Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022

«Διέγραψε» τη Φωτίου, την πάτησε από τον Τσακαλώτο

Φύλλο συκής στη … «διαγραφή» της Θεανώς Φωτίου από την κοινοβουλευτική εμπροσθοφυλακή, βρήκε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, την επαύριον της εσωκομματικής «φουρτούνας» που προκάλεσε με την παρέμβαση της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των παρακολουθήσεων. 
Η απουσία της κας Φωτίου από την Ολομέλεια εκτός από ακόμη μια πολιτική ασίστ στην πλειοψηφία και στον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη, συνοδεύεται και από πλούσιο παρασκήνιο.
Η διατύπωση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία παραδέχτηκε... ούτε λίγο - ούτε πολύ ότι ο λόγος που οι ολιγάρχες χτυπούν την κυβέρνηση με τα σκάνδαλα είναι γιατί δεν είναι ευχαριστημένοι από τη μοιρασιά του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, προκάλεσε συναγερμό: 
«…όσα βλέπουμε αυτές τις μέρες με τους επιχειρηματίες, οι οποίοι μπορεί να μην είναι ευχαριστημένοι ακριβώς στο πώς μοιράσατε το χρήμα και σήμερα αποκαλύπτουν τα σκάνδαλα ένα παρά ένα στις υποκλοπές, διότι ακριβώς είσαστε οι άνθρωποι που το θέμα των υποκλοπών συνδέεται ευθέως με το πού πάνε τα 72 δισ του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του ΕΣΠΑ;», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρώην υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα.

Γιατί δεν ήρθε σήμερα να εξηγήσει τη θέση της; Γιατί την κρύψατε; 
Στο νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της προσβασιμότητας για τα ΑμεΑ λείπει η αρμόδια υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ για τα ΑμεΑ; 
Τους έντονους ψιθύρους στους διαδρόμους της Βουλής διαδέχτηκε και η έντονη αντίδραση από τα υψηλά κλιμάκια της Κουμουνδούρου, που τα … «έψαλαν» στη βουλευτή της Β’ Αθήνας.

Μετά τις οργισμένες υποδείξεις η πρώην υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα αναγκάστηκε σε μια διευκρινιστική δήλωση για να περιοριστεί η ζημιά που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ, σε θέση άμυνας ενώ μέχρι πρότινος επιτίθετο στην κυβέρνηση. Δεν απομείωσε όμως την πολιτική πίεση που προκαλούν τα αναπάντητα ερωτήματα για την απουσία της Θεανώς Φωτίου. Επί παραδείγματι γιατί δεν παρουσιάστηκε για να εξηγήσει τη θέση της και εάν δεν κρύβεται πως εξηγείται ότι στο νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της προσβασιμότητας για τα ΑμεΑ λείπει η αρμόδια υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ για τα ΑμεΑ.

Η Κουμουνδούρου ταυτόχρονα επιχειρούσε να σώσει τα προσχήματα και από την τοποθέτηση Μαντζουράνη, με τον έμπειρο νομικό να πραγματοποιεί νέα δημόσια εμφάνιση, όμως φαίνεται ότι για ακόμη μια φορά λογάριαζε χωρίς τους «53». Η παρουσία άλλωστε του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Ολομέλεια και οι θέσεις που εξέφρασε, έδωσαν περισσότερες λαβές στις γαλάζιες επικρίσεις, ότι το αντιπολιτευτικό αφήγημα για τις παρακολουθήσεις, μοιάζει με ένα «πουλόβερ» που ξηλώνεται από τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ - όπως κατηγορήθηκε - επιχείρησε με την… «διαγραφή» της Θεανώς Φωτίου να μην φανεί η πραγματικότητα αλλά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όχι μόνο δεν πρόσφερε αλλά τράβηξε το πολιτικό «σωσίβιο» που αναζητούσε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Grosso modo, όπως διαγνώστηκε για λογαριασμό της πλειοψηφίας από τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη, ο επικεφαλής των «53» επανέλαβε τις ίδιες θέσεις με τη Θεανώ Φωτίου 
«..η ακρίβεια φέρνει στην επιφάνεια μια ολόκληρη διακυβέρνηση, και οικονομική και πολιτική, γιατί αυτό είναι που αναδεικνύουν οι παρακολουθήσεις. Το πρόβλημα με τις παρακολουθήσεις είναι πρωτίστως πρόβλημα δημοκρατίας και διαφάνειας, αλλά και οικονομικής διακυβέρνησης της χώρας, είναι το πώς εννοείτε εσείς ότι πρέπει να ξοδευτεί το δημόσιο χρήμα».

Σε αντίθεση με την περίπτωση της κας Φωτίου, η Κουμουνδούρου δεν υποχρέωσε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο σε διευκρινιστική δήλωση. Αντίθετα επιχειρούσε να εμφανίζει ότι οι αμφότερες οι παρεμβάσεις κινούνταν εντός της κομματικής γραμμής.

Οι δε, επεξηγηματικές αναφορές ότι το θέμα των υποκλοπών είχε θαφτεί από την κυβέρνηση και τα οικονομικά συμφέροντα που τη στήριζαν, ερμηνεύονταν από έμπειρες πηγές ως μια ξεκάθαρη προσπάθεια να αποτινάξει η Κουμουνδούρου τη ρετσινιά της ταύτισης με τη διαπλοκή.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια: