Κυριακή 25 Απριλίου 2021

Tα μηνύματα της Standard & Poors: Εκρηκτική ανάπτυξη 10% ακόμη και χωρίς ρεκόρ στον τουρισμό

Αν οι ελληνικές κυβερνήσεις εφαρμόζουν πολιτικές που μεταρρυθμίζουν και εκσυγχρονίζουν την ελληνική οικονομία, οι οποίες παράλληλα οδηγούν σε ενίσχυση των αναπτυξιακών προοπτικών και μεσο-μακροπρόθεσμα σε μείωση του δημόσιου χρέους ως προς το ΑΕΠ, τότε θα βλέπετε αναβαθμίσεις ακόμα και εν καιρώ πανδημίας, ακόμα και σε περιόδους χωρίς ρεκόρ τουριστικών εσόδων.
Αυτό είναι το καίριο μήνυμα που έστειλε το βράδυ της Παρασκευής ο μεγαλύτερος οίκος αξιολόγησης στον κόσμο, S&P, με την απόφαση-έκπληξη να αναβαθμίσει το... ελληνικό αξιόχρεο.
Μάλιστα, η S&P δηλώνει τόσο αισιόδοξη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας που δίνει θετικές προοπτικές, κάτι που στη γλώσσα των οίκων αξιολόγησης σημαίνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στον προθάλαμο μιας νέας αναβάθμισης, η οποία θα φέρει το ελληνικό αξιόχρεο μια ανάσα από την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα.

Το σημαντικότερο ίσως είναι ότι επιβεβαιώνει τις προβλέψεις της ΤτΕ
που σχετίζονται με την αξιοποίηση των πόρων των Ταμείου Ανάκαμψης και την ευρύτερη εφαρμογή του σχεδίου «Ελλάδα 2.0», προβλέποντας εκτίναξη του ΑΕΠ κατά 30% τα επόμενα χρόνια, από τα 166 δις. ευρώ το 2020, στα 214 δις. το 2024.
Εδώ να σημειώσουμε ότι στην παρούσα συγκυρία και τουλάχιστον έως την άνοιξη του 2022, οι ελληνικοί τίτλοι αντιμετωπίζονται από την επενδυτική κοινότητα σαν να έχουν το «investment grade» γιατί συμμετέχουν στο QE Πανδημίας – το γνωστό PEPP. Γι’ αυτό το λόγο τα επιτόκια δανεισμού της χώρας είναι στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Ας επιστρέψουμε όμως στα μηνύματα της S&P. 

«Αναβαθμίζουμε την αξιολόγηση της Ελλάδας γιατί αναμένουμε ότι οι κυβερνητικές πολιτικές θα επιταχύνουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική εξυγίανση, παγιώνοντας την πτωτική πορεία του δημόσιου χρέους ως προς το ΑΕΠ», αναφέρει χαρακτηριστικά ο οίκος και προσθέτει: «Πιστεύουμε ότι αν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά, μπορούν να επιταχύνουν κατά πολύ τις βελτιώσεις που χρειάζεται η οικονομία και να συμβάλλουν στην επίτευξη υψηλότερης ανάπτυξης».
Η κίνηση της S&P λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις αν δούμε τι έλεγε πριν λίγους μήνες και ποιες προϋποθέσεις θέτει για να προχωρήσει σε νέα αναβάθμιση.
Στο τέλος του 2020, ο αμερικανικός οίκος εκτιμούσε για το 2021 ότι παγκοσμίως θα υπάρξουν περισσότερες υποβαθμίσεις κρατών και επιχειρήσεων σε σύγκριση με το καταστροφικό περασμένο έτος. Τότε γράφαμε ότι η Ελλάδα ενδέχεται να αποτελέσει μία από τις εξαιρέσεις του κανόνα, διότι οι μεγάλες της αδυναμίες, όπως η εξάρτηση από τον τουρισμό και το γεγονός ότι προέρχεται από πολυετή οικονομική κρίση, δεν αποκλείεται να εξελιχθούν σε παράγοντες επιτάχυνσης της ανάκαμψης.

Δυστυχώς, οι οιωνοί για τον τουρισμό δεν είναι τόσο ευνοϊκοί όσο θα θέλαμε καθώς οι εμβολιασμοί καθυστέρησαν κατά 2-3 μήνες στην Ευρώπη, παρ’ όλα αυτά η S&P προβλέπει σωρευτική ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ άνω του 10% στη διετία 2021-2022, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου που έχει παρουσιάσει και θα διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Είναι επίσης εντυπωσιακό ότι η S&P εκτιμά πως η Ελλάδα θα ξεπεράσει σε ανάπτυξη τον μέσο όρο της Ευρώπης – ακόμα και σε όρους κατά κεφαλήν ΑΕΠ - την επόμενη τριετία, παρά το γεγονός ότι τα τουριστικά έσοδα δεν θα επανέλθουν στα επίπεδα του 2019 πριν το 2024-25.

Τι…βρίσκει, λοιπόν, η S&P στην περίπτωση της Ελλάδας και την αναβαθμίζει, από τη στιγμή που η χώρα μας διαθέτει το δεύτερο υψηλότερο χρέος στον κόσμο, μία οικονομία απόλυτα εξαρτημένη από τον τουρισμό και η οποία δεν έχει δείξει στο παρελθόν ικανότητα επίτευξης εντυπωσιακών ρυθμών ανάπτυξης;

Σύμφωνα με την S&P:

1. Η Ελλάδα έχει ευνοϊκή δομή χρέους. Το κόστος εξυπηρέτησης το 1,3% είναι, παρά τον μεγάλο όγκο χρέους, σημαντικά χαμηλότερο από το μέσο όρο των χωρών που έχουν αξιολόγηση «BB».
2. Οι μειώσεις φόρων και τα υπόλοιπα μέτρα που εφάρμοσε η κυβέρνηση συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάκαμψη της ζήτησης (αν το πακέτο στήριξης ήταν μικρότερο, θα είχαμε μεγαλύτερη ύφεση και πολλές επιχειρήσεις θα αναγκάζονταν να βάλουν λουκέτο).
3. Φαίνεται πως αυξάνεται σημαντικά η ορατότητα αναφορικά με την επίλυση του ζητήματος των κόκκινων δανείων μετά από πολλά χρόνια προσπαθειών καθώς αναμένεται ο Ηρακλής ΙΙ, ενώ μπορεί να εφαρμοστεί και η πρόταση της ΤτΕ.
4. Παρά την ύφεση η Ελλάδα διαθέτει σημαντικά αποθέματα ρευστότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: