Πέμπτη 29 Απριλίου 2021

Όταν η αξιωματική αντιπολίτευση γίνεται βαρίδι για τη χώρα

Όταν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυαν την Άνοιξη του 2020 επιθέσεις κατά των ειδικών λοιμωξιωλόγων βάζοντας στο στόχαστρο τον Σωτήρη Τσιόδρα, ο Αλ. Τσίπρας μιλούσε για μεμονωμένα περιστατικά.
Στη συνέχεια ο ίδιος και το κόμμα πήραν τη σκυτάλη φτάνοντας στο σημείο να χαρακτηρίζουν τους ειδικούς ως «εργαλεία» που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση. 
Σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση και ο επικεφαλής της στοχοποιούν τα εμβόλια και φτάνουν στο σημείο να υπονομεύσουν συνολικά τη χώρα...
Πώς αλλιώς να εκληφθεί η αναφορά για «ξεστοκάρισμα» εμβολίων την ώρα που μέσα σε ελάχιστα 24ωρα τα ραντεβού για εμβολιασμό στις ηλικίες 30 - 39 ετών ξεπέρασαν τα 200.000, δείχνοντας ότι χιλιάδες νέοι ανταποκρίνονται θετικά στη συνολική προσπάθεια;

Ο Αλέξης Τσίπρας υποσχόταν το 2014 και το 2015 σκίσιμο των μνημονίων.
Σήμερα επιχειρεί μέσα από τις πράξεις και τις παραλείψεις του ιδίου και των συντρόφων – αγωνιστών της Κουμουνδούρου να σχίσει τη νέα σελίδα που επιχειρεί να γράψει η χώρα μέσα από την διαχείριση και εν τέλει αντιμετώπιση, της πανδημίας που πλήττει όχι μόνο την οικονομία αλλά την κοινωνία συνολικά.
Η επένδυση στην καταστροφολογία δεν έχει όρια και μπροστά στο άγχος που προκαλούν οι αρνητικές δημοσκοπήσεις η κατάσταση οδηγείται σε ακραίες εκφάνσεις μιας αντιπολίτευσης που αφενός επιχειρεί το διχασμό αφετέρου την ένταση σε κοινωνικό επίπεδο.

Το ζήτημα δεν είναι κατά πόσο γίνεται πιστευτός ή όχι ο Αλέξης Τσίπρας. Το ζήτημα είναι ότι εκπροσωπεί την αξιωματική αντιπολίτευση ο ρόλος της οποίας δεν είναι η κινηματική διαμαρτυρία και ο πετροπόλεμος αλλά η εποικοδομητική κριτική, η κατάθεση προτάσεων και ο έλεγχος της κυβέρνησης προκειμένου να υλοποιήσει το έργο της και να μην παρεκκλίνει των δεσμεύσεών της.

Όταν το μικροκομματικό συμφέρον υπερισχύει, και μάλιστα σε μια περίοδο κρίσης που ξεκινά από την δημόσια υγεία και φτάνει στην οικονομία (την πραγματική οικονομία και την τσέπη του κάθε ένα πολίτη χωριστά) η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να εκτελέσει το έργο που της ανέθεσαν οι πολίτες

Και όταν ο αρχηγός της ασχολείται με το προσωπικό του πολιτικό μέλλον και αντιδρά σπασμωδικά βλέποντας τις δημοσκοπήσεις και τα άκρως αρνητικά ποσοστά για τον ίδιο, το ζήτημα δεν είναι αν αποτελεί βαρίδι ο ίδιος ή το κόμμα του στην περαιτέρω πορεία του, αλλά αν και κατά πόσο αποτελεί πρόβλημα για την πορεία της χώρας.

Η αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε «ξεστοκάρισμα» την ημέρα που τα ραντεβού για εμβολιασμό στις ηλικίες 30 - 39 ετών κατέγραφαν ρεκόρ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια λάθος λέξη αν δεν είχαν προηγηθεί ανοίκειες επιθέσεις τόσο στην προσπάθεια της κυβέρνησης να προωθήσει το μοναδικό μέτρο που οδηγεί σε χτίσιμο ενός τείχους ανοσίας όσο και στους επιστήμονες που απαρτίζουν την επιτροπή των ειδικών στις εισηγήσεις των οποίων στηρίζονται και οι αποφάσεις για τα μέτρα που λαμβάνονται.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως η κυβέρνηση «ξεστοκάρει» εμβόλια. Ότι δηλαδή δίνει στους νέους τα εμβόλια που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί και τα οποία έχουν βρεθεί στο επίκεντρο διαμάχης, με τους ειδικούς όμως να δηλώνουν ότι δεν βλάπτουν την υγεία ενώ οι παρενέργειες είναι αμελητέες εν σχέσει με το όφελος. Ο ΕΜΑ, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός έχει εγκρίνει το εμβόλια της AstraZeneca καθορίζοντας και τις παραμέτρους χρήσης του

Ουδείς επιστήμονας και ουδείς πολιτικός τουλάχιστον επισήμως και σε προσωπικό επίπεδο δεν έχει βγει να θέσει με ανάλογο τρόπο υπό αμφισβήτηση τη διαδικασία και το ίδιο το εμβόλιο. Αυτό δεν εμπόδισε τον Αλέξη Τσίπρα να εμφανιστεί και να επιρρίπτει εμμέσως πλην σαφώς μια κατηγορία περί «ξεστοκαρίσματος».

Είναι πλέον εμφανές πως η καταστροφολογία είναι μονόδρομος. Και αυτό το διαπιστώνουν όλο και περισσότεροι πολίτες, τουλάχιστον αυτοί που δεν έχουν παρωπίδες παρότι έδωσαν την ψήφος τους στη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση τον Ιούλιο του 2019.

Τον Νοέμβριο του 2020 ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορούσε την κυβέρνηση για εμπόριο ελπίδας αναφορικά με την προετοιμασία που γινόταν ώστε η χώρα να είναι έτοιμη να διαχειριστεί τη διάθεση και τη χορήγησή του στους πολίτες.

Ο ίδιος εμβολιάστηκε χωρίς κάμερες προτιμώντας να μη συμμετάσχει ενεργά στην απόφαση να σταλεί μήνυμα μέσα από τον εμβολιασμό των πολιτικών αρχηγών την πρώτη ημέρα που το «εμπόριο ελπίδας» έγινε πραγματικότητα.

Τον Ιανουάριο του 2021 ζητούσε τις πατέντες των εμβολίων εγκαλώντας την κυβέρνηση τη στιγμή που είναι δεδομένο ότι ακόμη και αν υπήρξε αυτή η δυνατότητα τουλάχιστον η χώρα μας δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε ένα εγχείρημα αναφορικά με την παρασκευή εμβολίων.

Τους μήνες που ακολούθησαν το βάρος δόθηκε σε επιθέσεις αναφορικά με τις ποσότητες των εμβολίων που διατίθενται προς τη χώρα μας ενώ έφτασε στο σημείο να εγκαλεί την κυβέρνηση διότι δεν προμηθεύεται το εμβόλιο Sputniκ που η ΕΕ και ειδικά ο ΕΜΑ δεν το έχουν εγκρίνει.

Η χθεσινή τοποθέτηση ήρθε να προστεθεί σε ένα αντιπολιτευτικό γαϊτανάκι που βασίζεται στην πανδημία και τις δυσμενείς επιπτώσεις της αποτελώντας το επιστέγασμα της «πολάκειας» λογικής που τον Μάρτιο του 2020 έκανε λόγο για το «μετά θα λογαριαστούμε» που όμως μετατράπηκε σε ένα «εδώ και τώρα» καταστροφολογίας, fake news και αντιδράσεων έναντι όλων των μέτρων που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Ταυτόχρονα με την καταστροφολογία και την κορονοκαπηλεία ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκουν πάση θυσία να δημιουργήσουν συνθήκες οργής και αγανάκτησης ώστε να αξιοποιήσουν μικροκομματικά και μικροπολιτικά την κόπωση των πολιτών και την αντίδραση που προκαλεί σε όλες τις ηλικίες η παρατεταμένη χρήση περιορισμών και αρνητικών μέτρων.

Τα «επεισόδια» του σήριαλ «η επιστροφή των αγανακτισμένων» πολλά και γνωστά. Ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε όλες τις κινητοποιήσεις που επιχειρήθηκαν υποδαυλίζοντας τις περισσότερες εξ αυτών. Από τις πορείες «φοιτητών» και «μαθητών» για το νομοσχέδιο μέχρι τα συλλαλητήρια για τον «απεργό πείνας» αρχιεκτελεστή της 17Ν κατηγορώντας μάλιστα την κυβέρνηση ότι τον εκδικείται καταπατώντας το κατά Κουφοντίνα, κράτος δικαίου.

Επιστέγασμα της τακτικής του διχασμού η πρόσφατη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα σύμφωνα με την οποία «χάνουμε το φετινό Πάσχα» εξ αιτίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η επιλογή να δοθεί πολιτική ομπρέλα σε κινητοποιήσεις που στήνουν οι συντεχνίες και οι επαγγελματίες συνδικαλιστές είναι το επόμενο βήμα. Η «μάχη των μαχών» αποτελεί ένα ακόμη επεισόδιο της λογικής του ΣΥΡΙΖΑ που περιχαρακώνεται ελλείψει προτάσεων και προγραμματικών θέσεων γύρω από την «πάλη των τάξεων» και το «δίκιο του εργάτη» με αφορμή τα εργασιακά.

Στόχος πέραν της δημιουργίας νεοαγανακτισμένων και συνθηκών ανάλογων με αυτών του παρελθόντος παραμένει και η ίδια η οικονομία. Η αναταραχή, η ένταση συμβάλλουν στη δημιουργία μιας αρνητικής για τη χώρα εικόνας και αυτό την ώρα που επιδιώκεται η εισροή κεφαλαίων και οι επενδύσεις.

Τίποτα δεν είναι τυχαίο άλλωστε έχει επαναληφθεί στο παρελθόν όταν προσωπικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιούσε, εν μέσω ταραχών, υποψήφιους επενδυτές πως αν επιλέξουν Ελλάδα θα χάσουν τα λεφτά τους.

Η κυβέρνηση οφείλει να αδράξει την μοναδική ευκαιρία που δίδεται για να αλλάξει την εικόνα της χώρας μετατρέποντας την κρίση σε ανάταξη και ανάπτυξη της οικονομίας με την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής που επλήγη σημαντικά από ένα εξωγενή και απρόβλεπτο εχθρό. Και από αυτό θα κριθεί. Θα κριθεί όμως και η αντιπολίτευση, ειδικά η αξιωματική κυρίως δε ο επικεφαλής της, ο οποίος χαράσσει και το δρόμο που ακολουθείται...



Σχόλιο: 
Νομίζω ότι το "έστω και με AstraZeneka" που προηγήθηκε ήταν το ζουμί. Το άλλο μπορούσε κάπως να το μπαλλώσει, το "έστω", δεν μπαλλώνεται με τίποτα. Δείχνει ΔΟΛΟ..!


Δεν υπάρχουν σχόλια: