Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022

Νέο «χαστούκι» στην Τουρκία από τις ΗΠΑ: 22 Αμερικανοί βουλευτές πιέζουν να μη δοθούν τα F-16 στους Τούρκους

Αντίθετοι με την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία είναι 22 Αμερικανοί βουλευτές. 
Οι Αμερικανοί βουλευτές συνεχίζουν τις πιέσεις προκειμένου να υιοθετηθεί τροπολογία, η οποία θα διασφαλίζει ότι τα αμερικανικά μαχητικά F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για την παραβίαση της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας.
Με επιστολή προς την ηγεσία της Επιτροπής Αμυντικών Υποθέσεων στη Βουλή και στη Γερουσία 22 βουλευτές ζητούν να διατηρηθεί ο περιορισμός στη δυνατότητα της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν να πουλήσει αεροσκάφη F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία.
Η επιστολή των Αμερικανών βουλευτών:
«Σε μια στιγμή που πρέπει να προωθήσουμε την ενότητα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα αμερικανικά όπλα δεν χρησιμοποιούνται για πολεμικές ενέργειες εντός συμμαχίας. Η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει τον υπάρχοντα στόλο της από F-16 για να παραβιάσει επανειλημμένα την κυριαρχία και τον εδαφικό εναέριο χώρο της Ελλάδας, υπονομεύοντας την ενότητα εντός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ»
Πάντως, ο Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη Σύνοδο των G20 και τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο, εξέφρασε την ελπίδα του ότι μπορεί να υπάρξει θετική κατάληξη στο θέμα των F-16.
Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «η δουλειά είναι εντελώς στα χέρια του, είναι ευαίσθητος σε αυτό» για το θέμα των F-16. «Θα συνεχίσουμε τις σχέσεις μας σε αυτό το θέμα. Εδώ, παρακολουθώντας στενά αυτή τη διαδικασία των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνάς μας, ελπίζω ότι θα επιλύσουμε το ζήτημα των F-16 σε σύντομο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε.
Επίσης, υποστήριξε ότι στις συναντήσεις που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο και την Ιταλίδα πρωθυπουργό συζήτησαν την προμήθεια της Τουρκίας με πυραύλους SAMP, που όμως του επισήμαναν ότι υπάρχουν «τεχνικά προβλήματα». Ωστόσο, στο εσωτερικό δέχεται τα πυρά της αντιπολίτευσης για την αλλοπρόσαλλη εξωτερική πολιτική με τις κατηγορίες προς τις Ηνωμένες Πολιτείες για τρομοκρατία.
«Απευθύνομαι στον κ. Ερντογάν και στους συνεργάτες του. Ας συμμαζέψουν τα μυαλά τους. Δεν κυβερνάτε τσίρκο, αλλά κυβερνάτε κράτος, κράτος!», δήλωσε πρόεδρος του «Καλού Κόμματος», Μεράλ Ακσενέρ.

«Του Μπάιντεν δεν του κοστίζει τίποτα να δίνει φρούδες ελπίδες στον Ερντογάν για τα F-16. Η απόφαση θα παρθεί από τον Μενέντεζ, που είναι πλέον πιο ισχυρός στη Γερουσία. Ούτε θα κάνει το χατίρι του Μπάιντεν ακόμα κι αν τον πίεζε, που δεν τον πιέζει», σχολίασε στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Δημήτρης Καιρίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: