Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

«Κρεμάστε τους όλους!»: Μετά την καταδίκη Τραμπ, κάλεσμα των οπαδών του για «επανάσταση, ταραχές και βίαιη τιμωρία»

Οι υποστηρικτές του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, εξοργισμένοι από την καταδίκη του για 34 κακουργήματα από δικαστήριο της Νέας Υόρκης, κατέκλυσαν τις ιστοσελίδες υπέρ του Τραμπ με εκκλήσεις για ταραχές, επανάσταση και βίαιη τιμωρία.
Αφού ο Τραμπ έγινε ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που καταδικάστηκε για έγκλημα, οι υποστηρικτές του απάντησαν με δεκάδες βίαιες διαδικτυακές αναρτήσεις, σύμφωνα με μια επισκόπηση του Reuters, σε τρεις ιστοσελίδες που πρόσκεινται στον Τραμπ: την πλατφόρμα Truth Social του πρώην προέδρου, την Patriots.Win και την Gateway Pundit...
«Κάποιος να φροντίσει τον Μέρτσαν»
Ορισμένοι κάλεσαν σε επιθέσεις εναντίον ενόρκων, στην εκτέλεση του δικαστή, του δικαστή Χουάν Μέρτσαν, ή σε ευθεία εμφύλιο πόλεμο και ένοπλη εξέγερση.
«Κάποιος στη Νέα Υόρκη που δεν έχει τίποτα να χάσει πρέπει να φροντίσει τον Mέρτσαν», έγραψε ένας σχολιαστής στο Patriots.Win. «Ελπίζω να τον συναντήσουν λαθρομετανάστες με μαχαίρι», ανέφερε η ανάρτηση αναφερόμενη στους παράνομους μετανάστες.
Στο Gateway Pundit, ένας σχολιαστής πρότεινε να πυροβοληθούν οι φιλελεύθεροι μετά την ετυμηγορία. «Ώρα να αρχίσουμε να καπελώνουμε μερικούς αριστερούς», ανέφερε η ανάρτηση. «Αυτό δεν μπορεί να διορθωθεί με την ψήφο».

Οι απειλές βίας και η εκφοβιστική ρητορική αυξήθηκαν στα ύψη μετά την ήττα του στις εκλογές του 2020 και τον ψευδή ισχυρισμό περί νοθείας. Στην εκστρατεία του για μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ έριξε αβασάνιστα τους δικαστές και τους εισαγγελείς στις δίκες του ως «διεφθαρμένα εργαλεία της κυβέρνησης Μπάιντεν, με πρόθεση να σαμποτάρουν την υποψηφιότητά του για τον Λευκό Οίκο» και οι οπαδοί του έχουν απαντήσει με μια εκστρατεία απειλών και εκφοβισμού με στόχο δικαστές και δικαστικούς λειτουργούς.
Ο Τραμπ πάντως συνέχισε τις επιθέσεις του στο διαδίκτυο μετά την ετυμηγορία.
Στην ιστοσελίδα Truth Social, αποκάλεσε τον Merchan «ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΟ» και επέκρινε τις οδηγίες των ενόρκων ως άδικες. Ένας σχολιαστής απάντησε δημοσιεύοντας μια εικόνα με την πλατφόρμα ενός δήμιου και μια θηλιά με τη λεζάντα: «ΠΡΟΔΌΤΗΣ ΜΑΦΙΌΖΟΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΉΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΏΝ!»!
Ο Τζέικομπ Γουέρ, συν-συγγραφέας του βιβλίου «God, Guns, and Sedition: Η ακροδεξιά τρομοκρατία στην Αμερική», δήλωσε ότι η βίαιη γλώσσα που χρησιμοποιούν οι οπαδοί του Τραμπ είναι απόδειξη της «σιδερένιας ικανότητας του πρώην προέδρου να κινητοποιεί τους πιο ακραίους υποστηρικτές του σε δράση, τόσο στην κάλπη όσο και μέσω της βίας».
«Έως ότου και αν δεν αποδεχθεί τη διαδικασία, η εξτρεμιστική αντίδραση στα νομικά του προβλήματα θα είναι μαχητική», δήλωσε ο Γουέρ, ερευνητής στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.
Εκπρόσωπος της Truth Social δήλωσε: «Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι το Reuters, που κάποτε ήταν μια αξιοσέβαστη υπηρεσία ειδήσεων, έπεσε τόσο χαμηλά ώστε να δημοσιεύσει ένα τόσο χειριστικό, ψευδές, συκοφαντικό και διαφανώς ηλίθιο άρθρο όπως αυτό, καθαρά από πολιτικό μίσος».

Και οι τρεις ιστοσελίδες έχουν πολιτικές κατά της βίαιης γλώσσας και ορισμένες από τις αναρτήσεις αφαιρέθηκαν αργότερα.

«Κρεμάστε τους όλους»

Μετά την ετυμηγορία της Πέμπτης, πολλοί από τους υποστηρικτές του δήλωσαν επίσης ότι η καταδίκη του ήταν η απόδειξη ότι το αμερικανικό πολιτικό σύστημα ήταν διαλυμένο και ότι μόνο η βίαιη δράση μπορούσε να σώσει τη χώρα.
«1.000.000 άνδρες (οπλισμένοι) πρέπει να πάνε στην Ουάσινγκτον και να κρεμάσουν τους πάντες. Αυτή είναι η μόνη λύση», ανέφερε μια ανάρτηση στο Patriots.win. Ένας άλλος πρόσθεσε: «Ο Τραμπ θα πρέπει ήδη να γνωρίζει ότι έχει έναν στρατό πρόθυμο να πολεμήσει και να πεθάνει γι' αυτόν, αν πει τις λέξεις... Θα πάρω τα όπλα αν το ζητήσει».

Άλλες αναρτήσεις προέτρεπαν συγκεκριμένα να στοχοποιηθούν οι Δημοκρατικοί, σε ορισμένες περιπτώσεις πρότειναν να πυροβοληθούν. «Η ΑΜΕΡΙΚΉ ΚΑΤΑΣΤΡΆΦΗΚΕ ΠΛΉΡΩΣ ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΎΣ. ΟΠΛΙΣΤΕ ΚΑΙ ΟΠΛΙΣΤΕ", έγραψε ένας σχολιαστής στο Gateway Pundit.
Αν και όλες οι αναρτήσεις που εντοπίστηκαν από το Reuters κάλεσαν σε βία ή εξέγερση, οι περισσότερες υπολείπονταν του νομικού προτύπου για απειλή που μπορεί να διωχθεί ποινικά, το οποίο συνήθως απαιτεί αποδείξεις ότι το σχόλιο αντανακλά σαφή πρόθεση για δράση ή πρόκληση φόβου και όχι απλώς την υπόδειξη ενός τρομακτικού αποτελέσματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: