Τετάρτη 29 Μαΐου 2024

Γιατί τo βαρύτατο πρόστιμο της Ε.Ε. στη Mondelez δικαιώνει την επιστολή Μητσοτάκη στην Φον Ντερ Λάιεν

Η κίνηση Μητσοτάκη να στείλει επιστολή στην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, για την τιμολόγηση των πολυεθνικών στην Ελλάδα και την Ευρώπη, μόνο τυχαία δεν ήταν.
Ο θεσμικός τρόπος με τον οποίο λειτούργησε ο Έλληνας πρωθυπουργός για το μείζον ζήτημα της ακρίβειας και τις πρακτικές των πολυεθνικών ήρθε και "κούμπωσε" χθες με το πρόστιμο-μαμούθ των 337,5 εκατ. ευρώ που επέβαλε η Επιτροπή στην αμερικανική Mondelez για παράνομες και εναρμονισμένες πρακτικές στο θέμα της τιμολόγησης των τροφίμων που πουλάει στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Mondelez, αποτελεί έναν αμερικανικό πολυεθνικό κολοσσό και τα προϊόντα της δεν λείπουν από κανένα ευρωπαϊκό σπίτι! Μάλιστα, η εταιρεία εξαγόρασε το 2022 την ελληνική Chipita, αντί... 2 δισ. δολαρίων ή 1,63 δισ. ευρώ, με στόχο την περαιτέρω διείσδυση της στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Μάλιστα, η εξαγορά αυτή αποτέλεσε ορόσημο για την εικόνα της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, καθώς το μέγεθος της εταιρείας και το τίμημα προκάλεσαν τεράστια εντύπωση.

Η Mondelez θεωρείται από τους κορυφαίους επιχειρηματικούς κολοσσούς του πλανήτη στον κλάδο της διατροφής και κυρίως στη σοκολάτα, έχοντας κέρδη 10,8 δισ. ευρώ το 2023, μόνο στην Ευρώπη! 
Τι είδε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επέβαλε πρόστιμο στην πολυεθνική; 
Οι έλεγχοι οδήγησαν σε συγκεκριμένο κατηγορητήριο, καθώς αποδείχθηκε ότι παρεμποδίζει το διασυνοριακό εμπόριο σοκολάτας, μπισκότων και καφέ μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. και κάνει κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης σε ορισμένες εθνικές αγορές. 

Δηλαδή, οι παραβάσεις είναι πλήρως αντίστοιχες με τις αναφορές Μητσοτάκη για το μείζον ζήτημα της ακρίβειας σε Ελλάδα και Ευρώπη και του ρόλου των πολυεθνικών.

Το πολιτικό μήνυμα του κολοσσιαίου προστίμου στην αμερικανική Mondelez και η... εκδίκηση Μητσοτάκη!

Ο Μητσοτάκης, προφανώς σε συνεννόηση με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ανέδειξε το θέμα της λειτουργίας των πολυεθνικών, ως τροχοπέδη στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού και της ακρίβειας, ενώ είναι σαφές ότι στοχεύουν και στην ενίσχυση των "μετοχών" του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο κυριαρχεί στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, μάλλον βγάζει... μάτια ότι ο Μητσοτάκης ήταν ενήμερος γι αυτό που "ψηνόταν" από την Πρόεδρο της Ε.Ε. και πολύ στενή φίλη του, Ούρσουλα! Με την κίνηση αυτή, η εκ νέου υποψήφια για τη θέση της Προέδρου, ανοίγει το θέμα των πολυεθνικών στην ευρω-προεκλογική περίοδο, στέλνοντας το μήνυμα προς τους Ευρωπαίους πολίτες, ότι η Ένωση, με τη νέα σύνθεση της, θα αναλάβει... επιθετικές πρωτοβουλίες για να συμμαζέψει την κατάσταση. Άλλωστε, η αντιμετώπιση της ακρίβειας δεν μπορεί να έχει στο επίκεντρο τα κέρδη των πολυεθνικών, αλλά την ανάγκη όλων των κρατών-μελών να μειωθεί ο πληθωρισμός και κατ΄ επέκταση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να πατήσει σε στέρεο έδαφος, προκειμένου να μειώσει τα επιτόκια για να πάρουν ανάσα οι προϋπολογισμοί και το χρέος των κρατών-μελών.

Αναμφίβολα, η πολιτική διακύβευση μέσα από την... τιμωρία της πολυεθνικής, σχετίζεται με την ελάφρυνση των Ευρωπαίων πολιτών, οι οποίοι στενάζουν από την ακρίβεια, πληρώνοντας ένα βαρύ τίμημα από την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, που προκάλεσε την άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό και εντείνοντας τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Άρα, η... τιμωρία της Ευρώπης απέναντι σε μια εταιρεία τροφίμων τέτοιου μεγέθους, με ένα τόσο μεγάλο πρόστιμο, έχει πολλούς συμβολισμούς.

Η Ευρώπη θέλει να βάλει... τάξη και να μη δώσει την εντύπωση ότι επιτρέπει τη λειτουργία μια ασύδοτης αγοράς, ενώ από την άλλη, παρεμβαίνει δυναμικά στον τομέα που καίει περισσότερο απ΄ όλους αυτή τη στιγμή τους πολίτες, δηλαδή τα τρόφιμα. Επιπλέον, οι θεσμικοί παράγοντες της Ευρώπης που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, θέλουν να στείλουν το μήνυμα προς τους πολίτες, ότι μόνο αυτό μπορεί να βγάλει το... φίδι από την τρύπα! 
Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έχει την πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το 1999, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Σε σχέση με το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, το χθεσινό πρόστιμο που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκτός από τη δικαίωση Μητσοτάκη, αναδεικνύει και το μέγεθος της... χυλόπιτας που... έφαγαν οι πολιτικοί του αντίπαλοι.
 
Ο Μητσοτάκης έστειλε την επιστολή στη Φον Ντερ Λάιεν και σύσσωμη η αντιπολίτευση τον κατηγόρησε ότι προσπαθεί να καλύψει τις ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας στο μείζον πρόβλημα της ακρίβειας. Ωστόσο, διαβάζοντας κάποιος τα στοιχεία που οδήγησαν στο πρόστιμο των 337,5 εκατ. ευρώ στον αμερικανικό κολοσσό, θα διαπιστώσει ότι αυτό βασίζεται σε πρακτικές "φουσκώματος" των τιμών σε άλλες χώρες και όχι στην Ελλάδα. Άρα, το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και όχι ελληνικό. Και εδώ είναι που την πάτησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η επιστολή Μητσοτάκη προς την Ε.Ε. και το πρόστιμο της τελευταίας, δείχνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός αποτελεί μεγάλο "παίκτη", επιπέδου... Champions League, σε αντίθεση με τους πολιτικούς του αντιπάλους, οι οποίοι δίνουν μάχη για να ανέβουν από την Α΄ Ερασιτεχνική του τοπικού πρωταθλήματος, στο περιφερειακό πρωτάθλημα της Δ΄ Εθνικής! Τα... αστειάκια των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, μετά τις εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων, γυρίζουν μπούμερανγκ! Γιατί άλλο πράγμα είναι να έχεις πρωθυπουργό που γνωρίζει τι πρέπει να γίνει και οι εξελίξεις τον δικαιώνουν και εντελώς διαφορετικό πράγμα να έχεις στην... εξέδρα μαζεμένους καμιά δεκαριά... άμπαλους, οι οποίοι κάνουν θόρυβο, όπως οι άδειοι... τενεκέδες!

Εν ολίγοις, το πρόστιμο της Ε.Ε. στην πολυεθνική για τις πρακτικές της σε ολόκληρη την Ευρώπη "σερβιρίστηκε" ως κρύο πιάτο στους φωνασκούντες της εγχώριας αντιπολίτευσης από την Ούρσουλα για... χάρη του Κυριάκου! 
Γιατί ως γνωστόν η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο, αν και στην προκειμένη περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψιν τη χρονική εξέλιξη των πραγμάτων, μάλλον ήταν... καυτή!

Λουκάς Γεωργιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: