Δευτέρα 2 Μαρτίου 2009

Διαφωνίες, των 27, εν μέσω κρίσης

Προσπάθεια για την διατήρηση της συνοχής κατέβαλαν οι «27» της ΕΕ

Βήματα για να γεφυρώσουν το χάσμα απόψεων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης προσπάθησαν να κάνουν οι «27» κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες· αποφάσεις για ενίσχυση κρίσιμων τομέων παρά τις επιμέρους ισχυρές διαφωνίες και αντιρρήσεις...
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά τη Σύνοδο αποφάσισαν την παροχή βοήθειας στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης κατά περίσταση, εξετάζοντας χωριστά τα προβλήματα του κάθε κράτους μέλους και απορρίπτοντας την έκκλησή τους για μία πολυδάπανη, όπως προτάθηκε, λύση για όλους τους αδύναμους κρίκους.
Ο Τσέχος πρωθυπουργός και προεδρεύων του Συμβουλίου Κορυφής για το τρέχον εξάμηνο Μίρεκ Τοπολάνεκ εξέφρασε την ελπίδα ότι η ΕΕ δεν θα αφήσει χωρίς προστασία τις ανατολικές χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά και πολιτικά προβλήματα από την κρίση.
«Όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα λάβουν την αναγκαία βοήθεια, ανάλογα με την περίπτωση», διευκρίνισε αλλά πρόσθεσε ότι «η ιδέα να χωρίσουμε την Ευρώπη σε παλιά και νέα μέλη, σε Ανατολή και Δύση...είναι μια προσέγγιση που σαφώς απορρίπτουμε».
Σε δηλώσεις του ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ανέφερε ότι οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης –που είχαν προσέλθει με κοινή γραμμή- δεν ζητούν χωριστό πρόβλημα, γιατί κάθε μία έχει διαφορετικά προβλήματα. «Οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές από τη μια χώρα στην άλλη στην ανατολική Ευρώπη. Δεν υπάρχει ειδικός λόγος να αντιμετωπιστεί διαφορετικά μια ομάδα κρατών».
«Υπήρξε συναίνεση για την αποφυγή μονομερών μέτρων προστατευτισμού», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Οι 27 ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν, όπως υπογραμμίζει το κοινό ανακοινωθέν, ότι η Ευρώπη θα μπορέσει να αντιμετωπίσει και να εξέλθει από την παρούσα οικονομική κρίση, μόνο αν εξακολουθήσει να δρα με συντονισμένο τρόπο, εντός του πλαισίου της ενιαίας αγοράς και της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.

«Όχι» της Μέρκελ σε πακέτο για την ανατολική Ευρώπη
Πριν την έναρξη της Συνόδου, οι ηγέτες εννέα ανατολικών χωρών (Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Τσεχία) ζήτησαν συγκεκριμένη δράση από τους ηγέτες των πλουσιότερων δυτικών χωρών της ΕΕ και αποφυγή των κινήσεων προστατευτισμού εκ μέρους τους.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Φέρεντς Γκιουρκσάνι είχε κάνει έκκληση να μην χωριστεί και πάλι η Ευρώπη από ένα νέο οικονομικού τύπου Σιδηρό Παραπέτασμα. Έκκληση για κοινή δράση έκανε και ο Τσέχος πρωθυπουργός. «Δεν θέλουμε μία Ευρώπη διαιρεμένη σε νέες γραμμές Βορρά-Νότου ή Ανατολή-Δύση», υπογράμμισε.
Πάντως, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ προσερχόμενη στη Σύνοδο απέρριψε την πρόταση να δοθεί ένα πακέτο στην ανατολική Ευρώπη αφού «δεν θα ήταν συνετό».
Πρότεινε αντίθετα να εξεταστεί κάθε περίπτωση χωριστά καθώς, μιλώντας ειδικά για την Ουγγαρία, «δεν μπορεί να συγκρίνει κανείς» τη δεινή κατάσταση της χώρας με αυτή των άλλων χωρών.


emprosdrama.blogspot.com από Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: