Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022

2,415 δις € η έκτακτη “φορολόγηση” υπερεσόδων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας. Χρηματοδότησε τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος

Υπερέσοδα της τάξης των 2,415 δισ. ευρώ προέκυψαν στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού το διάστημα από 8 Ιουλίου που τέθηκε για πρώτη φορά σε εφαρμογή ο μηχανισμός ανάκτησης έως και τις 17 Νοεμβρίου.
Εάν δεν υπήρχε ο μηχανισμός αυτός, η επιβολή δηλαδή πλαφόν αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής ανά τεχνολογία (ΑΠΕ, υδροηλεκτρικά, λιγνίτης, φυσικό αέριο), οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας και εισαγωγείς θα έβαζαν συνολικά στα ταμεία τους το διάστημα από 8 Ιουλίου έως και 17 Νοεμβρίου 7,485 δις €...
Στα ταμεία των ηλεκτροπαραγωγών μπήκαν τελικά 5,070 δισ. ευρώ, αφού τα 2,415 δισ. κατευθύνθηκαν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.
  • Αυτό επιβεβαιώνει την ορθότητα και την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού που καθιέρωσε η κυβέρνηση από τον Ιούλιο και που αποτελεί τη βασική πηγή χρηματοδότησης του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, μέσω του οποίου χρηματοδοτούνται οι επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Υπερέσοδα: το 32,26% των συνολικών εσόδων της αγοράς

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής, το ποσό αντιστοιχεί στο 32,26% των συνολικών εσόδων της αγοράς με βάση την οριακή τιμή συστήματος, που καθορίζεται από τις οριακές μονάδες του ακριβού φυσικού αερίου.
Τα αναλυτικά στοιχεία που κοινοποίησε η ΡΑΕ για τα έσοδα της χονδρεμπορικής αγοράς ανά ώρα και ανά ημέρα είναι ενδεικτικά της παραγωγής υπερεσόδων για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, που αποζημιώνονται βάσει του ευρωπαϊκού μοντέλου target model, με βάση την ακριβότερη μεγαβατώρα που μπαίνει στο σύστημα για την κάλυψη της ζήτησης.

Εάν δεν υπήρχε ο μηχανισμός ανάκτησης υπερεσόδων, η επιβολή δηλαδή πλαφόν αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής ανά τεχνολογία (ΑΠΕ, υδροηλεκτρικά, λιγνίτης, φυσικό αέριο), οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας και εισαγωγείς θα έβαζαν συνολικά στα ταμεία τους το διάστημα από 8 Ιουλίου έως και 17 Νοεμβρίου 7,485 δισ. ευρώ. Το ποσό προκύπτει από την εκκαθάριση της αγοράς βάσει της οριακής τιμής συστήματος, που διαμορφώθηκε μεσοσταθμικά στα 339,84 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Λόγω του πλαφόν στα ωριαία έσοδα, αποζημιώθηκαν στην τιμή των 228,69 ευρώ ανά μεγαβατώρα και η διαφορά, δηλαδή 111,15 ευρώ ανά μεγαβατώρα παρακρατήθηκε, με αποτέλεσμα πάνω από το ένα τρίτο των εσόδων να κατευθυνθεί στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. 
Στα ταμεία των ηλεκτροπαραγωγών μπήκαν τελικά 5,070 δισ. ευρώ, αφού τα 2,415 δισ. κατευθύνθηκαν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: