Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022

Παιγνίδια αποσταθεροποίησης με αφορμή τις υποκλοπές

Θυμηδία ξέσπασε στα κοινωνικά δίκτυα με την παραδοχή της Θεανούς Φωτίου για τις υποκλοπές. Η φράση «αυτοί μαρτυράνε μόνοι τους» ήταν high light.
Η κα. Φωτίου αναφερόμενη στο ταμείο Ανάκαμψης ξεσπάθωσε: «Διασπαθίσατε σε "ημέτερους" το Ταμείο. Γι’ αυτό στο Ταμείο γίνονται όσα παρακολουθούμε αυτές τις ημέρες από επιχειρηματίες που προφανώς δεν έμειναν ευχαριστημένοι. Το θέμα των υποκλοπών συνδέεται ευθέως με τα 72 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ» (σαν να παραδεχόταν δηλαδή ότι το κόμμα της που έκανε προμετωπίδα πύρινης καταγγελίας τις υποκλοπές, ήταν πολιτικός ενισχυτής των συμφερόντων που εθίγησαν!)...

Στη συνέχεια εξέδωσε διευκρινιστική δήλωση για να διαθλάσει τις εντυπώσεις, στην οποία, μεταξύ άλλων, επανέλαβε εαυτόν: «Το καθεστώς Μητσοτάκη διασπαθίζει αδιαφανώς το δημόσιο χρήμα από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης σε ημέτερους. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι οι παρακολουθήσεις σχετίζονται και με τη ροή του χρήματος»!

Οι δηλώσεις Φωτίου ήρθαν συμπληρωματικά στην πολύ σοβαρότερη ομολογία του δικηγόρου του Κ. Βαξεβάνη, Γιάννη Μαντζουράνη (ναι αυτός του σκανδάλου Κοσκωτά). Ομολόγησε κατ΄ ουσίαν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν τις καταγγελίες για τους υπευθύνους των υποκλοπών. Όπως είπε «υπάρχει αδυναμία κτήσης ή ανάκτησης αποδεικτικών στοιχείων για τις υποκλοπές του pretador». Και πώς τότε θα αποδεικνυόταν η ευθύνη του Μαξίμου; Μα με «προστατευόμενους μάρτυρες»!

Θα κληθούν δηλαδή κάποιοι κουκουλοφόροι να καταγγείλουν όσα τους έχουν δασκαλέψει, να κατηγορήσουν πολιτικούς εκ του ασφαλούς (όντας κουκουλοφόροι και έχοντες ακαταδίωκτο), και να γίνει άγρια προπαγάνδα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωσπου η υπόθεση εκδικαστεί θα έχουν γίνει εκλογές, και η ΝΔ θα συρθεί σε αυτές αιχμάλωτη των εντυπώσεων. Όπως δηλαδή είχε σχεδιαστεί να βρεθούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, για την υπόθεση Novartis. Αρκετά απλοϊκό και χοντροκομμένο σχέδιο όταν έχει προηγηθεί η Novartis και η αθώωση όσων κατηγορήθηκαν, αλλά δεν είχαν άλλο.

Μπερδεμένες καταστάσεις. Υπάρχει από τη μια δημοσίευμα που ισχυρίζεται ότι το Pretador το αγόρασε η κυβέρνηση κρυμμένο μέσα σε άλλη σύμβαση, και η κυβέρνηση θα πρέπει να διευκρινίσει. Από την άλλη ο εκδότης Βαξεβάνης αναρτά ότι το Pretador έπιασε συνομιλία με άνθρωπο του Μαξίμου που έδινε εντολή σε τράπεζα να μην δώσει διαφήμιση στο Ντοκουμέντο για να το οδηγήσουν σε κλείσιμο. Δηλαδή το έφερε το Μαξίμου και το Μαξίμου καρφώνει εαυτόν στον Βαξεβάνη ότι θέλει να τον κλείσει!

Για να ξαναπιάσουμε το νήμα με τη δήλωση Φωτίου περί επιχειρηματιών που δεν πήραν χρήματα από το Ταμείο, φαίνεται ότι κάτι βαθύτερο, από την δυσαρέσκεια διαφυγόντων κερδών, εξυφαίνεται στα υπόγεια. Βρίσκεται στα σπάργανα αλλά υποδηλώνει προθέσεις. Και αυτές δεν είναι απλώς η αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης, αλλά του ίδιου του Μητσοτάκη.
Είναι χαρακτηριστικό ρεπορτάζ της Αυγής για υποτιθέμενες διεργασίες στο εσωτερικό της Κ.Ο. της ΝΔ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ «η ιδέα είναι να αποκτήσει η ΝΔ την πρώτη γυναίκα πρόεδρό της και η χώρα την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό. Την Ελληνίδα Θάτσερ χωρίς όμως τη μικροαστική καταγωγή της Θάτσερ, αλλά προερχόμενη από ισχυρή επιχειρηματική οικογένεια».
Μόνο το όνομα δεν έγραψε αλλά οι παροικούντες την πολιτική Ιερουσαλήμ, και ευρύτερα τμήματα που παρακολουθούν τις δηλώσεις στελεχών της ΝΔ, κατανόησαν. Άλλωστε υπάρχει παλαιόθεν η σπερμολογία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλεκτικές σχέσεις με «πατριάρχη» του εγχώριου καπιταλισμού, ο οποίος έχει συγγενική σχέση με γυναίκα βουλευτή (γι’ αυτό η Ελληνίδα Θάτσερ δεν θα είναι μπασκλασαρία μικροαστή, αλλά «προερχόμενη από ισχυρή επιχειρηματική οικογένεια»).

Αυτά βεβαίως είναι προωθημένα σενάρια και η εμβέλειά τους δεν είναι ισχυρή. Αλλά τα σενάρια δεν γράφονται μόνο για να ικανοποιήσουν τη φαντασιακή επιθυμία των συγγραφέων τους. Γράφονται για να «ζυμωθούν», να δημιουργήσουν ατμόσφαιρα, να διοχετευθούν σε φίλια πρόσωπα, σε ομάδες ισχύος και να δημιουργήσουν ανθρώπινα δίκτυα. Και μόνο η γνωστοποίησή τους δημιουργεί προσμονή και ελκύει «εθελοντές»...

Γιάννης Σιδέρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: