Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

Φουντώνουν τα σενάρια ανασχηματισμού...

perpatima.jpg...για ανατροπές εκ βάθρων

 


Θέμα χρόνου θεωρούνται οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς σε όλες σχεδόν τις εισηγήσεις που έχει στα χέρια του ο πρωθυπουργός γίνεται λόγος για αλλαγές εκ βάθρων σε βασικά πρόσωπα του υπουργικού συμβουλίου.
Πρωτοβουλία που θα σηματοδοτήσει μια πιο φιλολαική πολιτική, προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να ξεπεράσει μέσα στους επόμενους μήνες τον « σκόπελο» των σφοδρών αντιδράσεων που εκδηλώνονται σε μορφή «χιονοστιβάδας» στις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από τα νέα οικονομικά μέτρα.
Αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη στο Μαξίμου περιμένουν τα...
αποτελέσματα μιας κρυφής δημοσκόπησης για το πώς αντιμετωπίζει η κοινωνία τα νέα μέτρα, αλλά πολύ περισσότερο το που βρίσκεται πλέον σε ποσοστά το κυβερνών κόμμα μετά από την λήψη των σκληρών αυτών μέτρων. Η σχετική κρυφή δημοσκόπηση-όπως πληροφορούμαστε- θα είναι πανελλαδική και θα είναι σε δείγμα που θα ξεπερνά τα 10.000 άτομα! Παράλληλα, οι στενοί συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου στο Μαξίμου, οι Νίκος Αθανασάκης και Χάρης Παμπούκης, τηρούν στάση αναμονής και ενόψει των δημοσκοπήσεων που θα εμφανιστούν σύντομα σε διάφορα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Πάντως, σε γενικές γραμμές, ο βασικός κορμός των εισηγήσεων που έχει στα χέρια του ο πρωθυπουργός από τους συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου, κινούνται σε πέντε άξονες:
1. Ανασχηματισμός με την πρώτη ευκαιρία που θα κοπάσει ο θόρυβος από τα νέα σκληρά οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης.
Η σχετική πρωτοβουλία θεωρείται απολύτως αναγκαία προκειμένου η κυβέρνηση να βγάλει προς τα έξω την εικόνα μιας πιο φιλολαικής πολιτικής και να πείσει τους δύσπιστους που θεωρούν ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα ληφθούν και νέα επιπρόσθετα φορολογικά μέτρα.
2. Κατάργηση της θέσης του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης ή αλλαγή του Θεόδωρου Πάγκαλου υπό το πρόσχημα της υποβάθμισης της συγκεκριμένης θέσης.
Τι αυτό σημαίνει; 
Αφενός κατάργηση της θέσης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, αλλά αφετέρου ορισμός θέσεως γενικού συντονιστή με σκοπό να μην φανεί πως απομακρύνεται ο Θεόδωρος Πάγκαλος αλλά αντιθέτως να φανεί προς τα έξω ότι υποβαθμίζεται η σχετική θέση και σε αυτό οφείλεται και η αλλαγή του.
Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η περίπτωση Πάγκαλου θα μας απασχολήσει μέσα στο επόμενο διάστημα, μιας και από το Μέγαρο Μαξίμου έχουν ξεκινήσει ήδη διαρροές περί του όλου θέματος.
Μάλιστα, οι πληροφορίες φέρουν κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που ουκ ολίγες φορές έχει αποκαλεστεί «μάγος της επικοινωνίας», και που από την πρώτη μέρα στεγάζεται στο Μαξίμου, να έχει προτείνει ως επιβεβλημένο στοιχείο του ανασχηματισμού την απομάκρυνση Πάγκαλου.
3. Εισαγωγή τεχνοκρατών στην κυβέρνηση, με σκοπό να δοθεί η εντύπωση ότι η κυβέρνηση ξέρει και μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση έχοντας στο πλάι της άτομα που γνωρίζουν από «πρώτο χέρι» τα της οικονομίας. Οι τεχνοκράτες θα μπορούσαν για παράδειγμα να πλαισιώσουν τους υπουργούς σε θέσεις υφυπουργών.
4. Αναβάθμιση στον ρόλο του γραμματέα του κόμματος κατά τα παλιά πρότυπα της θέσεως με αυξημένες αρμοδιότητες και ρόλο.
Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο προτείνεται ο γραμματέας του κόμματος να έχει ρόλο συντονιστή μεταξύ κυβέρνησης-κόμματος, δηλαδή κάτι σαν να λέμε ρόλο γενικού κουμανταδόρου…
5. Επικοινωνιακό «λίφτινκ» σε διάφορους τομείς του κυβερνητικού έργου. Για παράδειγμα έχει προταθεί από γνωστούς επικοινωνιολόγους η τοποθέτηση γυναίκας στον ρόλο του κυβερνητικού εκπροσώπου.
Παράλληλα, θεωρείται βέβαιο ότι σε πιθανό ανασχηματισμό θα προκύψει νέος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος θα είναι πρόσωπο μεγάλης έκπληξης και της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού. Και αυτό, καθώς ο Γιώργος Παπανδρέου που κατέχει από την πρώτη στιγμή την συγκεκριμένη θέση θα αφήσει στον διάδοχό του «κληρονομιά» τις κατευθύνσεις του στα θέματα που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: