Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

"Μπερδεμένος"!

Σύμφωνα με πληροφορίες μας οι πρώτες ποιοτικές αναλύσεις μετά το χθεσινό debate δείχνουν σαφέστατο πρόβλημα αξιοπιστίας του Γ. Παπανδρέου.

Σχολιάζοντας το debate οι φράσεις που ακούστηκαν στα focus groups για τον Γ. Παπανδρέου ήταν:

"Μπερδεμένος"

"Δεν ξέρει ακριβώς τι θα κάνει"

"Κάτι κρύβει"

"Δεν ξέρει ακριβώς το πρόβλημα της οικονομίας"

"Γιατί δεν απαντάει συγκεκριμένα;"

"Νομίζω ότι κάτι φοβάται"

"Έχει κάποιες ιδέες αλλά δεν τις εξήγησε καλά"

"Δεν είναι προετοιμασμένος"

"Δεν είναι και τόσο ειλικρινής"

"Θέλει δουλειά ακόμα"

"Δεν είναι σίγουρος για όσα λέει"

"Δεν δείχνει αποφασισμένος".

"Είναι λίγο υποτονικός"

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όλοι διαπίστωσαν ότι ο κ. Παπανδρέου δεν μπόρεσε, δεν θέλησε ή δεν ήξερε να δώσει οποιαδήποτε συγκεκριμένη απάντηση σε καίρια, κρίσιμα ερωτήματα:
• Για το Φορολογικό,
• το Ασφαλιστικό,
• τον Αχελώο,
• το Πανεπιστημιακό άσυλο,
• τον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.

Ενδεικτικά αναφέρω:
• Για τον Αχελώο λέει ότι θα τον επαναξιολογήσει,
• τον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης λέει ότι θα τον ξαναδιαπραγματευτεί,
• την Ο.Α. λέει ότι θα την επανεξετάσει,
• τον ΟΤΕ λέει ότι θα τον ξαναμελετήσει,
• τα λιμάνια λέει ότι θα τα ξαναεξετάσει.

Πότε θα τα επανεξετάσει;
Πότε θα καταλήξει σε νέες συμφωνίες;
Πότε θα εφαρμοστούν, πότε θα αποδώσουν;

Ανώνυμος είπε...

Μετά τα δύο ντιμπέιτ
Στα δύο ντιμπέιτ που έγιναν τη Δευτέρα και την Τρίτη, ακόμα περισσότερο στο δεύτερο, αποτυπώθηκε η διαφορά κλάσεως ανάμεσα στον Κώστα Καραμανλή και στο Γιώργο Παπανδρέου.

Ο Καραμανλής δεν υπερτερούσε μόνο επικοινωνιακά, υπερτερούσε σαφώς σε σχέση με τη γνώση των θεμάτων, αλλά και με την ξεκάθαρη διατύπωση θέσεων και προτάσεων. Οι απαντήσεις του Γιώργου Παπανδρέου ήταν ένα μνημείο αοριστίας. Δικαιούνται οι ίδιοι οι ψηφοφόροι του να γνωρίζουν ποιο είναι το «δίκαιο» φορολογικό σύστημα., το οποίο προτείνει. Δικαιούνται όλοι οι Έλληνες πολίτες να ξέρουν, ποιες θα είναι οι «δίκαιες» παρεμβάσεις που θα κάνει στο ασφαλιστικό σύστημα. Και επίσης, δικαιούται η Ελλάδα να διαθέτει κόμματα εξουσίας που σε μεγάλα ζητήματα, όπως είναι το ζήτημα της εκτροπής του Αχελώου, να τοποθετούνται ξεκάθαρα, υπέρ ή κατά. Τοποθετήσεις όπως, θα κάνουμε επαναξιολόγηση του έργου, δε δείχνουν σοβαρή προετοιμασία, ιδιαίτερα για ένα κόμμα που λέει ότι επενδύει τόσο πολύ στο περιβάλλον. Από τις συζητήσεις αποτυπώθηκε ότι ο Καραμανλής επέμεινε να λέει δύσκολες αλήθειες: για τα ίδια μας τα λάθη, για το έργο μας, αλλά και για το τι κρίνεται σ’ αυτές τις εκλογές. Από την άλλη, ο Γιώργος Παπανδρέου αρκέστηκε σε γενικολογίες, ενώ έδειξε έλλειψη γνώσεων και επαρκούς κατανόησης των προβλημάτων της οικονομίας.

Πραγματικά θεωρώ πως, ανεξάρτητα από τα όποια λάθη της Νέας Δημοκρατίας, η επιλογή ενός ανέτοιμου και λαϊκίστικου ΠΑΣΟΚ, με τον σημερινό αρχηγό του να ηγείται στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση στην Ελλάδα των συνεπειών της διεθνούς οικονομικής κρίσης, μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη. Καταλαβαίνω απόλυτα αυτούς που κάνουν κριτική στη ΝΔ για λάθη ή για συμπεριφορές στελεχών. Δεν μπορώ όμως να δικαιολογήσω αυτή η κριτική να οδηγήσει στην εκλογή ενός κόμματος που, αμετανόητο σε σχέση με το παρελθόν του (χρηματιστήριο, σκάνδαλο των όπλων, κτλ.), με λαϊκίστικες συνταγές, αλλά και με έναν αρχηγό σαφώς αδύναμο να χειριστεί δύσκολα οικονομικά θέματα, επιδιώκει να επανέλθει στην εξουσία.