Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Άλλαξαν τα δεδομένα του προεκλογικού αγώνα;

Η αναγκαστική (κοινή) παραδοχή των προσκείμενων στο ΠΑΣΟΚ εφημερίδων – δηλαδή …όλων, σχεδόν – ότι η χθεσινή τηλεοπτική αναμέτρηση των «έξι», έληξε «χωρίς κάποιον (εμφανή) νικητή ή ηττημένο» αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι ο μεγάλος χαμένος του χθεσινού debate είναι ο Γιώργος Παπανδρέου.



Το γεγονός άλλωστε ότι όλες επικεντρώνονται σε προσπάθειες αποδόμησης της παρουσίας Καραμανλή και όχι στην προβολή αυτών που είπε ο Παπανδρέου αποδεικνύει ποιος είναι ο νικητής στην μεταξύ τους αναμέτρηση και ποιος ο χαμένος.




Το πιο καταπληκτικό από όλα είναι το ΕΘΝΟΣ που σπεύδει να γράψει: «Άσφαιρος εμφανίστηκε ο Κ. Καραμανλής στη χθεσινή τηλεμαχία των «6», η οποία – σύμφωνα με τις εκτιμήσεις – δεν φάνηκε να ανατρέπει τα έως τώρα (προ)εκλογικά δεδομένα. Με αέρα πρωθυπουργού και σίγουρος για το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπανδρέου».



Η φράση «δεν φάνηκε να ανατρέπει τα έως τώρα (προ)εκλογικά δεδομένα» είναι όλα τα λεφτά. Κάποιοι φοβούνται ότι μπορεί και να άλλαξαν;



Πολύ γέλιο βγάζει και ο πρωτοσέλιδος τίτλος των ΝΕΩΝ: «Χωρίς νοκ – αουτ». (πάλι καλά δηλαδή που δεν βγήκε νοκ- αουτ ο αρχηγός).



Ενώ το ΒΗΜΑ προβάλει σήμερα την προχθεσινή συνέντευξη του Καραμανλή στη ΝΕΤ που μεταξύ άλλων τονίζει: «Δεν δίνω δαχτυλίδια και αναλαμβάνω προσωπικό κόστος»



Δεν ξέρουμε (ακόμα) τι δείχνουν οι κυλιόμενες μετρήσεις, αλλά είναι γεγονός ότι στην βάση της ΝΔ ο κόσμος αναθάρρησε. «Ο εκλογικός αγώνας για τον κόσμο τώρα ουσιαστικά τώρα αρχίζει» έλεγε το πρωί έμπειρος πολιτικός παράγοντας σημειώνοντας ότι «το debate τάραξε τα νερά της λαϊκής αδιαφορίας και ο κόσμος αρχίζει τώρα να καταλαβαίνει τι γίνεται».



Θα σημειώσουμε οτι στην εντύπωση αλλαγής των μέχρι σήμερα δεδομένων του προεκλογικού αγώνα συμβάλλει η καλή εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα που σημαίνει ίσως οτι ο ΣΥΡΙΖΑ συγκρατεί τα ποσοστά του και η απογοητευτική εμφάνιση Καρατζαφέρη που ενισχύει τις προσδοκίες των γαλάζιων



Η συνέχεια λοιπόν αναμένεται πολύ ενδιαφέρουσα



Factorx

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μετά τα δύο ντιμπέιτ
Στα δύο ντιμπέιτ που έγιναν τη Δευτέρα και την Τρίτη, ακόμα περισσότερο στο δεύτερο, αποτυπώθηκε η διαφορά κλάσεως ανάμεσα στον Κώστα Καραμανλή και στο Γιώργο Παπανδρέου.

Ο Καραμανλής δεν υπερτερούσε μόνο επικοινωνιακά, υπερτερούσε σαφώς σε σχέση με τη γνώση των θεμάτων, αλλά και με την ξεκάθαρη διατύπωση θέσεων και προτάσεων. Οι απαντήσεις του Γιώργου Παπανδρέου ήταν ένα μνημείο αοριστίας. Δικαιούνται οι ίδιοι οι ψηφοφόροι του να γνωρίζουν ποιο είναι το «δίκαιο» φορολογικό σύστημα., το οποίο προτείνει. Δικαιούνται όλοι οι Έλληνες πολίτες να ξέρουν, ποιες θα είναι οι «δίκαιες» παρεμβάσεις που θα κάνει στο ασφαλιστικό σύστημα. Και επίσης, δικαιούται η Ελλάδα να διαθέτει κόμματα εξουσίας που σε μεγάλα ζητήματα, όπως είναι το ζήτημα της εκτροπής του Αχελώου, να τοποθετούνται ξεκάθαρα, υπέρ ή κατά. Τοποθετήσεις όπως, θα κάνουμε επαναξιολόγηση του έργου, δε δείχνουν σοβαρή προετοιμασία, ιδιαίτερα για ένα κόμμα που λέει ότι επενδύει τόσο πολύ στο περιβάλλον. Από τις συζητήσεις αποτυπώθηκε ότι ο Καραμανλής επέμεινε να λέει δύσκολες αλήθειες: για τα ίδια μας τα λάθη, για το έργο μας, αλλά και για το τι κρίνεται σ’ αυτές τις εκλογές. Από την άλλη, ο Γιώργος Παπανδρέου αρκέστηκε σε γενικολογίες, ενώ έδειξε έλλειψη γνώσεων και επαρκούς κατανόησης των προβλημάτων της οικονομίας.

Πραγματικά θεωρώ πως, ανεξάρτητα από τα όποια λάθη της Νέας Δημοκρατίας, η επιλογή ενός ανέτοιμου και λαϊκίστικου ΠΑΣΟΚ, με τον σημερινό αρχηγό του να ηγείται στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση στην Ελλάδα των συνεπειών της διεθνούς οικονομικής κρίσης, μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη. Καταλαβαίνω απόλυτα αυτούς που κάνουν κριτική στη ΝΔ για λάθη ή για συμπεριφορές στελεχών. Δεν μπορώ όμως να δικαιολογήσω αυτή η κριτική να οδηγήσει στην εκλογή ενός κόμματος που, αμετανόητο σε σχέση με το παρελθόν του (χρηματιστήριο, σκάνδαλο των όπλων, κτλ.), με λαϊκίστικες συνταγές, αλλά και με έναν αρχηγό σαφώς αδύναμο να χειριστεί δύσκολα οικονομικά θέματα, επιδιώκει να επανέλθει στην εξουσία.