Τετάρτη 28 Απριλίου 2021

Σύντροφοι, καλά κρασά

Οι αντοχές αυτής της κυβέρνησης εκπλήσσουν ακόμα και τους φίλους της. 
Δεν διαχειρίζεται απλώς μια φυσική καταστροφή ή ένα έκτακτο γεγονός. Σε αυτές τις περιπτώσεις που έχουν μικρή χρονική διάρκεια, εφ' όσον γίνουν κάποιες κινήσεις, σαφώς ορισμένες, τότε οι πολίτες συσπειρώνονται γύρω από την κυβέρνησή τους για να αντιμετωπιστεί το έκτακτο συμβάν. Τα παραδείγματα πολλά.
Η σημερινή κυβέρνηση, επί ένα χρόνο, παλεύει με μια πρωτόγνωρη κατάσταση... που ταλαιπωρεί όλο τον πλανήτη. 
Σε αυτήν την διαχείριση έχουν γίνει λάθη, έχει προκληθεί οικονομική ζημία σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες και έχει ανατραπεί η κοινωνική ζωή όλων μας. Και όλα αυτά συνεχώς, επί ένα χρόνο και κάτι παραπάνω.
Τι πιο φυσιολογικό να εμφανιζόταν στις διαθέσεις των πολιτών μια δυσαρέσκεια, μια απογοήτευση που να μεταφραζόταν σε ένα μετρήσιμο πολιτικό αποτέλεσμα. Να εμφανιζόταν μια φθορά της κυβέρνησης, η οποία στο κάτω κάτω σε λίγο κλείνει τον μισό χρόνο της θητείας της. 
Τι πιο φυσιολογικό ο ίδιος ο πρωθυπουργός να υφίστατο μια μείωση της δημοτικότητας του, λόγω της πολιτικής ευθύνης που, εξ αντικειμένου, υπέχει.
Κι όμως, τίποτα από αυτά δεν συνέβη. Και όχι μόνον αυτό. 
Εν μέσω αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης, οι δημοσκοπήσεις δεν καταγράφουν απλώς μια κυβερνητική αντοχή, αλλά σημειώνουν και ένα άνοιγμα της ψαλίδας από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Οι ερμηνείες αυτού του φαινομένου είναι πολλές και έχουν αναλυθεί πλειστάκις. Η πιο βασική όμως αιτία είναι πως οι πολίτες αναγνωρίζουν στην κυβέρνηση μια σοβαρότητα στον τρόπο που κυβερνά. Λάθη γίνονται, χωρίς να αμαυρώνουν την μεγάλη εικόνα. Μια κυβερνητική ομάδα αποφασίζει και εφαρμόζει τα όσα αποφάσισε, όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται κάτω από τις παρούσες συνθήκες, και πείθει γι' αυτό την πλειοψηφία των πολιτών.

Εδώ συμβαίνει το εξής παράδοξο φαινόμενο. 
Αυτές οι έκτακτες συνθήκες αντί να ενισχύσουν τον αντιπολιτευτικό λόγο -όπως θα ήταν φυσικό- τον έχουν καθηλώσει. 
Η ελληνική κυβέρνηση είναι από τις ελάχιστες στην Ευρώπη που δεν έχει καταβάλει πολιτικό τίμημα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. 
Απεναντίας, φθορά υφίσταται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και σαν να μην έφτανε αυτό, αυτή η κατάσταση προκαλεί σύγχυση και αμηχανία στην ηγετική ομάδα του. 
Όσο βλέπουν καθηλωμένα τα ποσοστά τους τόσο πιο πολύ αντιπολιτεύονται με τον ίδιο τρόπο που τους έχει οδηγήσει σε αυτήν την δυσάρεστη θέση. Έχοντας την ίδια συμπεριφορά προσδοκούν διαφορετικά, πιο ευνοϊκά, αποτελέσματα. Ο ορθός λόγος όμως εκδικείται.

Εδώ ανακύπτει ένα απλό ερώτημα. Καλά δεν το αντιλαμβάνονται αυτό; 
Δεν αντιλαμβάνονται πως πρέπει να αλλάξουν τακτική; 
Κάποιοι προφανώς δεν το αντιλαμβάνονται, γιατί έτσι σκέφτεται το μυαλό τους. Κάποιοι άλλοι το αντιλαμβάνονται, αλλά βρίσκονται «σε απορία περί του πρακτέου» και τα φορτώνουν όλα στα εκατομμύρια του Πέτσα. Αμετανόητοι, αναπαράγουν την ανοησία για τα «βοθροκάναλα της διαπλοκής» που τους οδήγησε σε τέσσερις συνεχόμενες εκλογικές ήττες το 2019.

Η πανδημία βρίσκεται σε φάση αργής αποδρομής, κυρίως λόγω των εμβολιασμών που έχουν οργανωθεί από το κυβερνητικό επιτελείο άψογα, και θα εισέλθουμε σταδιακά στη φάση της κανονικότητας.

Σε αυτήν τη νέα κατάσταση, με την κυβέρνηση να διαθέτει έναν πακτωλό χρημάτων και μια σημαντική δημοσκοπική διαφορά ασφαλείας, καλά «κρασά» σύντροφοι!

1 σχόλιο:

aik είπε...

Ξερω ενα καλο μαγαζι,να πας να αγορασεις μπουρνουζοπετσετες για τον Κουλη και τη παρεα του που αγωνιζονται και καταιδρωνουν.Κανε μου τη χαρη γιατι αγω σαμπως και δεν θα μπορεσω.