Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019

Του παίρνει το… κέντρο ο Μητσοτάκης, κυρίαρχος στο πολιτικό σκηνικό

Ο Αλέξης Τσίπρας χάνει το κέντρο και μένει με τον Γ. Ραγκούση και όσους «μάζεψε» μοιράζοντας θέσεις και υποψηφιότητες πριν φύγει από την καρέκλα της εξουσίας. 
Ο  Κυριάκος Μητσοτάκης 4 σχεδόν μήνες μετά τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου εμφανίζεται κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού, διεισδύοντας σε όλους τους πολικούς χώρους που εκφράζονται κοινοβουλευτικά. 
Το στοιχείο που επιβεβαιώνει την «κατάληψη» και του...
κέντρου είναι η εμπιστοσύνη που δείχνουν 8 στους 10 Έλληνες στο πρόσωπο του, όπως αυτή καταγράφεται και στη δημοσκόπηση που δημοσιεύει το σημερινό πρώτο θέμα.
Πέραν των ποσοστών και της διαφοράς στην ερώτηση σχετικά με την πρόθεσή ψήφου το βασικότερο σημείο και αυτής αλλά και όσων δημοσκοπήσεων προηγήθηκαν είναι η αποδοχή των κινήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη. 
Από τον τρόπο που στελέχωσε την κυβέρνησή του, (που και αρρυθμίες παρουσιάζει και ορισμένα πρώτα προβλήματα) μέχρι τις γρήγορες κινήσεις και την λήψη άμεσων αποφάσεων.
Και είναι ακριβώς αυτό το κλίμα, της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση και το παραγόμενο αλλά και σχεδιαζόμενο έργο, που μεταφέρεται στον τομέα της οικονομίας και το οποίο εκλαμβάνουν και οι αγορές αντιδρώντας ανάλογα. Τα ομόλογα που τείνουν να λάβουν μηδενικά επιτόκια, η αναβάθμιση της s&P ακόμη και αναβάθμιση της DBRS του ελληνικού outlook σε θετικό είναι δείγματα των αλλαγών που γίνονται.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι το κλίμα θα διατηρηθεί επ' αόριστον. Και στην πολιτική σκηνή το σταύρωσον από το ωσαννά δεν απέχει πολύ. Η ουσία όμως είναι ότι την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγει να θυμηθεί τον παλαιό ακραίο του εαυτό βάζοντας μπροστά τον Π. Πολάκη, τον Δ. Τζανακόπουλο, αλλά και τον Γ. Ραγκούση οι πολίτες του γυρνούν την πλάτη.
Ειδικά ο χώρος του κέντρου αλλά ακόμη και πιο αριστερά εκφράζεται θετικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τα στοιχεία της δημοσκόπησης είναι ενδεικτικά και δείχνουν την τάση που επικρατεί.
Σε κάθε περίπτωση η ουσία είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας κινήθηκε με παλαιοκομματική λογική επιλέγοντας να μαζέψει στελέχη του παλαιού ΠΑΣΟΚ εκτιμώντας πως οι πολίτες ακολουθούν τους πολιτικούς, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμορφώνει και υλοποιεί μια ατζέντα η οποία αφορά όλους τους Έλληνες.
Άλλωστε η προεκλογική του δέσμευση ήταν ότι θα είναι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. Και αυτό δείχνει να πράττει. Εν αντιθέσει με τον προκάτοχό του ο οποίος σήμερα καλείται αφενός να λύσει εσωκομματικά προβλήματα και να προωθήσει… πράσινες συμμαχίες και ταυτόχρονα να δυναμιτίσει τη διαδικασία της προανακριτικής που ερευνά το ενδεχόμενο της πολιτικής και παραδικαστικής σκευωρίας στην υπόθεση της Novartis μη τυχόν κάτσει καμία… στραβή



Του Τάσου Ευαγγελίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: