Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

Η τακτική της πρώτης κάλπης, οι δημοσκοπήσεις και η αυτοδυναμία

Δεν αποτελεί είδηση ότι οι δύο τελευταίες εβδομάδες αποτελούν την πιο δύσκολη ίσως περίοδο για τo κυβερνών κόμμα από τις εκλογές του 2019. 
Το ζήτημα των παρακολουθήσεων, οι λίστες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και το κλίμα που δημιουργείται γύρω από τη λειτουργία της κυβέρνησης έχουν προκαλέσει συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Είναι η πρώτη φορά που η ΝΔ δέχεται τόσο σφοδρή επίθεση, στοιχείο που επαναπροσδιορίζει μοιραία τη «γαλάζια» στρατηγική στους μήνες που ακολουθούν μέχρι τις εθνικές κάλπες...

Στο πλαίσιο αυτό στο πρωθυπουργικό γραφείο ετοιμάζονται για μία εκλογική μάχη με έντονο το ζητούμενο της αυτοδυναμίας.
Μέρα με τη μέρα μάλιστα το κυβερνών κόμμα μοιάζει να «αποσύρει» το αφήγημα περί διπλών εκλογών και πλέον αυτό που επισημαίνεται είναι η ανάγκη για «καθαρή» επικράτηση στις πρώτες κάλπες.
Αν λοιπόν η ΝΔ πάρει ένα σημαντικό ποσοστό την πρώτη Κυριακή με σημαντική διαφορά από το δεύτερο, στις δεύτερες κάλπες το στοίχημα του 151 γίνεται πιο εύκολο. Σε αντίθεση περίπτωση η εκλογική συνεργασία είναι μονόδρομος.
«Στόχος οι πρώτες εκλογές, όχι στη χαλαρή ψήφο» είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πολιτική επιτροπή της ΝΔ δίνοντας το στίγμα της τακτικής που θα ακολουθήσει το προσεχές διάστημα.
Ο πρωθυπουργός μιλώντας ενώπιον ενός κομματικού ακροατηρίου έκανε σαφές ότι για τη ΝΔ δεν υπάρχει κάτι άλλο από την αυτοδυναμία στις προσεχείς εκλογές, παρουσιάζοντας μάλιστα και το βασικό δίλημμα που θα θέσει στους πολίτες: «Θα προχωρήσουμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω;», αναρωτήθηκε καλώντας ευθέως την κοινωνία να συγκρίνει τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του με εκείνα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η τακτική αυτή ανάδειξης της πρώτης κάλπης και όχι των διπλών εκλογών δεν αποτελεί τυχαία επιλογή για τον κ. Μητσοτάκη. Στο πρωθυπουργικό γραφείο καταγράφεται η εκτίμηση ότι παρά τη φθορά που έχει υποστεί η κυβέρνηση από το θέμα των παρακολουθήσεων, το ποσοστό στις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που διενεργεί το Μέγαρο Μαξίμου δεν παρουσιάζει σημαντική κάμψη. Στοιχείο που εφόσον επαληθευθεί στην πρώτη κάλπη, η αυτοδυναμία στη δεύτερη θα έρθει πιο εύκολα.
Πιο συγκεκριμένα στο Μέγαρο Μαξίμου η εικόνα που υπάρχει ότι η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου βρίσκεται μεταξύ 32%-33% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 25%-26%. Το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ ακολουθεί με περίπου 11% καταγράφοντας μια σταθερότητα στην περιοχή πάνω από το 10%.
Με ένα τέτοιο ποσοστό και ίσως λίγο αυξημένο, στο κυβερνητικό στρατόπεδο πιστεύουν ότι στην επαναληπτική κάλπη το 151 μπορεί να συμβεί.

Για το λόγο αυτό, όπως φάνηκε και στην πολιτική επιτροπή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει το βάρος του στην κάλπη της απλής αναλογικής θέλοντας να κατοχυρώσει μια καλή θέση εκκίνησης ενόψει της κάλπης που θα ακολουθήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: