Σάββατο 1 Ιουνίου 2024

Καλαμοκαβαλάρης χωρίς εξουσία

Δεν είμαστε άμαθοι σε φαινόμενα αλαζονείας πολιτικών, ανδρών και γυναικών, που μετά από λίγους ή πολλούς μήνες στην εξουσία μετρούν το μπόι τους με μεγαλύτερη μεζούρα απ΄αυτή που αντιστοιχεί στο ανάστημα της προσωπικότητας, της αξίας και των ικανοτήτων τους.
Ούτε είναι εξ’ ορισμού υπερόπτες και αφ΄υψηλού, όλοι όσοι προέρχονται από πολιτικά τζάκια, αλλά και ούτε δείχνουν την αναμενόμενη σεμνότητα όλοι εκείνοι που μπήκαν στην πολιτική χωρίς οικογενειακά ή άλλα διαπιστευτήρια. 
Η περίπτωση του Στέφανου Κασσελάκη όμως, είναι άνευ ιστορικού προηγούμενου στα χρόνια της... μεταπολίτευσης.
Το enfant roi μιας πλούσιας οικογένειας των βορείων προαστείων, που φέρεται ότι καταστράφηκε οικονομικά (άγνωστο πως) και ξαναφτιάχτηκε οικονομικά (με ακόμη πιο άδηλο τρόπο) ήρθε να εισφέρει στην πολιτική ζωή, τόνους έπαρσης, αλαζονείας, ψευδο- αισθήματος ανωτερότητας και αμετροέπειας. Διαχειρίζεται το θεσμικό ρόλο του τέταρτου πολιτειακού παράγοντα, - όπως καυχήθηκε πρόσφατα σε συνέντευξη εισπράττοντας το αυθόρμητο σχόλιο του παρουσιαστή «που φτάσαμε» - με την κακομαθησιά του 8χρονου που έβαλε κάποτε την πινακίδα πρωθυπουργός στην πόρτα του παιδικού του δωματίου.

Ο 35χρονος που θέλει να κυβερνήσει τη χώρα, δεν αντέχει να αμφισβητείται το προεδρικό μεγαλείο του. Απαιτεί παράδοση άνευ όρων στη γοητεία του λαϊκισμού του. Το χαμόγελο αλά Χόλυγουντ όμως, εξαφανίζεται και τα χείλη του σφίγγονται σε μια οριζόντια γραμμή, όταν βρεθεί σε περιβάλλον που δεν αρκεί η αυταρέσκεια για την ηγετικοτητά του.
Όταν του ζητούνται απαντήσεις για πράγματα που δεν κατέχει και απαντά ασυναρτησίες που δεν αντέχουν στην κοινή λογική. Εγκαταλείπει το πεδίο της αντιπαράθεσης, πριν τον εγκαταλείψει η αυτοσυγκράτηση και φανεί το μέγεθος του έμφυτου αυταρχισμού του, ο οποίος προς το παρόν διαρρέεται από τις «ρωγμές» του.
Το επεισοδιακό ραδιοφωνικό μπρα ντε φερ στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό της Ρόδου ήταν μια ακόμη ρωγμή. Σίγουρα όχι μεγαλύτερη από αυτή που είχε ανοίξει, όταν πέταξε στα μούτρα του επιδέξιου Νίκου Ευαγγελάτου την απάντηση «δεν είσαι λογιστής μου», όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις εταιρίες του στην αλλοδαπή.
Απάντηση που έγινε αποδεκτή χωρίς follow up. 
Και ενώ είχε προηγηθεί το επιδεικτικό κλείσιμο τηλεφώνου - στο ίδιο κανάλι - όταν η παρουσιάστρια Σίσσυ Χρηστίδου θέλησε μερικές διευκρινίσεις για τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ. Τα ανθρώπινα ελαττώματά του συναντώνται με τη στρεβλή αντίληψή του περί δημοκρατίας, και του δικαιώματος να λέει ό,τι θέλει, όπως θέλει, για όποιον θέλει, χωρίς όμως  αυτό να ισχύει με ανάποδη φορά.

Η μικρή δύναμη που κέρδισε ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, του άνοιξε την όρεξη και νωρίς νωρίς τον μεταμόρφωσε σε καλαμοκαβαλάρη της εξουσίας. Αν την κερδίσει ποτέ ολόκληρη θα ζητήσει κανονική στέψη…

Κατερίνα Γαλανού

Δεν υπάρχουν σχόλια: