Τετάρτη 29 Μαΐου 2024

Russiagate: Στο μικροσκόπιο των Βρυξελλών το «μαύρο» ρωσικό χρήμα στην Ευρωβουλή

Στο «στόχαστρο» των δικαστικών και διωκτικών βελγικών Αρχών βρίσκονται συνεργάτες ευρωβουλευτών οι οποίες φέρονται να πληρώθηκαν αδρά από τη Μόσχα να προωθήσουν τη ρωσική προπαγάνδα μέσω του ιστότοπου «Voice of Europe» (Φωνή της Ευρώπης)
Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα Le Soir, το πρωί της Τετάρτης, τα βελγικά δικαστήρια διέταξαν τη διενέργεια έρευνες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο στο πλαίσιο διερεύνησης... πληροφοριών ότι υπήρξε τη ρωσική ανάμειξη στο βελγικό έδαφος. Την πληροφορία αυτή μετέδωσε ο φλαμανδικός Τύπος και επιβεβαίωσε το Belga.
Η ενέργεια αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας για τον ιστότοπο «Φωνή της Ευρώπης», ο οποίος τέθηκε υπό έλεγχο τον Μάρτιο, αφότου οι τσεχικές μυστικές υπηρεσίες αποκάλυψαν την ύπαρξη ενός δικτύου που χρηματοδοτείται από τη Μόσχα και διαδίδει φιλορωσική προπαγάνδα μέσω του ιστότοπου.
Συγκεκριμένα, το δίκτυο αυτό φέρεται να ήθελε να επηρεάσει τις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου.
«Στο πλαίσιο μιας υπόθεσης της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2024, η Ομοσπονδιακή Δικαστική Αστυνομία των Βρυξελλών, ενεργώντας κατόπιν εντολής ανακριτή του ολλανδόφωνου δικαστηρίου των Βρυξελλών, πραγματοποίησε έρευνα στο σπίτι ενός υπαλλήλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Schaerbeek, καθώς και στο γραφείο του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες», αναφέρει ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας Eric Van Duyse.
«Παράλληλα, σε στενή συνεργασία με την Eurojust και τις γαλλικές δικαστικές αρχές, πραγματοποιήθηκε επίσης έρευνα, κατόπιν αιτήματος του Βέλγου ανακριτή, στο γραφείο του εν λόγω βοηθού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο», σημείωσε. 

Στο επίκεντρο ο ευρωβουλευτής Μαξιμίλιαν Κραχ

Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην υπόθεση, το πρόσωπο που στοχοποιείται είναι ο πρώην κοινοβουλευτικός βοηθός του Γερμανού ευρωβουλευτή Μαξιμίλιαν Κραχ, του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

H υπόθεση αφορά τον υπάλληλο Γκιγιόμ Π., έναν δεξιό εξτρεμιστή από τη Γαλλία, όπως αποκαλύπτουν γερμανικά και βελγικά ΜΜΕ. Τώρα εργάζεται για τον Μαρσέλ ντε Γκράαφ, τον Ολλανδό ευρωβουλευτή του ακροδεξιού «Φόρουμ για τη Δημοκρατία»

Μετά την υπόθεση αυτή, ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρου ανακοίνωσε ότι η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου ξεκίνησε έρευνα για ενδεχόμενη ρωσική ανάμιξη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ορισμένοι ευρωβουλευτές φέρονται να πληρώθηκαν για να διαδώσουν φιλορωσική προπαγάνδα.

Η «Φωνή της Ευρώπης» συνδέθηκε κυρίως με ακροδεξιούς πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένων των Βέλγων Filip Dewinter και Filip Brusselmans. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε εκτός λειτουργίας τον ιστότοπο και τον πρόσθεσε στον κατάλογο των ευρωπαϊκών κυρώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: