Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της νέας τακτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη γύρω από το «καυτό» θέμα των επενδύσεων.
Η περίοδος που τα κυβερνητικά στελέχη κάθονταν γύρω από ένα τραπέζι με εκπροσώπους εταιριών και απλώς αντάλλασσαν απόψεις σχετικά με την ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της έχει περάσει ξεκαθαρίζει συνομιλητής... του Κυριάκου Μητσοτάκη με αφορμή το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης.
Είναι σαφές ότι για τον κ. Μητσοτάκη η περίοδος των μεγάλων υποσχέσεων και των μηδενικών πράξεων έχει τελειώσει ή τουλάχιστον αυτό επιδιώκει μέσα και από τις επαφές που έχει με υποψήφιους επενδυτές. Στο πλαίσιο αυτό εφαρμόζεται ένα νέο μοντέλο προσέγγισης όλων όσοι ενδιαφέρονται να βάλουν τα λεφτά τους στη χώρα μας. Η κουβέντα που γίνεται είναι επί συγκεκριμένων προτάσεων, όχι γενικότητες και το πιο σημαντικό αυτές γίνονται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Με τον τρόπο αυτό οι ενδιαφερόμενοι αντιλαμβάνονται το μέγεθος της κυβερνητικής δέσμευσης και κυρίως έχουν να κάνουν με έναν άνθρωπο που γνωρίζει το αντικείμενο πολύ καλά.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της καινούργιας προσέγγισης που ακολουθείται από την 7η Ιουλίου και σε αυτόν τον τομέα είναι το «ημερολόγιο» του ταξιδιού του κ.Μητσοτάκη στην μακρινή Σαγκάη και οι επαφές με «παίχτες κλειδιά» της παγκόσμιας οικονομίας.
Επαφές όμως που περιστράφηκαν γύρω από συγκεκριμένα σχέδια και προτάσεις και όχι γύρω από άσκοπες θεωρητικές ανταλλαγές θέσεων και απόψεων.
Πιο συγκεκριμένα ο κ.Μητσοτάκης είχε:
- Συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ali Baba Daniel Yong Zhang, από τον οποίο ζήτησε την προώθηση του ελληνικού τουρισμού μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Ali Express, μια και αυτή προσφέρει και τουριστικές υπηρεσίες. «Μπορείτε να πουλάτε ελληνικά προϊόντα στην Κίνα και να συμβάλλετε ώστε να έρχονται οι κινέζοι τουρίστες στην Ελλάδα», ήταν η χαρακτηριστική φράση του κ.Μητσοτάκη προς τον πρόεδρο της εταιρίας που το ρεκόρ πωλήσεων μιας μόνο μέρας έφτασε τα 30 δις δολάρια.
- Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βιομηχανικής και Εμπορικής Τράπεζας της Κίνας (ICBC) Chen Siqing. Η συγκεκριμένη τράπεζα θεωρείται σήμερα η μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο και πρόκειται να ανοίξει γραφεία στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες και αυτό το τετ α τετ δεν περιορίστηκε σε μία «φιλολογική» συζήτηση, αντιθέτως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον πρόεδρο της ICBC να υπάρξει εμπλοκή της τράπεζας και σε άλλους επενδυτικούς τομείς, εκτός από τα ηλιοθερμικά συστήματα στην Κρήτη, στα οποία ήδη επενδύει περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ.
- Συνάντηση με τον πρόεδρο της ισχυρής εταιρείας τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας ZTE Li Zixue. Η κουβέντα εστιάστηκε στη δημιουργία ενός τεχνολογικού πάρκου και ενός εργαστηρίου μεταποίησης, το οποίο θα μπορεί να παράγει προϊόντα και για την υπόλοιπη Ευρώπη.
- Συνάντηση με τον πρόεδρο της Bank of China, με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις γύρω από το υποκατάστημα που θα ανοίξει μέσα στον Νοέμβριο η τράπεζα στην Αθήνα προκειμένου να χρηματοδοτήσει επενδύσεις ιδιαίτερα στον τομέα της πράσινης οικονομίας και της ενέργειας.
Με άξονα λοιπόν αυτή την νέα στρατηγική ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε στην λήψη μιας απόφασης, στο άκουσμα της οποίας κάποιοι δεν έκρυψαν την έκπληξή τους.
Ο πρωθυπουργός δημοσιοποίησε την πρόθεσή του τον ερχόμενο Απρίλιο να επισκεφτεί εκ νέου την Κίνα και να βρεθεί αυτή τη φορά στο Πεκίνο στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «17+1» που ως πυρήνα της έχει την συνεργασία της Κίνας με χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Είναι αλήθεια ότι δεν έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν Έλληνας πρωθυπουργός να ταξιδεύει δύο φορές μέσα σε διάστημα λίγων μηνών στην Ασία.
Η απάντηση στο γιατί θα το κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν μπορεί να είναι μόνο μία.
Έχει πειστεί ότι ο δρόμος του μεταξιού μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικερδής για την Ελλάδα, σε μία περίοδο που η ανάγκη για επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας είναι ζωτικής σημασίας.
Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου