Δύο εβδομάδες πριν από την εκλογική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου, το Μέγαρο Μαξίμου ανεβάζει τους τόνους της κριτικής απέναντι στην αντιπολίτευση, φέροντας σε πρώτο πλάνο το διακύβευμα της κάλπης και τις επιπτώσεις του αποτελέσματος για την επόμενη ημέρα.Η «μάχη» της κοστολόγησης των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και τη μείωση φορολογικών συντελεστών, που σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ξεπερνούν τα 45 δισεκατομμύρια σε βάθος τετραετίας, είναι αντιπροσωπευτική της πραγματικής σύγκρουσης, που αναδεικνύεται μέσα από τις ευρωεκλογές και που θα συνεχιστεί μέχρι τις κάλπες των εθνικών εκλογών. Είναι η σύγκρουση των προγραμμάτων, της πραγματικής δυνατότητας εφαρμογής τους και τελικά της κατεύθυνσης στην οποία οδηγούν τη χώρα... Και σε αυτό το δίλημμα προς τους πολίτες, το Μέγαρο Μαξίμου είναι αποφασισμένο να επιμείνει. Κυρίως, τη στιγμή, που η Ευρώπη, από την επομένη κιόλας των ευρωεκλογών, εισέρχεται σε ένα περιβάλλον δημοσιονομικής πειθαρχίας και νέων αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει πολλές φορές ότι το πρόγραμμα, που ο Στέφανος Κασσελάκης υπόσχεται, επιστρέφει τη χώρα σε τροχιά επιτήρησης και δημιουργίας συνθηκών χρεοκοπίας, επιμένοντας ότι η δική του πρωταρχική δέσμευση είναι να μην επιτρέψει τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό.
«Ζητώ ισχυρή εντολή για να παραμείνουμε σε τροχιά προόδου» επανέλαβε και στη συνέντευξη του στη Realnews, δηλώνοντας ότι η αντιπολίτευση μιλά διαρκώς για «ανατροπή», αποζητώντας μια αποσταθεροποίηση που μπορεί να οδηγήσει σε περιπέτειες, αλλάζοντας μεν αρχηγό, αλλά μένοντας πιστή, όπως σημείωσε στο δόγμα των υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα.
Εκτός από την απεύθυνση της κυβέρνησης στην εμπειρία των πολιτών από το οδυνηρό πρόσφατο παρελθόν των μνημονίων και της διακυβέρνησης 2015-2019, από τη Νέα Δημοκρατία επαναφέρεται στο προσκήνιο και η τοξικότητα, που κόμματα της αντιπολίτευσης υιοθετούν ως αναπόσπαστο κομμάτι της ρητορικής τους. Η Πειραιώς βάζει, μάλιστα πλέον ευθέως στο ίδιο κάδρο τους κυρίους Κασσελάκη και Βελόπουλο, ως μια νέα «έκδοση» των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου, χαρακτηρίζοντας συνεκτική ουσία που τους ενώνει τη χυδαιότητα και τον λαϊκισμό.
Σε αυτή τη σύγκρουση, που αποτελεί τη μεγάλη εικόνα, εντάσσονται με αντίστοιχο, αν και προφανώς όχι ανάλογο, περιεχόμενο και οι επιμέρους «μάχες» που αναδεικνύονται, όπως αυτή της… Φέτας, με την κυβέρνηση να μιλά ουσιαστικά για εξαπάτηση των πολιτών από τον Στέφανο Κασσελάκη. Η ακρίβεια αναγνωρίζεται ως το μείζον πρόβλημα για τα ελληνικά νοικοκυριά, απομένει να φανεί σε ποιο βαθμό θα αποτελέσει και κριτήριο της ψήφου των πολιτών στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση, όταν η κυβέρνηση επιμένει ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα, που έχει στη διάθεσή της, εμπλέκοντας στα επόμενα βήματα και τις Βρυξέλλες.Στον αντίποδα, η κυβέρνηση αναδεικνύει τη μόνιμη ενίσχυση των εισοδημάτων, που έχει αρχίσει και συνεχίζεται, αλλά και την αλλαγή της εικόνας στην αγορά εργασίας, όχι μόνο ως προς τη μείωση της ανεργίας, όπου για πρώτη φορά από το 2011 ο αριθμός των ανέργων έπεσε κάτω από τις 900.000, αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των νέων θέσεων εργασίας, που δημιουργούνται.
Για παράδειγμα, ο Απρίλιο είναι ο τρίτος κατά σειρά μήνας με θετικό ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων, ταυτόχρονα 6 στις 10 θέσεις εργασίας είναι πλήρους απασχόλησης, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι η «πολυπληθέστερη» κατηγορία εργαζομένων βρίσκονται πλέον σε καλύτερα αμοιβόμενες θέσεις, μεταξύ 1000-3000 ευρώ.
Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να δοθεί το μήνυμα ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης στρέφεται στην αντιμετώπιση των μεγάλων ανοιχτών ζητημάτων για τη χώρα, είτε πρόκειται για θέματα της οικονομίας και της καθημερινότητας, είτε για θέματα, που αποκτούν «υπαρξιακό» χαρακτήρα για τη χώρα, όπως το δημογραφικό, αξιοποιώντας προς αυτή την κατεύθυνση την επόμενη τριετία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα εγκριθεί η εθνική στρατηγική για το δημογραφικό, που θα περιλαμβάνει φορολογικά κίνητρα για τις νέες οικογένειες, για το πρώτο και δεύτερο παιδί, αλλά και παροχές στις τρίτεκνες οικογένειες, που ουσιαστικά θα προσεγγίζουν εκείνες των πολυτέκνων.
Στις δύο εβδομάδες, που απομένουν, κομβικό ζητούμενο εξακολουθεί να είναι για την κυβέρνηση η συσπείρωση της εκλογικής της βάσης. Με ευθεία αναφορά σε όσους στήριξαν τη Νέα Δημοκρατία στις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου και εκλογικό πήχη το 33%, στην ατζέντα βρίσκονται -με τη βοήθεια και της επικαιρότητας- και τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.
Έχοντας περάσει σχεδόν δύο εβδομάδες σε περιοδείες στη βόρεια Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στέλνει με κάθε ευκαιρία το μήνυμα προς Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία ότι η ευρωπαϊκή τους πορεία περνά από την Αθήνα, βάζοντας στο «στόχαστρο» ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ότι ούτε αναγνωρίζουν την αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας, αλλά φτάνουν στο σημείο να την συκοφαντούν και να τη διαβάλλουν.
Στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία, βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων, που αποτυπώνουν ως εφικτό τον εκλογικό στόχο, που έχει τεθεί και που η επίτευξή του εκτιμούν ότι θα κλείσει κάθε παράθυρο αμφισβήτησης της κυβέρνησης, δίνοντας της έναν καθαρό πολιτικό διάδρομο τριών ετών, μέχρι τις εθνικές εκλογές, που τοποθετούνται από το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου, το 2027.
Λίδα Μπόλα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου