Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Τι την θέλετε την Χάγη ρε τούρκοι;


  • Αφού ο ίδιος ο Γιωργάκης, σας είπε ότι όποια ώρα θέλετε να πάρετε όποιο νησί θέλετε...
     
    Μπορούμε να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης «για την υφαλοκρηπίδα και τον εναέριο χώρο στο Αιγαίο» δηλώνει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ βάζει στο τραπέζι και την «αμοιβαία κατάθεση σχεδίων πτήσεων» για τις πτήσεις των πολεμικών αεροσκαφών των δύο χωρών στο Αιγαίο. 
    Το κλίμα στην Τουρκία είναι κάτι παραπάνω από θετικό ως προς τα αποτελέσματα των επαφών στην Αθήνα. 
    Ο Ερντογάν, μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από την Αθήνα, δήλωσε πως μπορεί να γίνει... προσφυγή στη Χάγη για τα δύο θέματα που ανέφερε «και να καταλήξουμε σε αποτέλεσμα σύμφωνα με την αντίληψη "win - win"»
    Τόνισε επίσης ότι «θα ήταν ένδειξη καλών προθέσεων βήματα όπως η πτήση των πολεμικών αεροσκαφών δίχως βόμβες και η αμοιβαία γνωστοποίηση των σχεδίων πτήσεων».
    Η Τουρκία ανέκαθεν, τόσο διά στόματος πολιτικής όσο και μέσω της στρατιωτικής ηγεσίας της, έχει δηλώσει στο παρελθόν πως δεν είναι υποχρεωμένη να καταθέτει σχέδια πτήσεων των μαχητικών της αεροσκαφών που πετούν σε περιοχές επιχειρησιακού ελέγχου της Ελλάδας. 
    Το αν η δήλωση του Ερντογάν αναφέρεται σε αυτό ακριβώς το θέμα είναι ένα σημαντικό ερώτημα.
    Κατά τα άλλα, τα φώτα της δημοσιότητας τώρα στην Τουρκία είναι σε θέματα εσωτερικής επικαιρότητας και στη διαμεσολάβηση της Τουρκίας στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.
    Για το Πατριαρχείο
    Ωστόσο υπάρχουν αντιδράσεις για παράδειγμα σε όσα είχε πει ο Ερντογάν στην Αθήνα περί οικουμενικότητας του Πατριαρχείου. 
    Ερωτηθείς ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε πει ότι ο ίδιος δεν ενοχλείται από τον τίτλο «Οικουμενικό», όπως «και οι πρόγονοί μου» είπε, εννοώντας την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
    Ο γνωστός για τις υπερ-συντηρητικές του απόψεις βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Ονούρ Οϊμέν, αναρωτήθηκε ποιοι είναι άραγε οι πρόγονοι του σημερινού πρωθυπουργού. 
    «Ο Ατατούρκ, ο Ινονού και οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είναι οι πρόγονοί σου; Ή μήπως είναι οι Οθωμανοί; Δεν υπολογίζεις τους επόμενους προγόνους σου;» δήλωσε χαρακτηριστικά.
    Παρόμοια βέλη κατά του Τούρκου πρωθυπουργού εξαπέλυσε και ο βουλευτής του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Κίνησης, Οκτάι Βουράλ, ο οποίος δήλωσε ότι «όλες οι αρχές και οι θεσμοί καταλύονται, αλλά όχι η οικουμενικότητα. 
    Αφού στη Λωζάννη δεν υπάρχει ένα τέτοιο καθεστώς, γιατί εσείς ασχολείστε; Εδώ κ. πρωθυπουργέ είμαστε ένα κοσμικό κράτος. 
    Η λειτουργία του Πατριαρχείου είναι καθορισμένη. 
    Οσοι έχουν συγκεκριμένα όνειρα για την Τουρκία τώρα βρίσκονται πιο κοντά για να τα πραγματοποιήσουν».

  • Δεν υπάρχουν σχόλια: