Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Άντρη Παράσχου: το ευρωπαϊκό κοινωνικό συμβόλαιο δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες

Φωτογραφία: Άντρη Παράσχου (αριστερά),
Μιλένα Έρις (δεξιά)
Ένας διάλογος της συγγραφέως κας. Μιλένας Έρις και της νεότερης υποψήφιας ευρωβουλευτή της ΝΔ κας Άντρη Παράσχου.
Μιλένα Έρις: Η Άντρη Παράσχου είναι η νεότερη υποψήφια ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Είναι δικηγόρος, απόφοιτη της νομικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με εξειδίκευση στα ανθρώπινα δικαιώματα και το προσφυγικό δίκαιο. Έχει όραμα, έχει στόχο, έχει ιδέες και θέληση για να κάνει το καλύτερο δυνατό. Αυτό που σίγουρα έχει ενδιαφέρον και που θα ήθελα να μου πεις είναι το πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με την πολιτική;
 Άντρη Παράσχου: Όλοι μας, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ασχολούμαστε με την πολιτική, ή σίγουρα εκείνη ασχολείται μαζί μας... Είχα την τύχη να μεγαλώσω σε ένα οικογενειακό περιβάλλον που μου δίδαξε την αξία της αγάπης για τον συνάνθρωπο και το να κάνεις το σωστό. Από μικρή θυμάμαι τον εαυτό μου να προσπαθεί με πάθος να κάνει τον μικρόκοσμό μου καλύτερο, τόσο για μένα όσο και για τους ανθρώπους γύρω μου. Το ίδιο πάθος νιώθω και σήμερα, καθώς πιστεύω ακράδαντα ότι η αξία της συμβολής και της προσφοράς δεν εξαρτάται από το μέγεθος του πεδίου δράσης. Όταν μπήκα στο Πανεπιστήμιο, ήταν φυσικό επόμενο να ασχοληθώ με τον φοιτητικό συνδικαλισμό, προσπαθώντας να παλέψω για το Πανεπιστήμιό μου και για τους συμφοιτητές μου. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και η ΟΝΝΕΔ είναι για μένα μεγάλα «σχολεία πολιτικής» και εφαλτήρια προσφοράς και αγώνα.
Μιλένα Έρις: Τι πιστεύεις ότι χρειάζεται και τι θα κάνεις για να βοηθήσεις την νεολαία;
 Άντρη Παράσχου: Ίσως ένας από τους κυριότερους λόγους που αποδέχθηκα την πολύ τιμητική πρόταση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να είμαι υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία, είναι ακριβώς γιατί ως νέα γυναίκα που παλεύει καθημερινά με τις δικές της δυνάμεις, γνωρίζω από πρώτο χέρι τις δυσκολίες της γενιάς μου. Θέλω να συμβάλλω στη προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας, για μια Ευρώπη που αντιλαμβάνεται τους νέους ως το πραγματικό μέλλον της και επενδύει πάνω σε αυτούς. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χτιστεί πάνω στις ανάγκες προηγούμενων γενεών. Tο ευρωπαϊκό κοινωνικό συμβόλαιο δεν ανταποκρίνεται πλήρως στις σημερινές ανάγκες, όπως η προσιτή στέγαση, η ποιοτική εργασία και η κοινωνική ενσωμάτωση των νέων. Σε αυτόν τον αγώνα δημιουργίας ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου με τη νέα γενιά, θέλω να συνεχίσω να βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή.
Μιλένα Έρις: Τι είναι αυτό που πρέπει να αλλάξει στα σημερινά δεδομένα;
Άντρη Παράσχου: Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα πράγματα που πρέπει να γίνουν. Οι νέοι στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν πρακτικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Αρχικά, η Ε.Ε. δεν έχει αναπτύξει μια συνεκτική στρατηγική για προσιτή στέγαση, καθώς το ευρωπαϊκό μοντέλο βασίστηκε στις ανάγκες προηγούμενων γενεών. Η στέγαση αποτελεί κρίσιμο πρόβλημα για τη νέα γενιά, εμποδίζοντας την πρόοδό τους και εντείνοντας το δημογραφικό πρόβλημα. Χρειάζονται μεγάλα προγράμματα χρηματοδότησης για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα μέσω της αύξησης της προσφοράς. Επιπρόσθετα, οι νέοι σε όλη την Ευρώπη αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εύρεση ποιοτικών εργασιών, οδηγώντας σε μετανάστευση και απώλεια ταλαντούχων επαγγελματιών. Η Ε.Ε. πρέπει να επενδύσει σε προγράμματα απασχόλησης νέων και επαγγελματικής ανάπτυξης, ενισχύοντας την οικονομία και προσφέροντας καλύτερες ευκαιρίες. Η γενιά μας σήμερα, ίσως είναι η γενιά που αντιμετωπίζει εντονότερα την κοινωνική περιθωριοποίηση καθώς και τον εντονότερο ανταγωνισμό. Η Ε.Ε. πρέπει να προωθήσει προγράμματα κοινωνικής ενσωμάτωσης και να επενδύσει στις δεξιότητες των νέων, διασφαλίζοντας την ενεργό συμμετοχή τους στην κοινωνία.
Μιλένα Έρις: Ποια είναι η άποψη σου για το brain drain που μαστίζει τους νέους στις μέρες μας;
 Άντρη Παράσχου: Ήταν ίσως η μεγαλύτερη πληγή της Ελλάδας. Ως κράτος, πληρώναμε πολλά χρήματα για να μορφώνουμε τους νέους μας στα Πανεπιστήμια και ουσιαστικά εξαγαγαμε στο εξωτερικό έτοιμους επιστήμονες υψηλού επιπέδου, χωρίς κόστος. Θεωρώ ως τη μεγαλύτερη επιτυχία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας το ότι κατάφερε σταθερά αλλά τολμηρά να ανατρέψει αυτό το φαινόμενο και να αρχίσουν οι νέοι να επαναπατρίζονται. Ας μην ξεχνάμε ότι οι νέοι άνθρωποι είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο που έχει μια χώρα. Προσωπικά, είμαι μια από αυτούς που επέλεξαν να δώσουν τη μάχη από την Ελλάδα, όχι γιατί με την αποφοίτησή μου δεν είχα την ευκαιρία να εργαστώ στο εξωτερικό, αλλά γιατί πίστευα και πιστεύω ότι η μάχη για αλλαγή και ανάπτυξη μπορεί να κερδηθεί από εδώ. Πιστεύω στην προοπτική που μας δίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Πλέον, οι ευκαιρίες αυξάνονται και η χώρα μας αλλάζει. Όλοι μας πρέπει να ευθυγραμμίσουμε τις προσπάθειές μας για να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε να επιστρέψουν όλοι αυτοί που έφυγαν μαζικά, για να χτίσουμε μαζί την Ελλάδα του αύριο.
Μιλένα Έρις: Άντρη σε ευχαριστώ για την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση και σου εύχομαι καλή επιτυχία στις επερχόμενες εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: