Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022

Κίνδυνος κλιμάκωσης μετά την προβοκάτσια με αμφισβήτηση των ερευνών στην Κρήτη

Η Λιβύη εδώ καιρό δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα ενεργούμενο της Άγκυρας. 
Η μεγάλη εικόνα είναι ότι παρ’ όλες τις προσπάθειες και την καλή διάθεση της Αθήνας να ξεπεράσει το τουρκολιβυκό σύμφωνο, κάθε κίνηση της προσωρινής κυβέρνησης της Τρίπολης, μετά και τις πρόσφατες συμφωνίες με την Άγκυρα, φέρει την τουρκική σφραγίδα.
Τo καθεστώς Ερντογάν έχει πουλήσει προστασία στην κυβέρνηση Ντμπειμπά με αντάλλαγμα το τουρκολιβυκό σύμφωνο και την υλοποίησή του. Σε αυτό το κάδρο, η ελληνική εξωτερική πολιτική επιχειρεί να... αναδείξει με κάθε τρόπο την απονομιμοποιημένη κατάσταση της λιβυκής κυβέρνησης και το κάνει, τόσο μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο ξεκαθάρισε στον Ντμπειμπά ότι δεν έχει κανένα δικαίωμα να δεσμεύει μακροπρόθεσμα τη χώρα του, όσο και επί του εδάφους.

Το μήνυμα της Αθήνας είναι ότι βρίσκεται εκεί και θα είναι παρούσα ακόμη περισσότερο την επόμενη ημέρα, μετά τις εκλογές, που πρέπει να επισπευθούν και τις οποίες η κυβέρνηση Ντμειμπά παραπέμπει συνεχώς στις καλένδες γιατί θέλει να παραμείνει στην εξουσία και γιατί αυτή είναι η στρατηγική της Άγκυρας.

Το ταξίδι Δένδια είχε τη λογική να σταλεί ένα μήνυμα πως αυτή η κυβέρνηση δεν έχει καμία νομιμοποίηση απέναντι στην Ελλάδα, ωστόσο παρά τα ανοίγματα της ελληνικής διπλωματίας, παρ’ ότι έχουμε δεχθεί τη λίβυα ΥΠΕΞ στην Αθήνα, αναδεικνείεται περίτρανα για μια ακόμη φορά πως η Τρίπολη είναι πιόνι των τουρκικών συμφερόντων.

Η παγίδα που επιχειρήθηκε να στηθεί χθες είχε στόχο, έστω και με μια χειραψία, με μερικά φωτογραφικά στιγμιότυπα, να ενισχυθεί η νομιμοποίηση του καθεστώτος, με το σκεπτικό ότι ακόμη και ο έλληνας ΥΠΕΞ δεν μπορεί να επισκεφθεί την Τρίπολη, χωρίς να συναντήσει την λιβυκή κυβέρνηση.
Δεν υπάρχει δεύτερη ανάγνωση. Ούτε υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αν δεν επρόκειτο για ένα σχέδιο της Άγκυρας, είχε σίγουρα τις ευλογίες της.

Συμπερασματικά, η προσωρινή κυβέρνηση της Τρίπολης οδηγεί τα πράγματα σε ακόμη μεγαλύτερη ρήξη με την Αθήνα. Και τις επόμενες ημέρες, σε συνέχεια του διπλωματικού επεισοδίου δεν αποκλείεται να δούμε μια οξεία αντίδραση από την Τρίπολη για τις αδειοδοτήσεις νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης. 
Εδώ και δέκα ημέρες, από τότε που ο έλληνας πρωθυπουργός εξήγγειλε την έναρξη των ερευνών στην Κρήτη, έχει υπάρξει μια εκκωφαντική σιωπή από λιβυκής πλευράς, ωστόσο δεν αποκλείεται το επόμενο βήμα, μετά το διπλωματικό επεισόδιο, να είναι κλιμάκωση.
Σε συνέχεια της ανάκλησης του λίβυου επιτετραμένου, γεγονός που σημαίνει ότι οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Τρίπολης και Αθήνας βρίσκονται πλέον στο ναδίρ, μπορεί να δούμε μια επίσημη διαμαρτυρία και αμφισβήτηση των αδειοδοτήσεων στις θάλασσες της Κρήτης. Κατά πόσο αυτό, θα οδηγήσει σε μεταγενέστερο χρόνο και σε αντίδραση στο πεδίο, δηλαδή σε ακόμη μεγαλύτερη ρήξη, μένει να το δούμε.

Όσον αφορά την Αθήνα, ο στόχος παραμένει ο ίδιος. Ο μεγάλος κίνδυνος για την Ελλάδα ήταν και παραμένει να εκλεγεί μια κυβέρνηση στην Λιβύη που να υποστηρίζει και εκείνη το τουρκολιβυκό σύμφωνο. Η πρωτοβουλία της Αθήνας από εδώ και πέρα πρέπει να είναι να επισπευθούν οι εκλογές και να υπάρξουν παράγοντες στη Λιβύη, οι οποίοι την επόμενη ημέρα θα υποστηρίξουν ότι το τουρκολιβυκό σύμφωνο είναι εντελώς άκυρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: