Ο έρωτας έμπιστου συμβούλου του Τσίπρα με την Τουρκάλα διπλωμάτη και η σύμπλευση με τις ΗΠΑ…
ΟΛΗ η Ευρώπη κρέμεται στην κυριολεξία από τον εκρηκτικό και “ερωτικό” σύμβουλο του Τσίπρα Βαγγέλη Καλπαδάκη ο οποίος είναι ανεψιός του Προέδρου της Βουλής N. Βούτση με αδυναμία στις ΗΠΑ και ο οποίος έγινε διάσημος εξαιτίας του έρωτά του με Τουρκάλα διπλωμάτη της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα...
Από τον Ian Ford
Πρόκειται για μια γυναίκα, η οποία μπήκε στην ζωή του πριν από τρία χρόνια, όταν υπηρετούσε στην γείτονα χώρα και έφερε τα πάνω-κάτω σε συναισθηματικό αλλά και διπλωματικό επίπεδο στην ζωή του κ. Καλπακάκη. Κι αυτό επειδή το ειδύλλιο που άνθισε στην Άγκυρα ανάμεσα στον νεαρό διπλωμάτη και την Feyza, δεν έμελλε να τελειώσει με την επιστροφή του στην Ελλάδα πριν από δύο χρόνια. Τότε που κλήθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό να αναλάβει διπλωματικός του σύμβουλος με κύριο αντικείμενο λένε οι καλά γνωρίζοντες το παρασκήνιο αυτού του δεσμού, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Η μοίρα, το σύμπαν που όταν θέλεις κάτι πολύ συνωμοτεί για να το πετύχεις όπως λέει ο Κοέλιο, ή κάποιοι άλλοι παράγοντες- η ιστορία θα το πει κάποια στιγμή -βοήθησαν τον κ. Καλπαδάκη και την Feyza να σμίξουν ξανά στην Αθήνα. Η γοητευτική νεαρή με τα πράσινα μάτια μετατέθηκε πριν από ένα χρόνο στην εδώ πρεσβεία της Τουρκίας, δίνοντας τέλος στα ταξίδια των δύο ερωτευμένων ένθεν και κείθεν, όποτε αυτό ήταν εφικτό, προκειμένου να κρατήσουν ζωντανή την σχέση τους.
Η νέα θέση της Feyza στην Αθήνα σύμφωνα με πληροφορίες από τον διπλωματικό χώρο και όχι μόνο, θεωρείται πολύ σημαντική και περιλαμβάνει καθημερινές επαφές και συναντήσεις με τα πλέον υψηλόβαθμα στελέχη της Τουρκικής πρεσβείας. Στα τριάντα πέντε της χρόνια η γοητευτική διπλωμάτης, τυγχάνει κατ’ αρχάς κόρη ανώτατου αξιωματικού των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, με πολύχρονη θητεία στο ΝΑΤΟ και στις Βρυξέλλες. Εκεί τελείωσε το Αμερικάνικο σχολείο και επιστρέφοντας στην Άγκυρα επέλεξε να σπουδάσει Διεθνείς Σχέσεις ενώ το διδακτορικό της είχε ως αντικείμενο το νομικό καθεστώς στο Αιγαίο. Με την ιδιότητα του διπλωμάτη «πέρασε» από τις τουρκικές πρεσβείες στην Βυρηττό, στα Σκόπια και στο Σεράγεβο πριν επιστρέψει στην Κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ πριν γνωρίσει τον έλληνα διπλωμάτη απέκτησε μια κόρη από σχέση που διατηρούσε, αλλά δεν ευδοκίμησε. Αντιθέτως, η πρώτη της τυχαία γνωριμία σε ένα πάρτι με τον κ. Βαγγέλη Καλπαδάκη, γιο διπλωμάτη που μεγάλωσε σε διάφορες χώρες και σπούδασε στην Αγγλία, έμελλε να οδηγήσει σε ένα τρυφερό όσο και παθιασμένο ειδύλλιο, που άντεξε και εξακολουθεί να αντέχει, παρά τα όσα ακούγονταν στο παρασκήνιο για την συγκεκριμένη σχέση εδώ μήνες.
Η τελευταία καλύπτεται με μια διπλωματική ιδιότητα, η οποία χρήζει-σύμφωνα με πρώην αξιόλογα στελέχη των Ελληνικών μυστικών υπηρεσιών-μιας τουλάχιστον ιδιαίτερα προσεχτικής έρευνας, ειδικά μετά την μετάθεσή της στην Αθήνα. Το αν έχει γίνει κάτι τέτοιο το γνωρίζουν μόνο οι εξ απορρήτων του πρωθυπουργού και πιθανότατα ο διοικητής της ΕΥΠ, με τους πρώτους να λένε off the record ότι όλα είναι καλά και τον δεύτερο εκ θέσεως και μόνο να σιωπά ως οφείλει, αφού έχει ενημερώσει-αν του ζητήθηκε να ερευνήσει κάτι τέτοιο-τον πολιτικό του προϊστάμενο. Οι ψίθυροι για το συγκεκριμένο ειδύλλιο στο Υπουργείο Εξωτερικών, κυκλοφορούν εδώ και πολλούς μήνες όμως αφορούν αποκλειστικά τις ενδεχόμενες επιπτώσεις σε επίπεδο εθνικής ασφάλειας και τυχόν διαρροών, αν και κάποιοι επιμένουν ότι τέτοιο θέμα δεν τίθεται για τον κ. Καλπαδάκη. Ο ανηψιός του κ. Βούτση -η σύζυγος του προέδρου της Βουλής είναι θεία του- θεωρείται παρά το νεαρό της ηλικία του ένας καλός διπλωμάτης, που αφήνει -όσο και αν αυτό θεωρείται αδύνατο από κάποιους- την δουλειά του εντελώς έξω από την σχέση του με την Feyza. Η Τουρκάλα διπλωμάτης από την πλευρά της διακηρύσσει σε όλους τους τόνους στον στενό φιλικό τους κύκλο, ότι είναι διατεθειμένη να θυσιάσει την καριέρα της προκειμένου να επισημοποιήσει την σχέση της μαζί του. Προς το παρόν, το ζευγάρι μένει μαζί με την μικρή κόρη της Feyza, σε ένα εξαιρετικής αισθητικής loft στο Μοναστηράκι, εκεί όπου το φθινόπωρο γιόρτασαν μαζί με πολύ στενούς φίλους τα γενέθλια του κ. Καλπαδάκη.
Ο τελευταίος ως άψογος διπλωμάτης εμφανίζεται καθημερινά στο Μαξίμου με κουστούμι και γραβάτα, τα οποία αποχωρίζεται μόνο όταν δεν δουλεύει και βγαίνει μαζί με την Τουρκάλα που έκλεψε την καρδιά του, για μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας. Η ιστορία τους -έλληνας διπλωμάτης ερωτεύεται γυναίκα υψηλόβαθμο πλέον στέλεχος της Τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα- παραπέμπει άνετα σε κινηματογραφικό σενάριο. Ένα σενάριο, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα σφιχτοδεμένο διπλωματικό θρίλερ το οποίο παίζεται εδώ και καιρό, από το οποίο δεν θα μπορούσε να λείπει και η απαραίτητη εσάνς κατασκοπείας, που πλανάται αδιόρατα στον αέρα… Ωστόσο, ο Βαγγέλης Καλπαδάκης δεν είναι μια συνηθισμένη περίπτωση διπλωμάτη. Δεν είναι τυχαίο ότι λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στην Κουμουνδούρου εισηγήθηκε μια ιδιαίτερα τολμηρή, έως και ριψοκίνδυνη πρωτοβουλία: Να επισκεφθεί, μαζί με τη «σκιώδη» υπουργό Εξωτερικών του κόμματος, Νάντια Βαλαβάνη, την πολιορκούμενη από τους τζιχαντιστές κουρδική πόλη Κομπάνι. Την ίδια ώρα, το όνομά του υπάρχει σε απόρρητα έγγραφα της αμερικανικής κυβέρνησης, τα οποία δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Wikileaks.
Ο κ. Καλπαδάκης την εποχή που η Ελλάδα είχε αναλάβει την προεδρία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) είχε εξελιχθεί, ως μέλος της αντιπροσωπίας της χώρας μας, σε κομβικό πρόσωπο των συνεδριάσεων του οργανισμού, όπου οι συγκρούσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας βρίσκονταν στην ημερήσια διάταξη. Αυτό αποτυπώνεται στα μυστικά ενημερωτικά έγγραφα του γραφείου των Ηνωμένων Πολιτειών στις Βρυξέλλες προς υψηλόβαθμες υπηρεσίες του αμερικανικού παράγοντα, όπως είναι ο υπουργός Αμυνας και η CIA. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρονται στο έγγραφο με ημερομηνία 17 Νοεμβρίου 2009 και αφορούν μια συνάντηση των αντιπροσωπιών των χωρών-μελών του ΟΑΣΕ στην Κωνσταντινούπολη, προπαρασκευαστική αυτής που θα ακολουθούσε στην Αθήνα: «Η Ελλάδα (Kalpadakis) έθεσε το θέμα της άρνησης της Ρωσίας την τελευταία εβδομάδα για μια επιθεώρηση της CFE. Δεκατέσσερις άλλες αντιπροσωπίες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, στήριξαν την ελληνική δήλωση και επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για πλήρη εφαρμογή της CFE (Conventional Armed Forces in Europe. Σ.σ.: Αποτελεί σύνθετο, νομικώς δεσμευτικό κείμενο για την εγκαθίδρυση ισορροπίας των συμβατικών δυνάμεων στην Ευρώπη). Οι ΗΠΑ (Ellis) σημείωσαν πως εάν η ρωσική ομοσπονδία θέλει να συμμετάσχει εποικοδομητικά και θετικά στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας, θα πρέπει να δώσει τέλος στην “αναστολή” της εφαρμογής της Συνθήκης CFE. Ο Ουλιάνοφ απάντησε ότι η ρωσική ομοσπονδία επέβαλε ένα “μορατόριουμ” για τη CFE μετά από οκτώ χρόνια που περίμενε υπομονετικά, ώστε το ΝΑΤΟ να συμμορφωθεί με τις ίδιες της τις δεσμεύσεις στην Κωνσταντινούπολη για την ταχεία επικύρωση της Συνθήκης CFE». Η εξέλιξη αυτή, που δείχνει τον συγχρονισμό της ελληνικής αντιπροσωπίας με αυτή των ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας, αλλά και τον σημαίνοντα ρόλο του κ. Καλπαδάκη στις εν λόγω συνεδριάσεις, προηγήθηκε της 17ης υπουργικής διάσκεψης του ΟΑΣΕ στην Αθήνα, όπου συζητήθηκαν όλα τα θέματα ασφάλειας στην Ευρώπη. Πρωταγωνιστικό ρόλο είχε ο κ. Καλπαδάκης, όπως φαίνεται και στο επίσημο έγγραφο που δημοσιεύουν τα Wikileaks, και στη συνεδρίαση του Φόρουμ του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, στις 29 Ιανουαρίου 2010, όπου κυριάρχησε η πρόταση της Ρωσίας για ένα νέο σχέδιο λύσης του προβλήματος της αποτροπής και της διευθέτησης συγκρούσεων στην Ευρώπη.
A threat to Greece’s national security? Top Turkish Embassy diplomat in a relationship with PM Tsipras’s close aide…
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Ελληνας διπλωμάτης κατέθεσε μια πρόταση για την ανάπτυξη ενός σχεδίου δράσης για τα φορητά όπλα και τον ελαφρύ οπλισμό, κάτι που αμέσως έγινε αποδεκτό από τις ΗΠΑ. «Το Ηνωμένο Βασίλειο (Hartnell) και η Γερμανία (Risse) υποστήριξαν την ελληνική πρόταση, ενώ οι ΗΠΑ (Ellis) έδωσαν μια γενική επισκόπηση των στοιχείων που θα μπορούσαν να στηρίξουν», γεγονός που ανέδειξε ακόμα περισσότερο την εισήγηση του κ. Καλπαδάκη.
Πολλοί βλέπουν στο πρόσωπο του νεαρού διπλωματικού συμβούλου του κ. Τσίπρα το νέο «αστέρι» του ΣΥΡΙΖΑ. Αντισυμβατικός, έχει δεχτεί αρκετές φορές παρατηρήσεις από τους μεγαλύτερους συναδέλφους του για το μούσι ή το κάπως μακρύ μαλλί του, έχει πρωτοστατήσει στην Αγκυρα μαζί με συναδέλφους του από άλλες χώρες στη διοργάνωση «πολυεθνικών» πάρτι, 35άρης, με αστική καταγωγή και παιδεία, που οφείλεται κατά βάση στο γεγονός ότι προέρχεται από οικογένεια διπλωματών, εντάχθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα στον στενό πυρήνα των συνεργατών του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό όμως δεν «ενθουσίασε» αρκετούς στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου. «Ο Βαγγέλης είναι γέννημα-θρέμμα του κόμματος. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την κομματική του καταγωγή», απαντούν οι «προεδρικοί» σε όσα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για «ουρανοκατέβατους». Ο κ. Καλπαδάκης, εξάλλου, ήταν μέλος της Νεολαίας του Συνασπισμού, με γραμματέα τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ υπήρξε μαχητικός συνδικαλιστής της Ενωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων Ελλάδας, της οποίας είχε εκλεγεί γενικός γραμματέας.
Ο Βαγγέλης Καλπαδάκης γεννήθηκε στις Βρυξέλλες και μεγάλωσε στη Σαουδική Αραβία, την Ουγγαρία, τη Σουηδία και την Ελλάδα. Σπούδασε Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης στο University College του Λονδίνου και έκανε μεταπτυχιακό στην Κοινωνιολογία και στην Ευρωπαϊκή Πολιτική στο LSE, ενώ ως διπλωμάτης εργάστηκε στις Διευθύνσεις Τουρκίας και ΝΑΤΟ στο υπουργείο Εξωτερικών, στην ελληνική αντιπροσωπία στον ΟΑΣΕ επί ελληνικής προεδρίας και στην ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα. Η απορία που τον συνοδεύει αφορά τις αντιλήψεις του για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Μια διπλωματική απάντηση που δίνουν πρόσωπα που τον γνωρίζουν είναι ότι «σίγουρα δεν είναι εθνικιστής». Ο ίδιος αντιδρά και στον χαρακτηρισμό «συντηρητικός», που αποδίδουν συνήθως στους διπλωμάτες. «Θα έλεγα ότι στην περίπτωσή μου αρμόζει μάλλον ο χαρακτηρισμός του “προσεκτικού”. Ο διπλωμάτης οφείλει να σταθμίζει προσεκτικά τους λόγους και τα έργα του, υπολογίζοντας τον αντίκτυπό τους, που, αναλόγως, ανεπαίσθητα συνήθως, αλλά καμιά φορά και καθοριστικά, επηρεάζει τις διεθνείς εξελίξεις και την προώθηση των θέσεων της χώρας του», αναφέρει σε συνομιλητές του, στους οποίους ξεκαθαρίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψει στον εαυτό του να γίνει… αυλικός του Τσίπρα. «Να κάνουμε μια διάκριση μεταξύ αυλικού και διπλωμάτη:Οι περισσότεροι συνάδελφοι που έχουν θητεύσει σε τέτοιες θέσεις έχουν διατηρήσει το θάρρος της γνώμης τους, πράγμα που δεν συνάδει με τη νοοτροπία του αυλικού», συνηθίζει να λέει με νόημα. Και να που τώρα, δύο εικοσιτετράωρα πριν από την 60ή επέτειο της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα εορταστεί στη Ρώμη με μια Σύνοδο Κορυφής, ολόκληρη η Ευρώπη κρέμεται από τον Καλπαδάκη! Η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να μπλοκάρει την κοινή δήλωση που ετοιμάζουν τα 27 κράτη-μέλη για το μέλλον της Ευρώπης.
Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, ο …θρυλικός Βαγγέλης Καλπαδάκης, την περασμένη Δευτέρα, κατά τη συνάντηση των «σέρπα» (όπως λέγονται οι εκπρόσωποι των πρωθυπουργών που προετοιμάζουν τις Συνόδους Κορυφής), υποστήριξε πως δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει το κείμενο που αναφέρεται στις αξίες της Ε.Ε. και την αλληλεγγύη των κρατών-μελών, τη στιγμή που η Ελλάδα καλείται να ικανοποιήσει τις μη ρεαλιστικές απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να συμπεριληφθεί στη διακήρυξη μία επιπλέον παράγραφος που να κάνει ρητή αναφορά στα εργασιακά και κοινωνικά κεκτημένα της Ε.Ε. Η Αθήνα φαίνεται να επιμένει στη στάση της αυτή μέχρι σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», και αυτήν τη στιγμή η Διακήρυξη της Ρώμης παραμένει σε μορφή προσχεδίου. Οι τελικές αποφάσεις για την ακριβή διατύπωση του κειμένου και κατά πόσον η Αθήνα θα διατηρήσει τη στάση της, ότι δεν θα την υπογράψει αν δεν μπει η συγκεκριμένη παράγραφος –η οποία δεν αναμένεται να προστεθεί– θα ληφθούν σήμερα, καθώς δεν θα μπορούσαν να μεταβούν οι αρχηγοί των κρατών-μελών στη Ρώμη την Παρασκευή χωρίς να υπάρχει ένα τελικό κείμενο.
Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να συνυπογράψει τη Διακήρυξη της Ρώμης μόνο εάν οι δανειστές υποχωρήσουν, γράφει στο αυριανό της φύλλο η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. «Η διαμάχη γύρω από το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας απειλεί να επισκιάσει την επετειακή Σύνοδο της ΕΕ για τα 60 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης. Η κυβέρνηση της Αθήνας δεν θέλει προφανώς να συνυπογράψει υπό την παρούσα μορφή της τη Διακήρυξη, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί το Σάββατο στην ιταλική πρωτεύουσα. Αυτό έγινε γνωστό την Τετάρτη από κύκλους των Βρυξελλών. ‘Η Ελλάδα θέλει να υπογράψει μόνο εφόσον υπάρξει πολιτική συμφωνία στη διαμάχη με τους δανειστές’ λένε κάποιοι στις Βρυξέλλες. Ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φαίνεται ότι ελπίζει πως οι ευρωπαίοι πιστωτές θα τον βοηθήσουν να απορρίψει τις μεταρρυθμιστικές απαιτήσεις του ΔΝΤ. Ως αντάλλαγμα θα μπορούσε να υποστηρίξει κι αυτός στη συνέχεια τη Διακήρυξη της Ρώμης.»
Όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα την ώρα που στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης παραμένουν ανοιχτά τα κεφαλαιώδη ζητήματα της μεταρρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και του συνταξιοδοτικού συστήματος, για την ελληνική κυβέρνηση είναι σημαντικό να συμπεριληφθεί στη Διακήρυξη της Ρώμης ρητή μνεία για την προστασία των εργαζομένων. «Σύμφωνα με κυβερνητικό έγγραφο, η Διακήρυξη πρέπει να εμπλουτιστεί ούτως ώστε να υπογραμμίζει τη σημασία της ‘προστασίας του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου’. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, οι Έλληνες εκπρόσωποι ζήτησαν ‘την προσθήκη διάταξης για την κοινωνική διάσταση’ (σσ: της Ευρώπης). Λέγεται όμως επίσης ότι ‘από πολιτική σκοπιά έχουν συνδέσει αυτό τον όρο με την τρέχουσα διαπραγμάτευση με τους δανειστές’. Εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης δήλωσε πάντως ότι η Αθήνα δεν προτίθεται να μπλοκάρει τη Διακήρυξη. Έκανε απλώς μια πρόταση στο πλαίσιο ενός διαλόγου».
Το ίδιο δημοσιεύμα κλείνει λέγοντας ότι παρά ταύτα ανώτεροι διπλωματικοί κύκλοι των Βρυξελλούν εξακολουθούν να ελπίζουν ότι η Ελλάδα δεν θα κάνει πράξη την απειλή της και τελικά δεν θα μπλοκάρει το κείμενο στην προσεχή Σύνοδο. «Σε τόσο αβέβαιους καιρούς, όπως αυτούς αναμένονται μετά το Βrexit, η ΕΕ πρέπει να επιδείξει ενότητα και ομοφωνία».
12/03/2018
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου