Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

Ανέλαβε την πολιτική ευθύνη ο Υπουργός Δικαιοσύνης, για την απόδραση Παλαιοκώστα και Ριζάι !

Την πολιτική ευθύνη για την απόδραση των Παλαιοκώστα και Ριζάι από τις φυλακές Κορυδαλλού ανέλαβε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας, ωστόσο πρόσθεσε πως έκρινε ότι δεν πρέπει να παραιτηθεί.
Κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κ.Ρόβλια σχετικά με την απόδραση των δύο κρατουμένων, ο κ. Δένδιας είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αλλάξει το νόμο περί ευθύνης υπουργών, καθώς έρχεται σε αντίθεση με το κοινό περί δικαίου αίσθημα, το οποίο τον εκλαμβάνει ως ατιμωρησία.
Αναφορικά με την απόδραση, ο κ. Δένδιας είπε:

«Το γεγονός ότι δεν παραιτήθηκα δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη. Βεβαίως, υπάρχει πολιτική ευθύνη και βεβαίως την έχει ο ομιλών την πολιτική ευθύνη. Την καταλόγισε στους άμεσους συνεργάτες του ως έκρινε και εάν έκρινε ότι την είχε και ο ίδιος στο βαθμό που έπρεπε, σας διαβεβαιώ ότι θα παραιτείτο. Και αυτό οφείλει να κάνει κάθε υπουργός».
Επίσης, είπε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να φέρει στη Βουλή τις επόμενες ημέρες νομοσχέδιο για τη βελτίωση του σωφρονιστικού συστήματος και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να συνεισφέρει «για να πάρουμε όλα αυτά τα μέτρα, που και κατά τη δική σας κρίση θα βελτιώσουν αυτή την κατάσταση».
Ο κ. Δένδιας εκτίμησε ότι αιτία του προβλήματος στις φυλακές δεν είναι η επάρκεια αλεξίσφαιρων και οπλισμού:

«Είναι πρόβλημα συστήματος. Το σύστημα έχει συγκεκριμένες παθογένειες. Μπορούμε να τις διαπιστώσουμε όλοι και μπορούμε όλοι -αναφέρομαι και στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους- να συνεργαστούμε κατά το δυνατόν για να τις θεραπεύσουμε».
Από την πλευρά του, ο κ. Ρόβλιας εξέφρασε την ειλικρινή διάθεση του ΠΑΣΟΚ να βοηθήσει για την βελτίωση της κατάστασης, αναρωτήθηκε ωστόσο εάν «αισθάνθηκε κανένας την ανάγκη από τους πρώην και τους νυν υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών να αναλάβει την ευθύνη και να υποβάλλει την παραίτηση του έστω για τα μάτια του κόσμου;

Έχει χαθεί τελείως η ευθιξία από την κυβέρνηση Καραμανλή όταν η χώρα γίνεται διεθνώς ρεζίλι;» είπε.



Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: