Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

Επιτυχημένη η Στρατηγική Καραμανλή

Με το πέρας της σημερινής τηλεμαχίας ο Πρωθυπουργός επέτυχε τους στόχους του, που αποτελούσαν και τμήμα του σχεδιασμού της παρουσίας του:


1. Απάντησε στο διάχυτο ερώτημα των αντιπάλων του "τι κάνατε τα 5,5 χρόνια" (υπονοώντας ότι δεν έκανε τίποτα).
Σε κάθε ενότητα παρέθεσε συστηματικά και με συνέπεια το έργο της κυβέρνησης ΝΔ.
Μπορεί σε κάποιους να μην αρέσει αλλά υπάρχει και είναι σημαντικό.
Αυτό εντυπώνεται πλέον ως δεδομένο στο υποσυνείδητο του τηλεθατή.


2. Υπενθύμιζε συστηματικά την αοριστολογία των απαντήσεων του αντιπάλου του. Το κενό των απαντήσεών του ήταν εμφανές...αλλά το υπενθύμιζε και ο Καραμανλής για να το εμπεδώσει ο τηλεθεατής.


3. Κράτησε το ρυθμό της τηλεμαχίας σε πολιτισμένο επίπεδο ικανοποιώντας τα πολιτικά ένστικτα των τηλεθεατών του "μεσαίου χώρου".


Κέρδισε τις εντυπώσεις, ενέπνευσε κύρος...και επιβεβαίωσε το "καταλληλότερος για πρωθυπουργός".


Αρκούν αυτά για ανατροπή του πολιτικού σκηνικού;


Είδομεν.



atithasos

3 σχόλια:

Stathis είπε...

Το αν αντιστράφηκε ή όχι η τάση, φαίνεται από το εξής: Χθες το βράδυ στο http://www.in.gr μετά τη λήξη του debate ανοίξανε φόρουμ να γράφουν οι τηλεθεατές τις εντυπώσεις τους. Μέσα σε 1 ώρα γράφτηκαν 22 σελίδες σχόλια, και ήταν συντριπτικά (περίπου 4 προς 1) υπέρ του Καραμανλή (και μιλάμε για το πόρταλ του ΔΟΛ που είναι κεντροαριστερό, όχι για καραδεξιούς). Μετά οι “δημοκράτες” του in.gr πανικόβλητοι το κλειδώσανε (τελευταίο σχόλιο 23.16) και το εξαφανίσανε από την πρώτη σελίδα τους, για να μπορούν σήμερα ανενόχλητοι να γράφουν στα ΝΕΑ και στο ΒΗΜΑ ότι νίκησε ο Γιωργάκης. Αλλά σε αυτό το λινκ μπορείτε (ακόμα…) να δείτε τις εντυπώσεις του κόσμου:
http://www.in.gr/news/article.opinions.asp?lngEntityID=1056087&lngDtrID=244&npage=12
Χαρακτηριστικό είναι π.χ. το σχόλιο
eixa orkistei pws de tha xanapshfisw ND..telika mono k mono gia ton Karamanli mia teleutaia fora h gia panta!einai sto xeri tou…
Το ματς παίζεται.

Ανώνυμος είπε...

Όλοι διαπίστωσαν ότι ο κ. Παπανδρέου δεν μπόρεσε, δεν θέλησε ή δεν ήξερε να δώσει οποιαδήποτε συγκεκριμένη απάντηση σε καίρια, κρίσιμα ερωτήματα:
• Για το Φορολογικό,
• το Ασφαλιστικό,
• τον Αχελώο,
• το Πανεπιστημιακό άσυλο,
• τον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.

Ενδεικτικά αναφέρω:
• Για τον Αχελώο λέει ότι θα τον επαναξιολογήσει,
• τον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης λέει ότι θα τον ξαναδιαπραγματευτεί,
• την Ο.Α. λέει ότι θα την επανεξετάσει,
• τον ΟΤΕ λέει ότι θα τον ξαναμελετήσει,
• τα λιμάνια λέει ότι θα τα ξαναεξετάσει.

Πότε θα τα επανεξετάσει;
Πότε θα καταλήξει σε νέες συμφωνίες;
Πότε θα εφαρμοστούν, πότε θα αποδώσουν;

Ανώνυμος είπε...

Μετά τα δύο ντιμπέιτ
Στα δύο ντιμπέιτ που έγιναν τη Δευτέρα και την Τρίτη, ακόμα περισσότερο στο δεύτερο, αποτυπώθηκε η διαφορά κλάσεως ανάμεσα στον Κώστα Καραμανλή και στο Γιώργο Παπανδρέου.

Ο Καραμανλής δεν υπερτερούσε μόνο επικοινωνιακά, υπερτερούσε σαφώς σε σχέση με τη γνώση των θεμάτων, αλλά και με την ξεκάθαρη διατύπωση θέσεων και προτάσεων. Οι απαντήσεις του Γιώργου Παπανδρέου ήταν ένα μνημείο αοριστίας. Δικαιούνται οι ίδιοι οι ψηφοφόροι του να γνωρίζουν ποιο είναι το «δίκαιο» φορολογικό σύστημα., το οποίο προτείνει. Δικαιούνται όλοι οι Έλληνες πολίτες να ξέρουν, ποιες θα είναι οι «δίκαιες» παρεμβάσεις που θα κάνει στο ασφαλιστικό σύστημα. Και επίσης, δικαιούται η Ελλάδα να διαθέτει κόμματα εξουσίας που σε μεγάλα ζητήματα, όπως είναι το ζήτημα της εκτροπής του Αχελώου, να τοποθετούνται ξεκάθαρα, υπέρ ή κατά. Τοποθετήσεις όπως, θα κάνουμε επαναξιολόγηση του έργου, δε δείχνουν σοβαρή προετοιμασία, ιδιαίτερα για ένα κόμμα που λέει ότι επενδύει τόσο πολύ στο περιβάλλον. Από τις συζητήσεις αποτυπώθηκε ότι ο Καραμανλής επέμεινε να λέει δύσκολες αλήθειες: για τα ίδια μας τα λάθη, για το έργο μας, αλλά και για το τι κρίνεται σ’ αυτές τις εκλογές. Από την άλλη, ο Γιώργος Παπανδρέου αρκέστηκε σε γενικολογίες, ενώ έδειξε έλλειψη γνώσεων και επαρκούς κατανόησης των προβλημάτων της οικονομίας.

Πραγματικά θεωρώ πως, ανεξάρτητα από τα όποια λάθη της Νέας Δημοκρατίας, η επιλογή ενός ανέτοιμου και λαϊκίστικου ΠΑΣΟΚ, με τον σημερινό αρχηγό του να ηγείται στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση στην Ελλάδα των συνεπειών της διεθνούς οικονομικής κρίσης, μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη. Καταλαβαίνω απόλυτα αυτούς που κάνουν κριτική στη ΝΔ για λάθη ή για συμπεριφορές στελεχών. Δεν μπορώ όμως να δικαιολογήσω αυτή η κριτική να οδηγήσει στην εκλογή ενός κόμματος που, αμετανόητο σε σχέση με το παρελθόν του (χρηματιστήριο, σκάνδαλο των όπλων, κτλ.), με λαϊκίστικες συνταγές, αλλά και με έναν αρχηγό σαφώς αδύναμο να χειριστεί δύσκολα οικονομικά θέματα, επιδιώκει να επανέλθει στην εξουσία.