Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

Ξεκαθάρισμα γενεών στο ΠΑΣΟΚ

Ξεκαθάρισμα γενεών επιθυμεί ο Γιώργος

Ραγκούσης vs Παναγιωτακόπουλου και κόντρα Παπουτσή - Ραγκούση
«Ανάγκα και θεοί πείθονται», λέει μια αρχαία παροιμία, και στο ΠΑΣΟΚ, μετά τα όσα είπε ο πρωθυπουργός, ότι δεν είναι στα σχέδιά του οι εκλογές, ανακρούουν πρύμναν.
Χαμηλώνουν τους τόνους του αιτήματος για πρόωρες εκλογές και αλλάζουν τη στρατηγική τους, ρίχνοντας το βάρος στην οικονομία, καθώς η διεθνής κρίση έχει αρχίσει να διαφαίνεται στην ελληνική οικονομία, αλλά και στα ζητήματα που έχουν σχέση με την ασφάλεια του πολίτη, ύστερα μάλιστα από τα τελευταία γεγονότα, με την απόδραση Παλαιοκώστα και Ριτζάι από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Ο… Παλαιοκώστας λοιπόν αναγκάζει το ΠΑΣΟΚ να αλλάξει ρότα. Και παρά τις επιμέρους διαφωνίες από στελέχη που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο Καραμανλής θα αναγκαστεί, το αργότερο με τις ευρωεκλογές, να προχωρήσει σε πρόωρες, στην Ιπποκράτους (πλέον) αναπροσαρμόζουν τα σχέδιά τους, κάνοντας ταυτόχρονα και οικονομία δυνάμεων για να μην καούν στην… προθέρμανση.
Σε πρόσφατη σύσκεψη εκτιμήθηκε ότι παρά το κλίμα σε όλους τους τομείς της ελληνικής κοινωνίας, που είναι έντονα εκλογικό, και τις γκρίνιες στο εσωτερικό της ΝΔ που ρίχνουν λάδι στη φωτιά, τελικά ο Καραμανλής δεν θα πάει σε εκλογές τώρα αλλά θα επιχειρήσει να εξαντλήσει όσο χρόνο του μένει.
Έτσι ειπώθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να χαμηλώσει τους τόνους περί εκλογών τώρα, για να μη φανεί ότι έχει μονομανία με το θέμα και καταστεί τελικά αναξιόπιστο.
Ο νέος σχεδιασμός επενδύει στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης από την κυβέρνηση και στα φαινόμενα που έχουν σχέση με την ασφάλεια των πολιτών, τα οποία άλλωστε λειτουργούν από μόνα τους αρνητικά για την κυβέρνηση και άρα υπέρ του ΠΑΣΟΚ: Δεν χρειάζεται εμείς να κάνουμε κάτι από μόνοι μας, αλλά αν ζητάμε συνεχώς εκλογές, ο κόσμος θα μας πάρει με τις πέτρες.
Έχει τα δικά του προβλήματα και σ' αυτά πρέπει να σταθούμε με ευθύνη και σοβαρότητα, έλεγε χαρακτηριστικά συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου που έχει μέρος της ευθύνης για τον σχεδιασμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τώρα μέχρι και τις ευρωεκλογές. Αν πάντως συμβεί κάτι πολύ σημαντικό πολιτικά και αναγκαστεί ο πρωθυπουργός να προκηρύξει εκλογές, υπάρχει έτοιμος ολόκληρος μηχανισμός.
Αντίθετα πάντως απ' ό,τι υποστηρίζουν ηγετικά στελέχη της Ιπποκράτους, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ταλανίζεται από προβλήματα νομής της εξουσίας, προς το παρόν της… κομματικής. Η απομάκρυνση του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου από τον Τομέα Κινητοποιήσεων (ο μοναδικός ίσως τομέας που λειτουργούσε στο ΠΑΣΟΚ το προηγούμενο διάστημα και τώρα καταργήθηκε με την απόφαση του Παπανδρέου) προκαλεί αντιδράσεις και φέρνει στην επιφάνεια όλα όσα υποστήριζαν εκείνοι που έλεγαν ότι δεν υπάρχει κόμμα και πρέπει να φτιαχτεί, για να μπορέσει να κερδίσει το ΠΑΣΟΚ τις εκλογές, εν αντιθέσει προς εκείνους που θεωρούν ότι κόμμα υπάρχει και δουλεύει, γιατί φτιάχτηκε με νέες δομές, άποψη που εκφράζει ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Γιάννης Ραγκούσης, τον οποίο θεωρεί ο Παναγιωτακόπουλος ως τον κύριο υπεύθυνο που ο Παπανδρέου τον «πέταξε» έξω από τις κινητοποιήσεις, στέλνοντάς τον στο «ψυγείο» της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα.


Ραγκούσης vs Παναγιωτακόπουλου
Και ενώ το ΠΑΣΟΚ πορεύεται προς τις εκλογές με την πεποίθηση της νίκης, στο εσωτερικό του γίνεται ένα ξεκαθάρισμα μηχανισμών και προσώπων. Η σύγκρουση του Ραγκούση με τον πρώην συγκεντρωσιάρχη του ΠΑΣΟΚ δεν είναι καθόλου τυχαία.
Στην ουσία πρόκειται για σύγκρουση δύο μηχανισμών που παλιά ήταν ένας:
Ο Ραγκούσης, ήταν κοντά στον Γεννηματά και μετά προσχώρησε στον «μηχανισμό» του Χρήστου Παπουτσή. Οι γνωρίζοντες λένε ότι ο Παπουτσής, όταν τον πήρε στο γραφείο του, το 1996, τότε που εξελέγη πρόεδρος στο κόμμα ο Κώστας Σημίτης, στην ουσία δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να παράσχει πολιτικό μανδύα στον σημερινό γραμματέα του κόμματος, προκειμένου να βγάλει από πάνω του τη «ρετσινιά» του εκσυγχρονιστή, έστω κι αν είχε πολλές πολιτικές συγκρούσεις στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ με τον τότε κύριο εκφραστή του εκσυγχρονισμού Γιώργο Σακελλίωνα.
Από τότε βέβαια μέχρι σήμερα πολλά συνέβησαν και πολλά άλλαξαν. Ο Ραγκούσης μέσα σε ένα καλοκαίρι δυναμώθηκε πολιτικά. Πετυχημένος δήμαρχος Πάρου, βρέθηκε κοντά στο ζεύγος Παπανδρέου λόγω… θερινών διακοπών και αυτό τον ανέδειξε πολιτικά, φτάνοντάς μέχρι βουλευτής Επικρατείας και γραμματέας του κόμματος.
Πολλοί στο ΠΑΣΟΚ λένε ότι ο Ραγκούσης θέλει να ανοίξει πολιτική περπατησιά. Να ξεφύγει από το σύστημα Παπουτσή και ένα πρώτο βήμα ήταν η κόντρα του με τον Γιώργο Παναγιωτακόπουλο, που ανήκει πολιτικά στο σύστημα Παπουτσή.
Σημειωτέον ότι πριν από τον Ραγκούση γραμματέας ήταν ένα ακόμη στέλεχος που βρίσκεται κοντά στις απόψεις Παπουτσή, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία όμως φρόντιζε να μην ανοίγει τέτοιου είδους μέτωπα και ήταν θεματοφύλακας της ομάδας από την οποία προέρχεται.
Η κόντρα των δύο στελεχών, λένε οι πληρορφορίες, έχει να κάνει με την απόφαση του Παπανδρέου να περάσει σε ξεκαθάρισμα προσώπων, ακόμη και γενεών, μέσα στο ΠΑΣΟΚ, συμπεριλαμβανομένων όλων όσοι προκαλούν αντιδράσεις ή δεν συμφωνούν με τις αποφάσεις του, μηδενός εξαιρουμένου. Ο πρόεδρος θέλει να έχει κοντά του μόνο ανθρώπους δικούς του, λέει ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που έχει εμπειρία και γνώση της ανθρωπογεωγραφίας του κόμματος και γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια: