Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Η τηλεμαχία έθιξε βασικά ζητήματα της χώρας ( ολόκληρη η συζήτηση σε video )!

Ολοκληρώθηκε στις 23:40 η τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ που άρχισε λίγο μετά τις 20:10 μ.μ..

Το πιο
ζωηρό και ενδιαφέρον μέρος της αναμέτρησης, ήταν οι ερωτήσεις που αντάλλαξαν οι πολιτικοί αρχηγοί μεταξύ τους.

Οι κ.κ.
Καραμανλής και Παπανδρέου έδωσαν μία πρόγευση του διαλόγου που ακολουθεί σήμερα Τρίτη, στη μεταξύ τους τηλεμαχία, με «επιθετικές» ερωτήσεις που είχαν ως κύριο άξονα την
οικονομία.

Παράλληλα δέχτηκαν εξίσου
ενδιαφέρουσες ερωτήσεις από τους αρχηγούς των υπολοίπων κομμάτων.
Μάλιστα, την πλειοψηφία των
ερωτήσεων στο τέλος του πρώτου κύκλου δέχτηκε ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής, ενώ στο τέλος του δεύτερου
κύκλου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου.



Ερωτήσεις πολιτικών αρχηγών



Ερώτηση Ν. Χρυσόγελου στον κ. Καραμανλή: Το 2007 ζήσαμε μια τρομερή οικολογική και ανθρωπιστική καταστροφή. Φάνηκε ότι το πάθημα δεν έγινε μάθημα. Γιατί δεν κάνατε κάτι για τη δασική υπηρεσία;



K. Καραμανλής: Να θυμόμαστε πόσες χιλιάδες φωτιές σβήστηκαν. Εκεί που χρειάζεται να ξαναδούμε ένα ζήτημα είναι η έγκαιρη προειδοποίηση μέσα στο δάσος. Χρειαζόμαστε μια υπηρεσία που δεν θα μπαίνει στα πόδια της πυρόσβεσης αλλά θα συμβάλλει στην πρόληψη.



Ερώτηση Γ. Καρατζαφέρη στον Κ. Καραμανλή: Πώς καταφέρατε να βρεθεί η ΝΔ πίσω από το ΠΑΣΟΚ κατά 8 μονάδες;



Κ. Καραμανλής: Το ένα είναι τι αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις και το άλλο τι θα αποφανθούν οι πολίτες. Είναι στο χέρι μας να τους πείσουμε. Οφείλω να πω ότι μένω σταθερός στις απόψεις μου για το ποια είναι μετριοπαθής σκέψη και ποια ακραία.



Ερώτηση Αλ. Τσίπρα στον Γ. Παπανδρέου. Τον εργασιακό μεσαίωνα τον θεσμοθέτησαν κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Θα καταργήσε το νόμο που στηρίζει αυτό το πλαίσιο;



Γ. Παπανδρέου: Υπάρχει ένας εργασιακός μεσαίωνας σε πολλούς τομείς. Δεν θα υπάρχει ανασφάλιστη εργασία. Θα υπάρχει δυνατότητα των stage στον ιδιωτικό τομέα αλλά για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Τα μπλοκάκια που υποκρύπτουν πάγιες ανάγκες του δημοσίου πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα μόνιμης πρόσληψης στο δημόσιο.



Ερώτηση Αλ. Παπαρήγα στον Γ. Παπανδρέου για τα ελληνοτουρκικά.



Γ. Παπανδρέου: Θεωρώ ότι έπρεπε να αξιοποιήσουμε το Ελσίνκι κάτι που δεν έκανε η κυβέρνηση. Θα μπορούσε να έχει βάλει βέτο. Δώσαμε ένα περιθώριο από τη «μεγαλοψυχία» της κυβέρνησης προς την Τουρκία.



Ερώτηση Γ. Παπανδρέου στον Κ. Καραμανλή: Γιατί δεν δεχτήκατε την υποστήριξή μου στα θέματα διαφάνειας και αξιοκρατίας; Και ερώτηση για την οικονομία.



Κ. Καραμανλής: Τους αριθμούς τους γνωρίζετε αλλά η κρίση επιβάλλει να πάρουμε κάποιες αποφάσεις. Παρουσιάζετε ένα νεφελώδες δήθεν πρόγραμμα. Αυτή την ώρα πρέπει να πάρουμε κάποιες δύσκολες αποφάσεις και αυτά δεν γίνονται με τις δικές σας ακάλυπτες επιταγές.




Ερώτηση Κ. Καραμανλή στον Γ. Παπανδρέου: Είπατε ότι θα υπάρξει ενιαια φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα. Ποια είναι αυτή η κλίμακα; Περιλαμβάνεται και τους αγρότες; Θα επαναφέρετε τα αντικειμενικά κριτήρια;



Γ. Παπανδρέου: Θέλει να αναλύσω όλο το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ σε μισό λεπτό. Χρειάζεται ένα άλλο δίκαιο φορολογικό σύστημα και όχι χαριστικές πράξεις προς τις τράπεζες. Δεν θα αλλάξουμε την κλίμακα αλλά θα υπάρχει ένας ενίαιος τρόπος φορολόγησης.



Τοποθετήσεις πολιτικών αρχηγών



Ν. Χρυσόγελος: 200.000 άνθρωπoι δεν έχουν νερό ούτε για να πιουνε ούτε για να καλλεργήσουν στον Ασωπό. Είμαστε σε εκλογές στις 4 Οκτώβρη για να αποφασίσουμε όχι μόνο για τα μικρά αλλά για τα μεγάλα. Να αποφασίσουν οι πολίτες τι είδους οικονομία, κοινωνία και περιβάλλον θέλουν. Οι άνθρωποι που είναι στους Οικολόγους Πράσινους έχουν πράξει αυτά που λένε.



Γ. Καρατζαφέρης: Οι δύο εκ των αρχηγών κληρονόμησαν κόμματα, οι άλλοι πήραν με τη σειρά τους την εξουσία. Εγώ γέννησα αυτό το κόμμα. Ξέρω να διοικώ. Από 18 ετών διοικώ ανθρώπους και επιχειρήσεις. Δεν τα βρήκα έτοιμα. Σήμερα διεκδικούν την ψήφο σας η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Πώς θα φτιάξουν την οικονομία της Ελλάδος όταν δεν μπορούν να φτιάξουν την οικονομία των κομμάτων τους;

Ξέρω να κάνω οικονομία. Έχετε υπόψιν σας ότι το κανάλι το δικό μου δεν χρωστά ούτε μια δραχμή στο δημόσιο.



Αλ. Τσίπρας: Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο που είμαι στην προεδρία του ΣΥΝ γύρισα όλη την Ελλάδα. Συνάντησα νέους και νέους με πτυχίο να ζητάνε ρουσφέτι. Συναντησα και ενεργούς πολίτες που αντιστέκονται. Ο ΣΥΝ θέλει να εκπροσωπήσει την ξεχασμένη κοινωνία. Το κρίσιμο είναι αν θα έχει φωνή την επόμενη των εκλογών η ξεχασμένη κοινωνία. Είναι στο χέρι μας να το πετύχουμε και θα το πετύχουμε.




Αλ. Παπαρήγα: Απευθυνόμαστε σε όσους πιστεύουν πως αναμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν υπαρχουν διαφορές. Το ΚΚΕ έχει αντίθεση σαφή προς ΕΕ, ΝΑΤΟ και μεγάλο κεφάλαιο. Η ΝΔ οργάνωσε την απογραφή για να δικαιολογήσει τη λιτότητα, ενώ το ΠΑΣΟΚ λέει ότι θα κάνει καταγραφή.




Γ. Παπανδρέου: Υπάρχει ένα τεράστιο δυναμικό ώστε η Ελλάδα να έχει μια περήφανη θέση στον κόσμο. Είμαι έτοιμος να συγκρουστώ με συμφέροντα που μας έχουν πάει πίσω. Χρειάζομαι την ψήφο εμπιστοσύνης, την ψήφο αυτοδυναμίας σας.



Κ. Καραμανλής: Υπάρχει μια τεράστια διαφορά στο πως αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ και εμείς την κρίση. Ακούσατε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ σε μια εύκολη λαϊκίστικη προσέγγιση. Εχω σίγουρα την υποχρέωση να λέω την αλήθεια στους πολίτες. Ζουμε σε μία μεγάλη κρίση και έχουμε δύο δύσκολα χρόνια μπροστά μας. Με ενδιαφέρει το οικονομικό κόστος και όχι το ενδεχόμενο πολιτικό κόστος αυτού που λέω. Είμαι διατεθειμένος να κάνω τη δύσκολη πολιτική να πάρω τις δύσκολες αποφάσεις.




Ένα από τα πιο σημαντικά σημεία του χθεσινού debate ήταν το εξής:



Γ. Παπανδρέου: «Εμείς έχουμε φτιάξει ένα πρόγραμμα για αύριο που βασίζεται στο δικό σας σενάριο στο δύσκολο σενάριο και είναι εφικτό και είναι ρεαλιστικό. Θέλω όμως να μου πείτε αν αυτά τα νούμερα αν αυτοί οι αριθμοί αν είναι πραγματικοί αν είναι αληθινοί και αν κρύβονται άλλοι αριθμοί που εμείς θα ανακαλύψουμε….»




Κ. Καραμανλής: «Οι αριθμοί είναι αυτοί που γνωρίζεται, δεν πιστεύω ότι έχετε άγνοια της πραγματικότητας κλπ…»




Τι ήθελε να πει στην πραγματικότητα με αυτήν την ερώτηση ο κ. Παπανδρέου; Μήπως ότι στην περίπτωση που αποκτήσει αυτοδυναμία και αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας θα δηλώσει στη συνέχεια ότι οι αριθμοί και τα στοιχεία για την Οικονομία που παρέδωσε η κυβέρνηση της ΝΔ δεν είναι τα αληθινά;

Και ότι εφόσον παρέλαβε «καμένη γη» οι μεγάλες παροχές που εξαγγέλλει τώρα για τον λαό αναβάλλονται γι αργότερα;



Δείτε ολόκληρη την "τηλεμαχία" στο video που ακολουθεί:




1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

…ο πιο ευτυχισμενοσ ελληνας σημερα ο Βενιζελος