Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Είναι η Ρωσία πίσω από εμπρησμούς και δολιοφθορές στην Ευρώπη;

Άρχισαν να ανοίγονται τομές στο απόστημα της ρωσικής διείσδυσης στη Δύση, χωρίς να είναι βέβαια πόσο θα είναι τόσο αποτελεσματικές, ώστε να το εξαλείψουν εντελώς.
Προφανώς η «soft power» που χρησιμοποιούσε η Ρωσία για προπαγάνδιση μέσω ευρωπαϊκών φιλικών της θυλάκων, δεν απέβη τόσο αποτελεσματική. Έτσι ίσως προσανατολίστηκε σε επιχειρησιακή αναβάθμιση της δράση της, με στόχο την αποσταθεροποίηση μη φιλικών δυτικών χωρών.
Αυτό τουλάχιστον συνάγεται από χθεσινά δημοσιεύματα. Σύμφωνα με την Guardian, υπηρεσίες ασφαλείας σε όλη την Ευρώπη βρίσκονται σε επιφυλακή για ένα πιθανό νέο όπλο της Ρωσίας: Τους εμπρησμούς και τις δολιοφθορές...
Ο υποψίες ηγέρθησαν μετά το ξέσπασμα σειράς μυστηριωδών πυρκαγιών και επιθέσεων σε υποδομές, όπως πυρκαγιά στο Ikea στο Βίλνιους και στο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Πολωνίας, εμπρηστική επίθεση σε μονάδες που συνδέονται με Ουκρανό επιχειρηματία στο ανατολικό Λονδίνο, επιθέσεις στον υπουργό Εξωτερικών της Εσθονίας, κ.α.
Την ατμόσφαιρα καχυποψίας και φόβου συνόψισε ο Ολλανδός υπουργός Άμυνας την Τρίτη στις Βρυξέλλες λέγοντας ότι «η Ρωσία προσπαθεί να εκφοβίσει τις χώρες του ΝΑΤΟ καθιστώντας τα κράτη μέλη της ΕΕ ευάλωτα».
Παράλληλα χθες, σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα Le Soir, τα βελγικά δικαστήρια διέταξαν έρευνα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου να διερευνηθούν πληροφορίες ότι υπήρξε ρωσική ανάμιξη στο Βελγικό έδαφος.
Σε αυτό εντάσσεται και η έρευνα του ιστότοπου «Φωνή της Ευρώπης» για το ενδεχόμενο να ήταν η Φωνή του Πούτιν, καθώς τσεχικές μυστικές υπηρεσίες αποκάλυψαν την ύπαρξη δικτύου που χρηματοδοτείται από τη Μόσχα για να διαδίδει φιλορωσική προπαγάνδα. Η ΕΕ έθεσε εκτός λειτουργίας τον ιστότοπο.

Σύμφωνα με έκθεση του Atlantic Council από το 2017, η Ρωσία προσπαθούσε να δημιουργήσει συμμάχους εντός του δυτικού κόσμου, με σκοπό να σπείρει διχόνοια και να υπονομεύσει την ομοφωνία μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Γι’ αυτό πλησίασε ακραίες δεξιές και ακραίες αριστερές δυνάμεις, που εκ φύσεως είναι ευρωσκεπτιστικές, και ψηφίζουν ενάντια στις κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές...
Παλιότερα δημοσίευμα της Washington Post είχε αναφέρει ότι Αμερικανοί πράκτορες εντόπισαν ότι η Ρωσία από το 2014 είχε διοχετεύσει κρυφά 300 εκατομμύρια δολάρια σε πολιτικά κόμματα και υποψηφίους σε περισσότερες από 20 χώρες.
Εδώ κάπου εμπλέκεται και η Ελλάδα. Τον Μάρτιο του 2022 ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Μανχάταν άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος του τηλεοπτικού παραγωγού Τζακ Χάνικ (Fox News) για παραβίαση των κυρώσεων που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ σε βάρος της Ρωσίας, όσο και για ψευδείς δηλώσεις στους πράκτορες του FBI.
Παράλληλα με βάση το κατηγορητήριο του περιφερειακού δικαστηρίου της Νέας Υόρκης, κατηγορήθηκε για «εγκαθίδρυση τηλεοπτικών δικτύων στη Ρωσία τη Βουλγαρία και την Ελλάδα» κατ' εντολή του Κωνσταντίν Μαλοφέγεβ - Ρώσου ολιγάρχη και χρηματοδότη των Ρώσων αυτονομιστών στην Ανατολική Ουκρανία.
Ο Μαλοφέγεβ ευνοούσε τη δημιουργία δικτύων για την προώθηση των θέσεων της Μόσχας στην Ελλάδα - και ευρύτερα στα Βαλκάνια. Στην υπόθεση εμπλεκόταν και επιχειρηματίας εκ Ρωσίας που δρα στην Ελλάδα, και ο οποίος δεν κατονομαζόταν.
Υπάρχει συνάφεια. Αρχές Δεκεμβρίου του 2015 στην Αθήνα παρουσιάζεται επισήμως, παρουσία υπουργών της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ενός γενικού γραμματέα, η λειτουργία του τηλεοπτικού δικτύου Hellasnet που περιελάμβανε 11 περιφερειακά και τοπικά κανάλια.
Πρόεδρος του συμβουλίου ήταν ο μετέπειτα κατηγορούμενος Χάνικ. Το ελληνικό κανάλι Hellasnet επιβεβαίωσε την συνεργασία μαζί του από τον Φεβρουάριο του 2015. Τον Δεκέμβριο του ιδίου έτους το πρόγραμμα είχε παρουσιαστεί σε επίσημη εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Εκεί είχε ανακοινωθεί ότι το δίκτυο θα εμπεριέχει την κοινή μετάδοση ενός προγράμματος πέντε ωρών σε 11 περιφερειακούς σταθμούς της χώρας, ώστε να καλύπτεται όλη η επικράτεια. Κομβικό ρόλο στην υπόθεση είχε και διπλωματικό στέλεχος της ρωσικής πρεσβείας
Παράλληλα η γερμανική εφημερίδα Die Ziet είχε παρουσιάσει 714 υποκλαπέντα e-mails του Ρώσου διπλωμάτη Γκάμπριτς, τα οποία «έδειχναν στενές σχέσεις Ρώσων ολιγαρχών, όπως ο Μαλοφέεβ, και ιδεολόγων όπως ο Αλεξάντερ Ντούγκιν, με σημαντικούς Έλληνες πολιτικούς»!
Φυσικός και εύκολος στόχος η Ελλάδα, ως «το μαλακό υπογάστριο της Ευρώπης». Και η Μακεδονία θα λέγαμε το μαλακό υπογάστριο της Ελλάδας. Ομφάλιος λώρος η Ορθοδοξία, που από τη ρώσικη ηγεσία χρησιμοποιήθηκε ως κανάλι διοχέτευσης πολιτικής επιρροής.

Με ρωσικό χρήμα θα δημιουργείτο ο Hellasnet, με ρωσικό χρηματοδοτήθηκαν μοναστήρια στο Άγιο Όρος (το 2005 έγινε επίσκεψη του Πούτιν εκεί), εκκλησιαστικές και παραεκκλησιαστικές οργανώσεις, θρησκευτικοί όμιλοι, πολιτιστικοί σύλλογοι, Μητροπόλεις, ενώ με πρόσχημα την Ορθοδοξία υπήρξε προσέγγιση «Γερόντων» με επιρροή στο ποίμνιο. Παράλληλα έγιναν επενδύσεις σε ελληνικές εταιρίες από πρόσωπα φίλα προσκείμενα στον Πούτιν, ενώ με ειδικά πρακτορεία αναπτύχθηκε ο ελληνορωσικός τουρισμός.
Το 2018 ο τότε ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς απέλασε δυο Ρώσους διπλωμάτες και απαγόρευσε την είσοδο σε άλλους δύο, για παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής μας ασφάλειας.

Επιμύθιον: Αν και δεν ανήκουμε σε εκείνους που πίσω από κάθε πυρκαγιά και κάθε μεγάλο δυστύχημα στην Ελλάδα, υποπτεύονταν ως τώρα «Τούρκους πράκτορες», καλό θα είναι η πολιτική ηγεσία και οι ειδικές υπηρεσίες της χώρας να έχουν υπόψιν το δημοσίευμα της Guardian:
«Υπηρεσίες ασφαλείας σε όλη την Ευρώπη βρίσκονται σε επιφυλακή για ένα πιθανό νέο όπλο της Ρωσίας: Τους εμπρησμούς και τις δολιοφθορές».

Δεν υπάρχουν σχόλια: