλι Ρεν.
Επιπλέον, η Γερμανία θα προτείνει να ακολουθήσουν και άλλες χώρες το παράδειγμά της ως προς τη συνταγματική απαγόρευση των υπερβολικών ελλειμμάτων, ιδέα την οποία ήδη ενστερνίσθηκε ο Νικολά Σαρκοζί.
Ήδη σε χθεσινή τους τηλεφωνική επικοινωνία, Μέρκελ και Σαρκοζί δεσμεύθηκαν «για μια κοινή προετοιμασία» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης Ιουνίου καθώς των συνόδων των G8 και G20 τον ερχόμενο μήνα στον Καναδά.
Στο μεταξύ, παραμένει η ...
νευρικότητα στις διεθνείς αγορές, μετά την απόφαση της Γερμανίας για απαγόρευση του short selling. Πριν από λίγο ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών διαμορφωνόταν στις 1.593,51 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,71%. Ενισχύεται το ευρώ, με την ισοτιμία με το δολάριο πάνω από το 1,25.
Την ίδια ώρα, η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε, τελικώς, τις σαρωτικές αλλαγές στη λειτουργία της Wall Street, γεγονός που θεωρείται ως μεγάλη νίκη του αμερικανού προέδρου. Ο Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε ότι ο νόμος που θα υπογραφεί θα καθιστά υπόλογους τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, αλλά δεν θα «καταπνίγει» την ελεύθερη αγορά, τονίζοντας: «Δεν θα πληρώσουν οι πολίτες τα λάθη της Wall Steet.
Νικολά Σαρκοζί – ΔΝΤ – Κομισιόν
Σε μία κίνηση που φέρει τη Γαλλία πιο κοντά στη γερμανική προσέγγιση για τα κρατικά ελλείμματα, ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε την πρόθεσή του για τροποποίηση του Συντάγματος ώστε να υποχρεώνει τις εκάστοτε κυβερνήσεις να ορίζουν χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη ισορροπίας στα δημοσιονομικά.
Η Γαλλία θα εμπνευστεί από τη Γερμανία, η οποία τροποποίησε εδώ και ένα χρόνο το Σύνταγμά της, το οποίο υποχρεώνει εφεξής το ομοσπονδιακό κράτος να περιορίσει από το 2016 στο 0,35% του ΑΕΠ το έλλειμμά του. Παρ’ όλα αυτά, όμως, το Παρίσι δεν κατάφερε να κρύψει τη δυσαρέσκειά του για τη γερμανική απαγόρευση των ακάλυπτων ανοικτών πωλήσεων, διαμηνύοντας ότι δεν συμφωνεί με τα προχθεσινά σχόλια της Μέρκελ ότι το ευρώ απειλείται.
Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι το ευρώ δεν βρίσκεται σε κίνδυνο, σπεύδοντας όμως να διευκρινίσει ότι δεν υπάρχει απόσταση μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού.
Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, είπε ότι η Ευρώπη χρειάζεται μεγαλύτερο οικονομικό συντονισμό, χαρακτηρίζοντας «εσφαλμένη» την ιδέα ότι οι χώρες μπορούν να μοιράζονται ένα κοινό νόμισμα, αλλά να ενεργούν ανεξάρτητα η μία από την άλλη. Η Κομισιόν από την πλευρά της ανακοίνωσε, μέσω του Επιτρόπου για τις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες, Μισέλ Μπαρνιέ, ότι θα προτείνει νέο καθεστώς ελέγχου για τα παράγωγα το καλοκαίρι.
Θετικά σχόλια
Θετικά σχολίασε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, την απόφαση του Βερολίνου για τα CDS. Σε συνομιλία του με δημοσιογράφους την Πέμπτη στη Βηρυτό, ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως η απόφαση της Γερμανίας, «αλλά και ολόκληρης της Ευρωζώνης για τα CDS, δείχνει την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αμυνθεί απέναντι στους κερδοσκόπους» και συμπλήρωσε: «Θέλουμε από τις αγορές να είναι χρήσιμες για την οικονομική ανάπτυξη και να λειτουργούν με κανόνες».
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα, την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να ακολουθήσει «και η άλλη πλευρά του Ατλαντικού και οι G-20».
Ν.Δ.: Ομάδα παρακολούθησης της οικονομίας
Ομάδα παρακολούθησης της εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, συγκρότησε ο Πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς.Επικεφαλής της ομάδας, θα είναι ο αναπληρωτής τομεάρχης οικονομίας, Χρήστος Σταϊκούρας και Γραμματέας της Επιτροπής αναλαμβάνει η οικονομολόγος, Ελένη Ρωμαΐδου.
Σκοπός σύστασης της Ομάδας είναι η παρακολούθηση της εκτέλεσης του Προγράμματος στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας, καθώς και η υποβολή προτάσεων οικονομικής πολιτικής προς την ηγεσία του Κόμματος, με στόχο την ταχύτερη έξοδο από την κρίση.
Η απόφαση αυτή εκφράζει τη βούληση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας να υπάρξει διαρκής και σε βάθος αξιολόγηση των εξελίξεων στην Οικονομία, τόσο σε εγχώριο, όσο και σε διεθνές επίπεδο, και να αναπτυχθούν πρόσθετες συγκροτημένες πολιτικές προτάσεις για την ανόρθωση της Ελληνικής Οικονομίας που δοκιμάζεται από την κρίση.
athina984.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου